Červená řepa je úžasná zelenina, se kterou si málokdo ví rady. Možností jak řepu upravit je nepřeberně. Jedna, která se nám osvědčila hlavně v zimě, kdy potřebujeme zahřát, je restovaná řepa.
Ingredience
  • 1 střední červená řepa
  • olej
  • sůl

Jak připravit řepové chipsy

  1. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka asi 3-4 mm.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň.
  3. Řepu restujeme pomalu po obou stranách asi 10- 20 minut, záleží, jak silná jsou kolečka.
  4. Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí nevšímáme a pomalu restujeme.
  5. Pokud uděláte plátky řepy opravdu hodně tenké chutnají po restování jako chipsy.
  6. Hotové plátečky osušíme papírovým ubrouskem od přebytečné mastnoty.

Praktické

  • Hodí se jako zeleninová příloha ke každému jídlu, zejména v chladném období. Ke smaženému se hodí přidat trochu strouhané ředkve, aby tělo lépe mohlo zpracovat tuky.
  • Na tenko nakrájené plátky řepy se dají potřené olejem a posypané solí péct i v troubě.

Obměna

  • Místo řepy můžete použít rozkrojenou mrkev, dýni nebo cuketu.
  • Můžete použít i oblíbené koření (např. tymián), anebo místo soli dát sojovou omáčku.

Děti

  • Smažená jídla nejsou vhodná pro malé děti. Podáváme malý kousek až od 2 let věku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Super nápad, šlo by to udělat i v troubě?
    Jinak moje oblíbené teplé jídlo z řepy je pečená řepa:
    Nakrájím na kostky, dám na alobal, trošku oliv. oleje a balsamiko octu, osolím, dám rozmarýn a pár stroužků česneku. Zabalím do měšce. Takhle udělám třeba 4-5 balení a je to výborná příloha nebo jen tak na zobání večer.

    • napadlo mě k tomu alobalu – je to zdravotně OK? kyselé (balsamico) by neměly přijít do styku s alobalem viz …http://toxio.cz/?p=126

  2. S přítelem jsme nedávno zkoušeli tento recept, poprvé jsme se ale inspirovali kupovanými řepovými chipsy, které nám moc zachutnaly (v balení byly i chipsy z celeru, taky moc dobré na to, že ho moc nemusím – kupováno v DM). Plátky jsme krájeli co nejslaběji nám to šlo (cca 1mm – je lepší řepy nejprve rozkrojit na půlku a potom krájet, aby se vám po prkénku nekutálela ;)). Překvapily nás ale 2 věci.. Časově je to bez friťáku docela náročné a taky že je potřeba více řep, protože se to dost speče 😉

    • Děkujeme za výborný typ řepu nejdříve rozkrojit na půlku. Jedna řepa by pro 4 člennou rodinu měla stačit, pokud se použije jen jako doplněk na kompletním talíři. Pokud je mlsání, tak alespoň jednu na osobu :-).

  3. Menší řepu zabalit do alobalu a dát tak na 2h péct. Doporučuji propíchnout na několika místech špejlí. Po upečení oloupat, nakrájet na plátky, pokapat olivovým olejem a opepřit. Jako příloha pečivo.

    Řepu nakrájet na měsíčky nebo libovolné kousky, dát do alobalu, přidat neloupané stroužky česneku, olivový olej, pepř, červené balsamico a dát péct. Servírovat s upečeným vymačkaným česnekem a pečivem.

  4. Zajímavé:-) A máte i nějaké tipy, jak jinak zpracovat řepu, aby to bylo teplé, chutné jídlo? Kromě salátu…

  5. Sakra!
    A já dal před půl hodinou vařit 6 řep. Jednou jsem mohl zkusit o restovat. Tak příště. Díky za tip. 🙂

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový salát
Další článekJak řešit stravu ve školce