Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s sebou. Navíc zatím chutnala každému, i zaručeným odpůrcům zdravého stravování.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček burizónů (80g)
  • 2dcl sladěnky (ječný slad)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • hrnek hrozinek a brusinek (200g) – mohou být jen hrozinky
  • 2,5 hrnku opražených semínek a ořechů – (250 g)  slunečnicové, sezamové, dýňové, lněné, vlašské ořechy, mandle…. poměr je jedno, záleží na vaší chuti, já dávám stejný půl na půl semínek a ořechů s mandlemi
  • 50 g kukuřičných lupínků (lze nahradit burizony)
  • 1 malá lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu

Postup

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít, nechte je okapat a na jedny po druhém je na suché pánvi lehce opražte, až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  3. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy.
  4. Připravte si všechny ingredience po ruce, otevřete si pytlík s burizony, připravte si hrozinky a brusinky, mějte po ruce všechna opražená semínka a v dosahu připravený plech. Jakmile začnete pracovat, je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek. 🙂
  5. Ve větším kastrolu nebo ve wok pánvi zpěňte na oleji sladěnku. V okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte do něj opražené oříšky, mandle, semínka, hrozinky a brusinky a koření. Pořádně celé zamíchejte a přidejte hned burizony a kukuřičné lupínky. Znovu celou směs důkladně promíchejte.
  6. Přendejte celou směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte. Ideálně je dobré vzít na závěr menší prkýnko, než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala do roviny.
  7. Necháme hodinu ztuhnout a pak lze ostrým nožem dobře nakrájet.
  8. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Obměna

Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.

Pokud máte mozaiku příliš mokrou a lepí se, je možné ji na 10-20minut zapéct v troubě na 160’C.

Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.

Trvanlivost

Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. 🙂  Snese horko i změnu teplot. Je proto vhodná na výlety a svačiny s sebou.

Děti

Vzhledem k použití různých semínek bych mozaiku dala až dětem, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka. I když co se týče ingrediencí, mohou ji děti od roka a půl.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

28 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Toto je skvost! Nemůžu se toho nabažit 💝💝. Jediné co mě uklidňuje je, že mozaika obsahuje sáně zdravé věci, jinak bych samými výčitkami nespala 😀😀😀

  2. Zdravím, nedávno jsem četla článek na těchto stránkách o průmyslově upravených cereáliích, jak nejsou zdravé a je to vlastně neurotoxin… tak to na mne zapůsobilo, že jsem snad ze dne na den sebrala starší dcerce Helence její milované kukuřičné lupínky ke snídani… a teď koukám, že je Helčo používáš… tyto křupky tedy nepatří do těch „nebezpečných“? Jsem z toho tumpachová:-P
    Jinak se mi nápad moc líbí, začala jsem pozvolný boj se školkou o stravu Helenky, zatím jí dávám svačinky, protože ty byly opravdu příšerné a někdy dost tápu, co jí k tomu ovoci a zelenině dát jako „něco kousavého“, ať ostatním nezávidí ty gumové rohlíky a smažené skořicové copy obalené v cukru (chjo:().

  3. Děkuji všem za informace ohledně neproslazených brusinek. Shaním je již dlouho a to i z toho důvodu, že jsou výborné na močové cesty.

  4. Brusinky pouze s koncentratem (bez cukru) beru z Bionebio. Mám je nedaleko, tak objednávám přímo u nich za výhodnější ceny. Ale z Bionebio ma zboží každá zdravá výživa. Tak se ptejte a žádejte, mohou je pro vas objednat 🙂

  5. Já zkoušela původní recept, který jsem poměrově dodržela a nějak se mi to drobilo. Zkusila jsem to i zapéct, ale drobilo se také. Chtěla jsem příště přidat sirup, ale nejsem si jistá. Na chuť jsem cítila dost oleje a vlhké mi to přišlo taky akorát. Zatížené to bylo 3 dny. Věděl/a by jste co s tím?

    • Není třeba aby to bylo nějak zatížené, stačí upěchovat. Dejte tam olej, který vám voní, třeba oříškový. A zpěnila jste slad na oleji? Je potřeba pracovat rychle. Nikdy se mi to nedrobilo a to to dělám dost od oka.

      • Zkoušela jsem různé druhy pufíků, sirup používám rýžový (jsem blp), olej sezamový, zpěnim to a promíchám vše důkladně, utlačím i zatížím. Donce mi připadá, že to ani rychlost tolik nepotřebuje. Za dva dny i v lednici se mi to rozpadalo na drobky. Protože jsem zkoušela různé obilí, asi bych upravila tekutou část. Ještě mě napadá jestli to není tím sirupem?

        • Je to sirupem, mam to potvrzene od zkusene makro cukrarky. Slad vzhledem ke sve konzistenci to cele spoji a je v receptu zasadni. Zatim jsem neprisla na to, jak udelat bezlepkovou verzi teto bozske naminy 🙁

          • A čím by se to dalo nahradit nebo doplnit, slad nemůžu z důvodu celiakie. Napadá mě med půl na půl se sirupem

            • O medu jsem také přemýšlela, ale nemám vyzkoušeno. Kamarádka dělá něco podobného na způsob musli, netrápí se utlačováním na plech, ale má takové malé hrudky a je to moc dobré.

  6. já jsem ji dělala na vánoce slavnostně s mandlemi, kešu a kokosem, plech jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem a navrch ještě vlhkou hmotu zase posypala kokosem a jako vánoční cukroví to bylo luxusní 🙂

  7. Jaké brusinky používáte? Běžně se prodávají proslazené cukrem. Kukuřičné lupínky také obsahují cukr. Děkuji.

  8. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.