Máte chuť na řízky, ale maso jíst nechcete? Snadná pomoc. Tyhle řízky jsou rychle hotové, chutnají jako kuřecí a netlačí po nich břicho.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 500 g klaso lahůdkové na řízky
  • pohanková mouka
  • hrachová mouka
  • voda
  • sůl (může být černá)
  • kukuřičná strouhanka
  • olej na smažení

Jak připravit veganský řízek

  1. Připravíme si tři misky na obalování řízků.
  2. Klaso nakrájíme na tenké plátky.
  3. Dáme rozpálit olej do pánve.
  4. Do první misky dáme pohankovou mouku.
  5. Ve druhé si z trošky vody, špetky soli a hrachové mouky připravíme těstíčko řídké jako hořčice.
  6. Do třetí misky dáme kukuřičnou strouhanku.
  7. Každá plátek obalíme postupně v mouce, těstíčku a strouhance.
  8. Pak dáme do rozpáleného oleje a krátce osmažíme z obou stran.
  9. Necháme okapat na ubrousku a podáváme.

Praktické

  • Když použijete černou sůl, bude to více připomínat vejce, ale není to vůbec nutné.
  • Ze stejného důvodů můžete použít k obarvení těstíčka kurkumu. To je i zdravé.

Obměna

  • Klaso můžete nahradit seitanem či jiným rostlinným plátkem.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jakoukoli jinou, já ji často vynechám zcela a také to drží.
  • Místo hrachové mouky můžete použít koupenou hrašku, dát čočkovou či jinou luštěninovou mouku, lze také použít škrob.
  • Kukuřičnou strouhanku můžete nahradit instantní kukuřičnou kaší.
  • Do těstíčka můžete přidat cokoli pro dochucení – sojovou omáčku, zázvorovou šťávu, majoránku, česnek apod.
  • Nám chutnají řízky i bez dalšího koření.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl. Do roka nedáváme lepek.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilný knedlík, tempeh na žampionech, zelenina
Další článekPlacky z jahel a čočky (bezlepkové)