Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2 dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) – mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Jak vytvořit burozinku

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. 🙂
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Praktické

  • Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
  • Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. 🙂 Snese horko i změnu teplot.
  • Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.

Obměna

  • Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
  • Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Děti

  • Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

    • Pro zpestření klidně. Dávala bych tak od 1,5. Já dětem nedávala vůbec, používám je velmi zřídka, ochutnaly to nedávno, ale není problém občas použít.

  1. Toto je skvost! Nemůžu se toho nabažit ??. Jediné co mě uklidňuje je, že mozaika obsahuje sáně zdravé věci, jinak bych samými výčitkami nespala ???

  2. Zdravím, nedávno jsem četla článek na těchto stránkách o průmyslově upravených cereáliích, jak nejsou zdravé a je to vlastně neurotoxin… tak to na mne zapůsobilo, že jsem snad ze dne na den sebrala starší dcerce Helence její milované kukuřičné lupínky ke snídani… a teď koukám, že je Helčo používáš… tyto křupky tedy nepatří do těch “nebezpečných”? Jsem z toho tumpachová:-P
    Jinak se mi nápad moc líbí, začala jsem pozvolný boj se školkou o stravu Helenky, zatím jí dávám svačinky, protože ty byly opravdu příšerné a někdy dost tápu, co jí k tomu ovoci a zelenině dát jako “něco kousavého”, ať ostatním nezávidí ty gumové rohlíky a smažené skořicové copy obalené v cukru (chjo:().

  3. Děkuji všem za informace ohledně neproslazených brusinek. Shaním je již dlouho a to i z toho důvodu, že jsou výborné na močové cesty.

  4. Brusinky pouze s koncentratem (bez cukru) beru z Bionebio. Mám je nedaleko, tak objednávám přímo u nich za výhodnější ceny. Ale z Bionebio ma zboží každá zdravá výživa. Tak se ptejte a žádejte, mohou je pro vas objednat 🙂

  5. Já zkoušela původní recept, který jsem poměrově dodržela a nějak se mi to drobilo. Zkusila jsem to i zapéct, ale drobilo se také. Chtěla jsem příště přidat sirup, ale nejsem si jistá. Na chuť jsem cítila dost oleje a vlhké mi to přišlo taky akorát. Zatížené to bylo 3 dny. Věděl/a by jste co s tím?

    • Není třeba aby to bylo nějak zatížené, stačí upěchovat. Dejte tam olej, který vám voní, třeba oříškový. A zpěnila jste slad na oleji? Je potřeba pracovat rychle. Nikdy se mi to nedrobilo a to to dělám dost od oka.

      • Zkoušela jsem různé druhy pufíků, sirup používám rýžový (jsem blp), olej sezamový, zpěnim to a promíchám vše důkladně, utlačím i zatížím. Donce mi připadá, že to ani rychlost tolik nepotřebuje. Za dva dny i v lednici se mi to rozpadalo na drobky. Protože jsem zkoušela různé obilí, asi bych upravila tekutou část. Ještě mě napadá jestli to není tím sirupem?

        • Je to sirupem, mam to potvrzene od zkusene makro cukrarky. Slad vzhledem ke sve konzistenci to cele spoji a je v receptu zasadni. Zatim jsem neprisla na to, jak udelat bezlepkovou verzi teto bozske naminy 🙁

          • A čím by se to dalo nahradit nebo doplnit, slad nemůžu z důvodu celiakie. Napadá mě med půl na půl se sirupem

            • O medu jsem také přemýšlela, ale nemám vyzkoušeno. Kamarádka dělá něco podobného na způsob musli, netrápí se utlačováním na plech, ale má takové malé hrudky a je to moc dobré.

            • Já to dělám s medem běžně, krásně to drží. Nedávám žádný olej, i ztuhlý med se nemusí rozpouštět, postupně se to do surovin zapracuje… Dneska to chci zkusit se sladěnkou podle vašeho receptu 🙂

              • Teď jsem si uvědomila, že to vlastně na rozdíl od vás peču na 180° cca 20 minut 🙂 Nepečené by to s medem asi nešlo…

  6. já jsem ji dělala na vánoce slavnostně s mandlemi, kešu a kokosem, plech jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem a navrch ještě vlhkou hmotu zase posypala kokosem a jako vánoční cukroví to bylo luxusní 🙂

  7. Jaké brusinky používáte? Běžně se prodávají proslazené cukrem. Kukuřičné lupínky také obsahují cukr. Děkuji.

  8. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZamrznul mi plyn
Další článekZahříváme bombu na sluníčku