Červená řepa je úžasná zelenina, se kterou si málokdo ví rady. Možností jak řepu upravit je nepřeberně. Jedna, která se nám osvědčila hlavně v zimě, kdy potřebujeme zahřát, je restovaná řepa.
Ingredience

- 1 střední červená řepa
- olej
- sůl
Jak připravit řepové chipsy
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka asi 3-4 mm.
- Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň.
- Řepu restujeme pomalu po obou stranách asi 10- 20 minut, záleží, jak silná jsou kolečka.
- Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí nevšímáme a pomalu restujeme.
- Pokud uděláte plátky řepy opravdu hodně tenké chutnají po restování jako chipsy.
- Hotové plátečky osušíme papírovým ubrouskem od přebytečné mastnoty.
Praktické
- Hodí se jako zeleninová příloha ke každému jídlu, zejména v chladném období. Ke smaženému se hodí přidat trochu strouhané ředkve, aby tělo lépe mohlo zpracovat tuky.
- Na tenko nakrájené plátky řepy se dají potřené olejem a posypané solí péct i v troubě.
Obměna
- Místo řepy můžete použít rozkrojenou mrkev, dýni nebo cuketu.
- Můžete použít i oblíbené koření (např. tymián), anebo místo soli dát sojovou omáčku.
Děti
- Smažená jídla nejsou vhodná pro malé děti. Podáváme malý kousek až od 2 let věku.
Mnamy mnam ♥️
Dnes vyzkoušeno,chuť po brambůrky ho mňam.Posypano chia semínky.
Dobrůtka, že 😉
Ano mňamka
Ano super.
No ty kráso! Kam se hrabou chipsy z pytlíku? To se nedá srovnat! Až tohle udělám muži…. 🥰
Děkujeme Zuzzi. 😉👍😍 Dejte pak vědět, co muž na to, ale věřím, že bude nadšen 😉
O tom jsem přesvědčená!
Jestli mu vyloženě nevadí řepa, tak ti urve ruce 😉
Lahudka nebeska! A jak je to sladoucke..:-)
😋😋
Super nápad, šlo by to udělat i v troubě?
Jinak moje oblíbené teplé jídlo z řepy je pečená řepa:
Nakrájím na kostky, dám na alobal, trošku oliv. oleje a balsamiko octu, osolím, dám rozmarýn a pár stroužků česneku. Zabalím do měšce. Takhle udělám třeba 4-5 balení a je to výborná příloha nebo jen tak na zobání večer.
Děkujeme za typ, v troubě to určitě půjde udělat také.
napadlo mě k tomu alobalu – je to zdravotně OK? kyselé (balsamico) by neměly přijít do styku s alobalem viz …http://toxio.cz/?p=126
S přítelem jsme nedávno zkoušeli tento recept, poprvé jsme se ale inspirovali kupovanými řepovými chipsy, které nám moc zachutnaly (v balení byly i chipsy z celeru, taky moc dobré na to, že ho moc nemusím – kupováno v DM). Plátky jsme krájeli co nejslaběji nám to šlo (cca 1mm – je lepší řepy nejprve rozkrojit na půlku a potom krájet, aby se vám po prkénku nekutálela ;)). Překvapily nás ale 2 věci.. Časově je to bez friťáku docela náročné a taky že je potřeba více řep, protože se to dost speče ;)
Děkujeme za výborný typ řepu nejdříve rozkrojit na půlku. Jedna řepa by pro 4 člennou rodinu měla stačit, pokud se použije jen jako doplněk na kompletním talíři. Pokud je mlsání, tak alespoň jednu na osobu :-).
Díky za tipy, vyzkouším:-)
A co takhle repu upeci v troube? Napr. s dyni je to velka dobrota. :-)
Menší řepu zabalit do alobalu a dát tak na 2h péct. Doporučuji propíchnout na několika místech špejlí. Po upečení oloupat, nakrájet na plátky, pokapat olivovým olejem a opepřit. Jako příloha pečivo.
Řepu nakrájet na měsíčky nebo libovolné kousky, dát do alobalu, přidat neloupané stroužky česneku, olivový olej, pepř, červené balsamico a dát péct. Servírovat s upečeným vymačkaným česnekem a pečivem.
Zajímavé:-) A máte i nějaké tipy, jak jinak zpracovat řepu, aby to bylo teplé, chutné jídlo? Kromě salátu…
Sakra!
A já dal před půl hodinou vařit 6 řep. Jednou jsem mohl zkusit o restovat. Tak příště. Díky za tip. :-)