Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) – mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů – (250 g)  slunečnicové, sezamové, dýňové, lněné, vlašské ořechy, mandle…. poměr je jedno, záleží na vaší chuti, já dávám stejný půl na půl semínek a ořechů s mandlemi
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Postup

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. 🙂
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Obměna

Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.

Pokud máte mozaiku příliš mokrou a lepí se, je možné ji na 10-20minut zapéct v troubě na 160’C.

Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Trvanlivost

Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. 🙂  Snese horko i změnu teplot. Je proto vhodná na výlety a svačiny s sebou.

Děti

Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

28 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Toto je skvost! Nemůžu se toho nabažit 💝💝. Jediné co mě uklidňuje je, že mozaika obsahuje sáně zdravé věci, jinak bych samými výčitkami nespala 😀😀😀

  2. Zdravím, nedávno jsem četla článek na těchto stránkách o průmyslově upravených cereáliích, jak nejsou zdravé a je to vlastně neurotoxin… tak to na mne zapůsobilo, že jsem snad ze dne na den sebrala starší dcerce Helence její milované kukuřičné lupínky ke snídani… a teď koukám, že je Helčo používáš… tyto křupky tedy nepatří do těch “nebezpečných”? Jsem z toho tumpachová:-P
    Jinak se mi nápad moc líbí, začala jsem pozvolný boj se školkou o stravu Helenky, zatím jí dávám svačinky, protože ty byly opravdu příšerné a někdy dost tápu, co jí k tomu ovoci a zelenině dát jako “něco kousavého”, ať ostatním nezávidí ty gumové rohlíky a smažené skořicové copy obalené v cukru (chjo:().

  3. Děkuji všem za informace ohledně neproslazených brusinek. Shaním je již dlouho a to i z toho důvodu, že jsou výborné na močové cesty.

  4. Brusinky pouze s koncentratem (bez cukru) beru z Bionebio. Mám je nedaleko, tak objednávám přímo u nich za výhodnější ceny. Ale z Bionebio ma zboží každá zdravá výživa. Tak se ptejte a žádejte, mohou je pro vas objednat 🙂

  5. Já zkoušela původní recept, který jsem poměrově dodržela a nějak se mi to drobilo. Zkusila jsem to i zapéct, ale drobilo se také. Chtěla jsem příště přidat sirup, ale nejsem si jistá. Na chuť jsem cítila dost oleje a vlhké mi to přišlo taky akorát. Zatížené to bylo 3 dny. Věděl/a by jste co s tím?

    • Není třeba aby to bylo nějak zatížené, stačí upěchovat. Dejte tam olej, který vám voní, třeba oříškový. A zpěnila jste slad na oleji? Je potřeba pracovat rychle. Nikdy se mi to nedrobilo a to to dělám dost od oka.

      • Zkoušela jsem různé druhy pufíků, sirup používám rýžový (jsem blp), olej sezamový, zpěnim to a promíchám vše důkladně, utlačím i zatížím. Donce mi připadá, že to ani rychlost tolik nepotřebuje. Za dva dny i v lednici se mi to rozpadalo na drobky. Protože jsem zkoušela různé obilí, asi bych upravila tekutou část. Ještě mě napadá jestli to není tím sirupem?

        • Je to sirupem, mam to potvrzene od zkusene makro cukrarky. Slad vzhledem ke sve konzistenci to cele spoji a je v receptu zasadni. Zatim jsem neprisla na to, jak udelat bezlepkovou verzi teto bozske naminy 🙁

          • A čím by se to dalo nahradit nebo doplnit, slad nemůžu z důvodu celiakie. Napadá mě med půl na půl se sirupem

            • O medu jsem také přemýšlela, ale nemám vyzkoušeno. Kamarádka dělá něco podobného na způsob musli, netrápí se utlačováním na plech, ale má takové malé hrudky a je to moc dobré.

  6. já jsem ji dělala na vánoce slavnostně s mandlemi, kešu a kokosem, plech jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem a navrch ještě vlhkou hmotu zase posypala kokosem a jako vánoční cukroví to bylo luxusní 🙂

  7. Jaké brusinky používáte? Běžně se prodávají proslazené cukrem. Kukuřičné lupínky také obsahují cukr. Děkuji.

  8. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZamrznul mi plyn
Další článekZahříváme bombu na sluníčku