Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se pěně smažil jako kdysi řízky v trojobalu. Manžel byl nadšený, děti ani nepoznaly, co to jedí. Moc jim chutnalo a mladší si byla naprosto jistá, že je to smažená ryba.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 patizn
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky (mouky)
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky
  • sušené kořeni: pálivá paprika, sladká paprika, koriandr, česnek, římský kmín

Postup

  1. V misce smícháme vodu, dvě špetky soli, po špetkách sušeného koření a hrašku.
  2. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice, vodu přidáváme postupně.
  3. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  4. V pánvi rozpálíme cca 4 cm oleje.
  5. Patizon omyjeme, zbavíme semen a pokrájíme na cca 2 cm silné plátky.
  6. Plátky obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance, poté vkládáme do rozpáleného oleje.
  7. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.

Praktické

  • Pokud máme velmi mladý patizon s měkkými semeny, nemusíme je odstraňovat, stejně jako u cukety. Jakmile však patizon dozraje, semena jsou tvrdá a nedala by se sníst.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás je o ně vždy bitva.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Koření v obalu vůbec být nemusí, standardně je nedávám, pouze lehce přisolím.
  • Koření si podle potřeby upravte na svoje oblíbené, velmi dobré jsou i čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn.

Děti

Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, vynecháme však koření a upravíme množství soli na minimum.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu 🙂

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...
    • My si k zelenině dáváme libovolné obilí – jáhly, oves, rýži, čirok….. nebo nějakou jejich formu jako placky, nákyp apod.

    • Nemají stejné složení, i když jsou příbuzní. Je fajn zeleninu střídat, abychom z každé dostali to dobré, co nabízí.

    • Mladé patizony jíme i se slupkou. Zatím jsem nikdy neloupala, ale když je starší, může už být nepříjemně tuhá.

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChleba, co se šklebí
Další článekZaměřeno na rajčata a brambory