Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Libanonská hustá polévka s rýží

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlá a velice chutná netradiční polévka, se kterou budete mít jistě obrovský úspěch. Opravdu stojí za to si jí připravit. Podává se jako hlavní jídlo, protože je velmi hustá.

Ingredience
4 porce
  • máslová dýně
  • cibule
  • česnek
  • římský kmín
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • mletý koriandr
  • kokosový olej
  • kurkuma
  • rajčatové pyré
  • čerstvé petrželové lístky
  • celozrnná rýže basmati
  • cizrna
  • skořice
  • voda
  • rozinky
  • sůl

Jak připravit dýňovou polévku po libanonskou polévku s dýní

  1. Nejdříve si uvařte cizrnu přes noc namočenou. V tlakovém hrnci to bude rychlejší.
  2. Do hrnce nalijte kokosový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Když je cibule do sklovata, posypejte kořením, promíchejte a přidejte nakrájenou dýni (raději a větší a ne příliš malé kousky). Přidejte uvařenou cizrnu, cca 2 lžíce rajčatového pyré, vodu a přiveďte k varu. Při vaření chutnejte a osolte.
  3. Zatímco se polévka vaří, připravte rýži. Vložte rýži do pánve s vodou, mletou skořicí a přidejte rozinky. Zakryjte víkem a vařte pokud se voda nevyvaří.
  4. Když je dýně měkká a polévka zhoustla (bude to trvat asi 30 minut), posypte čerstvou petrželkou a pidávejte s připravenou rýží.

Praktické

  • Určitě pro někoho nebude lákavé použít skořici a rozinky do rýže. Vím, že spousta lidí tyto kombinace nemusí. Bohužel recepty jiných kultur a zemí jsou pro naše gusta mnohdy zvláštní. Já osobně jsem nadšená. Když jsem tuto hustou polévku připravila pro rodinu, tak chutnala všem. A museli uznat, že bez té skořice a rozinek by to bylo anonymní a tuctové.
  • Počítejte cca 70 g celozrnné rýže basmati a 80 g cizrny na 1 osobu.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatové pyré.

Obměna

  • Místo petržele použijte čerstvý koriandr.
  • Můžete použít jakoukoliv dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Hajickova.Lenka
24. 9. 2023

Vieruško, takové kombinace můžu. Fakt výborná. Dovedu si to představit, i jako hlavní jídlo

Marcela
1. 3. 2022

Výborné. Aj keď škoricu do ryže som si netrúfla dať. Zamiešala som ju do polievky. Hrozienka s ryžou sú chutné. Ďakujem za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Polévka z bílé quinoi

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...