Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Voňavá burizonová mozaika

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2 dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) - mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Těžká životní situace mě donutila brát psychofarmaka. Bez nich to nešlo, ale s nimi taky ne. Přes dva roky jsem nespa...

Jak vytvořit burozinku

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. :-)
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Praktické

  • Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
  • Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
  • Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.

Obměna

  • Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
  • Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Děti

  • Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept, dnes už děláno podruhé ve dvou dávkách. Jedná se skořicí a zázvorem, druhá s kakaem. A ta je taky boží🤩 první dávku mi ujidal i přítel mezi klasickým cukrovím. Já tedy použila cekankovy sirup a žádný olej. Jen nevím jestli je s cekankovym sirupem nějaký problém, to jsem se zatím nedocetla.

Tohle je krutě nebezpečná ňamka 😋😋😋 nejde přestat jíst…na to, že jsem v hubnoucím režimu 😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganské Toffifee

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.
5
11

Perníkové sušenky z batátů (i pro malé děti)

Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak je můžete (s...