Rychlý a labužnický pokrm, který nejen krásně voní, ale ještě lépe chutná.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení seitanu Speciál (asi 250 g)
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 1/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet

Jak připravit seitan na žampionech

  1. Dáme ohřát vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na tlustší proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a chvíli restujeme. Pak přidáme žampiony a prolisovaný česnek a ještě asi 5 minut restujeme. Nezapomeneme míchat.
  4. Přidáme nakrájený seitan a zalijeme horkým vývarem/vodou. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí žampionů.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a ten pak přidáme do hrnce. Povaříme za stálého míchání asi 3 minuty, než směs zhoustne. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Dochutíme troškou umeocta.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s rýží nebo jinou obilovinou a osvěžujícím salátem.
  • Pokrm lze uvařit i z čerstvých hub.
  • Můžete použít i sušené, stačí půl hrnku ale je nutné houby předem namočit.
  • Pro labužníky můžete přidat i pár lžic rostlinné smetany.

Obměna

  • Místo seitanu můžete použít tempeh nebo tofu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMarodím JINAK (Jitka, 38 let)
Další článekZmrzlina, děti, zdraví a souvislosti