Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Voňavá burizonová mozaika

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2 dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) - mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak vytvořit burozinku

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. :-)
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Praktické

  • Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
  • Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
  • Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.

Obměna

  • Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
  • Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Děti

  • Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 2. 2024

Tak jo, tak si tu svačinku na dva týdny uděláme znovu 🙂

Jaroslav Hlávka
10. 7. 2023

A je to tady zase 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Cukroví na poslední chvíli: nepečené sezamové kuličky ve 2 verzích

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao a ...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.