Máte chuť na řízky, ale maso jíst nechcete? Snadná pomoc. Tyhle řízky jsou rychle hotové, chutnají jako kuřecí a netlačí po nich břicho.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 500 g klaso lahůdkové na řízky
  • pohanková mouka
  • hrachová mouka
  • voda
  • sůl (může být černá)
  • kukuřičná strouhanka
  • olej na smažení

Jak připravit veganský řízek

  1. Připravíme si tři misky na obalování řízků.
  2. Klaso nakrájíme na tenké plátky.
  3. Dáme rozpálit olej do pánve.
  4. Do první misky dáme pohankovou mouku.
  5. Ve druhé si z trošky vody, špetky soli a hrachové mouky připravíme těstíčko řídké jako hořčice.
  6. Do třetí misky dáme kukuřičnou strouhanku.
  7. Každá plátek obalíme postupně v mouce, těstíčku a strouhance.
  8. Pak dáme do rozpáleného oleje a krátce osmažíme z obou stran.
  9. Necháme okapat na ubrousku a podáváme.

Praktické

  • Když použijete černou sůl, bude to více připomínat vejce, ale není to vůbec nutné.
  • Ze stejného důvodů můžete použít k obarvení těstíčka kurkumu. To je i zdravé.

Obměna

  • Klaso můžete nahradit seitanem či jiným rostlinným plátkem.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jakoukoli jinou, já ji často vynechám zcela a také to drží.
  • Místo hrachové mouky můžete použít koupenou hrašku, dát čočkovou či jinou luštěninovou mouku, lze také použít škrob.
  • Kukuřičnou strouhanku můžete nahradit instantní kukuřičnou kaší.
  • Do těstíčka můžete přidat cokoli pro dochucení – sojovou omáčku, zázvorovou šťávu, majoránku, česnek apod.
  • Nám chutnají řízky i bez dalšího koření.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl. Do roka nedáváme lepek.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilný knedlík, tempeh na žampionech, zelenina
Další článekPlacky z jahel a čočky (bezlepkové)