Základní informace

Červená řepa je úžasná zelenina, se kterou si málokdo ví rady. Možností jak řepu upravit je nepřeberně. Jedna, která se nám osvědčila hlavně v zimě, kdy potřebujeme zahřát, je restovaná řepa.

Ingredience

  • 1 střední červená řepa
  • olej
  • sůl

Postup

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka asi 3-4 mm vysoká. Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň. Řepu restujeme pomalu po obou stranách asi 10- 20 minut, záleží, jak silná jsou kolečka. Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí nevšímáme a pomalu restujeme. Pokud uděláte plátky řepy opravdu hodně tenké chutnají po restování jako chipsy. Hotové plátečky osušíme papírovým ubrouskem od přebytečné mastnoty.

Kombinujeme

Hodí se jako zeleninová příloha ke každému jídlu, zejména v chladném období. Ke smaženému se hodí přidat trochu strouhané ředkve, aby tělo lépe mohlo zpracovat tuky.

Obměna

Místo řepy můžeme použít rozkrojenou mrkev.

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Super nápad, šlo by to udělat i v troubě?
    Jinak moje oblíbené teplé jídlo z řepy je pečená řepa:
    Nakrájím na kostky, dám na alobal, trošku oliv. oleje a balsamiko octu, osolím, dám rozmarýn a pár stroužků česneku. Zabalím do měšce. Takhle udělám třeba 4-5 balení a je to výborná příloha nebo jen tak na zobání večer.

    • napadlo mě k tomu alobalu – je to zdravotně OK? kyselé (balsamico) by neměly přijít do styku s alobalem viz …http://toxio.cz/?p=126

  2. S přítelem jsme nedávno zkoušeli tento recept, poprvé jsme se ale inspirovali kupovanými řepovými chipsy, které nám moc zachutnaly (v balení byly i chipsy z celeru, taky moc dobré na to, že ho moc nemusím – kupováno v DM). Plátky jsme krájeli co nejslaběji nám to šlo (cca 1mm – je lepší řepy nejprve rozkrojit na půlku a potom krájet, aby se vám po prkénku nekutálela ;)). Překvapily nás ale 2 věci.. Časově je to bez friťáku docela náročné a taky že je potřeba více řep, protože se to dost speče 😉

    • Děkujeme za výborný typ řepu nejdříve rozkrojit na půlku. Jedna řepa by pro 4 člennou rodinu měla stačit, pokud se použije jen jako doplněk na kompletním talíři. Pokud je mlsání, tak alespoň jednu na osobu :-).

  3. Menší řepu zabalit do alobalu a dát tak na 2h péct. Doporučuji propíchnout na několika místech špejlí. Po upečení oloupat, nakrájet na plátky, pokapat olivovým olejem a opepřit. Jako příloha pečivo.

    Řepu nakrájet na měsíčky nebo libovolné kousky, dát do alobalu, přidat neloupané stroužky česneku, olivový olej, pepř, červené balsamico a dát péct. Servírovat s upečeným vymačkaným česnekem a pečivem.

  4. Zajímavé:-) A máte i nějaké tipy, jak jinak zpracovat řepu, aby to bylo teplé, chutné jídlo? Kromě salátu…

  5. Sakra!
    A já dal před půl hodinou vařit 6 řep. Jednou jsem mohl zkusit o restovat. Tak příště. Díky za tip. 🙂

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový salát
Další článekJak řešit stravu ve školce