- 1 střední červená řepa
- olej
- sůl
Jak připravit řepové chipsy
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka asi 3-4 mm.
- Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň.
- Řepu restujeme pomalu po obou stranách asi 10- 20 minut, záleží, jak silná jsou kolečka a jak čerstvá nebo stará je řepa.
- Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí nevšímáme a pomalu restujeme.
- Pokud uděláte plátky řepy opravdu hodně tenké chutnají po restování jako chipsy.
- Hotové plátečky osušíme papírovým ubrouskem od přebytečné mastnoty.
Praktické
- Hodí se jako zeleninová příloha ke každému jídlu, zejména v chladném období.
- Ke smaženému jídlu se pro lepší trávení a šetření žlučníku hodí přidat trochu strouhané ředkve nebo ředkvičku, aby tělo lépe mohlo zpracovat tuky.
- Žlučníkáři raději řepu napaří, uvaří nebo upečou v troubě bez tuku nebo jen s miminem tuku.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Místo řepy můžete použít rozkrojenou mrkev, dýni nebo cuketu.
- Můžete použít i oblíbené koření (např. tymián), anebo místo soli dát sójovou omáčku.
Děti
- Smažená jídla nejsou vhodná pro malé děti. Podáváme malý kousek až od 2 let věku.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Raději zeleninu peču, ale je to mňamka!😋
Mnamy mnam ♥️