Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2 dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) – mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů (250 g), např. v poměru 1:1
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Jak vytvořit burozinku

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. 🙂
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Praktické

  • Jelikož jsou burizony a lupínky extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
  • Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. 🙂 Snese horko i změnu teplot.
  • Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.

Obměna

  • Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
  • Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Děti

  • Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

  1. Ahoj Evi, tak jak se mi nedaří JJ pečené věci, tak všechny tyhle sladké dobroty ( makové, ořechové koule, …) jsou naprosto luxusní. MOje děti teda mozaiku nechtěli ( starší nemá rád musli tyčinky a na mladšího je to ještě moc kousání a suché). Ale já i můj muž jsme si fakt moc pochutnali. Mám jen jened praktický dotaz. Oříšky pražíš vcelku nebo je nějak podrtíš??? zdálo se mi, že se moc připalovali v těch celých kusech. Děkuji za radu. Maruška.

    • Maruško, tak to mám radost, že se něco daří. Zdravé pečení se fakt musí trochu vychytat. Vřele doporučuju kurz zdravé recepty, jako Klubá ho máš jen za 490 Kč a máš jistotu, že se dílo podaří. Jinak do burizonky dávám celé oříšky, protože naše vlastní jsou maličké 🙂 Ale klidně si je nasekej na menší kusy podle potřeby.

    • Pro zpestření klidně. Dávala bych tak od 1,5. Já dětem nedávala vůbec, používám je velmi zřídka, ochutnaly to nedávno, ale není problém občas použít.

  2. Toto je skvost! Nemůžu se toho nabažit ??. Jediné co mě uklidňuje je, že mozaika obsahuje sáně zdravé věci, jinak bych samými výčitkami nespala ???

  3. Zdravím, nedávno jsem četla článek na těchto stránkách o průmyslově upravených cereáliích, jak nejsou zdravé a je to vlastně neurotoxin… tak to na mne zapůsobilo, že jsem snad ze dne na den sebrala starší dcerce Helence její milované kukuřičné lupínky ke snídani… a teď koukám, že je Helčo používáš… tyto křupky tedy nepatří do těch „nebezpečných“? Jsem z toho tumpachová:-P
    Jinak se mi nápad moc líbí, začala jsem pozvolný boj se školkou o stravu Helenky, zatím jí dávám svačinky, protože ty byly opravdu příšerné a někdy dost tápu, co jí k tomu ovoci a zelenině dát jako „něco kousavého“, ať ostatním nezávidí ty gumové rohlíky a smažené skořicové copy obalené v cukru (chjo:().

  4. Děkuji všem za informace ohledně neproslazených brusinek. Shaním je již dlouho a to i z toho důvodu, že jsou výborné na močové cesty.

  5. Brusinky pouze s koncentratem (bez cukru) beru z Bionebio. Mám je nedaleko, tak objednávám přímo u nich za výhodnější ceny. Ale z Bionebio ma zboží každá zdravá výživa. Tak se ptejte a žádejte, mohou je pro vas objednat 🙂

  6. Já zkoušela původní recept, který jsem poměrově dodržela a nějak se mi to drobilo. Zkusila jsem to i zapéct, ale drobilo se také. Chtěla jsem příště přidat sirup, ale nejsem si jistá. Na chuť jsem cítila dost oleje a vlhké mi to přišlo taky akorát. Zatížené to bylo 3 dny. Věděl/a by jste co s tím?

    • Není třeba aby to bylo nějak zatížené, stačí upěchovat. Dejte tam olej, který vám voní, třeba oříškový. A zpěnila jste slad na oleji? Je potřeba pracovat rychle. Nikdy se mi to nedrobilo a to to dělám dost od oka.

      • Zkoušela jsem různé druhy pufíků, sirup používám rýžový (jsem blp), olej sezamový, zpěnim to a promíchám vše důkladně, utlačím i zatížím. Donce mi připadá, že to ani rychlost tolik nepotřebuje. Za dva dny i v lednici se mi to rozpadalo na drobky. Protože jsem zkoušela různé obilí, asi bych upravila tekutou část. Ještě mě napadá jestli to není tím sirupem?

        • Je to sirupem, mam to potvrzene od zkusene makro cukrarky. Slad vzhledem ke sve konzistenci to cele spoji a je v receptu zasadni. Zatim jsem neprisla na to, jak udelat bezlepkovou verzi teto bozske naminy 🙁

          • A čím by se to dalo nahradit nebo doplnit, slad nemůžu z důvodu celiakie. Napadá mě med půl na půl se sirupem

            • O medu jsem také přemýšlela, ale nemám vyzkoušeno. Kamarádka dělá něco podobného na způsob musli, netrápí se utlačováním na plech, ale má takové malé hrudky a je to moc dobré.

            • Já to dělám s medem běžně, krásně to drží. Nedávám žádný olej, i ztuhlý med se nemusí rozpouštět, postupně se to do surovin zapracuje… Dneska to chci zkusit se sladěnkou podle vašeho receptu 🙂

              • Teď jsem si uvědomila, že to vlastně na rozdíl od vás peču na 180° cca 20 minut 🙂 Nepečené by to s medem asi nešlo…

  7. já jsem ji dělala na vánoce slavnostně s mandlemi, kešu a kokosem, plech jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem a navrch ještě vlhkou hmotu zase posypala kokosem a jako vánoční cukroví to bylo luxusní 🙂

  8. Jaké brusinky používáte? Běžně se prodávají proslazené cukrem. Kukuřičné lupínky také obsahují cukr. Děkuji.

  9. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZamrznul mi plyn
Další článekZahříváme bombu na sluníčku