- 500 g klaso lahůdkové na řízky
- pohanková mouka
- hrachová mouka
- voda
- sůl (může být černá)
- kukuřičná strouhanka
- olej na smažení
Jak připravit veganský řízek
- Připravíme si tři misky na obalování řízků.
- Klaso nakrájíme na tenké plátky.
- Dáme rozpálit olej do pánve.
- Do první misky dáme pohankovou mouku.
- Ve druhé si z trošky vody, špetky soli a hrachové mouky připravíme těstíčko řídké jako hořčice.
- Do třetí misky dáme kukuřičnou strouhanku.
- Každá plátek obalíme postupně v mouce, těstíčku a strouhance.
- Pak dáme do rozpáleného oleje a krátce osmažíme z obou stran.
- Necháme okapat na ubrousku a podáváme.
Praktické
- Když použijete černou sůl, bude to více připomínat vejce, ale není to vůbec nutné.
- Ze stejného důvodů můžete použít k obarvení těstíčka kurkumu. To je i zdravé.
Obměna
- Klaso můžete nahradit seitanem či jiným rostlinným plátkem.
- Pohankovou mouku můžete nahradit jakoukoli jinou, já ji často vynechám zcela a také to drží.
- Místo hrachové mouky můžete použít koupenou hrašku, dát čočkovou či jinou luštěninovou mouku, lze také použít škrob.
- Kukuřičnou strouhanku můžete nahradit instantní kukuřičnou kaší.
- Do těstíčka můžete přidat cokoli pro dochucení – sojovou omáčku, zázvorovou šťávu, majoránku, česnek apod.
- Nám chutnají řízky i bez dalšího koření.
Děti
- Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl. Do roka nedáváme lepek.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář