Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se pěně smažil jako kdysi řízky v trojobalu. Manžel byl nadšený, děti ani nepoznaly, co to jedí. Moc jim chutnalo a mladší si byla naprosto jistá, že je to smažená ryba.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 patizn
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky (mouky)
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky
  • sušené kořeni: pálivá paprika, sladká paprika, koriandr, česnek, římský kmín

Postup

  1. V misce smícháme vodu, dvě špetky soli, po špetkách sušeného koření a hrašku.
  2. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice, vodu přidáváme postupně.
  3. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  4. V pánvi rozpálíme cca 4 cm oleje.
  5. Patizon omyjeme, zbavíme semen a pokrájíme na cca 2 cm silné plátky.
  6. Plátky obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance, poté vkládáme do rozpáleného oleje.
  7. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.

Praktické

  • Pokud máme velmi mladý patizon s měkkými semeny, nemusíme je odstraňovat, stejně jako u cukety. Jakmile však patizon dozraje, semena jsou tvrdá a nedala by se sníst.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás je o ně vždy bitva.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Koření v obalu vůbec být nemusí, standardně je nedávám, pouze lehce přisolím.
  • Koření si podle potřeby upravte na svoje oblíbené, velmi dobré jsou i čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn.

Děti

Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, vynecháme však koření a upravíme množství soli na minimum.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

    • My si k zelenině dáváme libovolné obilí – jáhly, oves, rýži, čirok….. nebo nějakou jejich formu jako placky, nákyp apod.

    • Nemají stejné složení, i když jsou příbuzní. Je fajn zeleninu střídat, abychom z každé dostali to dobré, co nabízí.

    • Mladé patizony jíme i se slupkou. Zatím jsem nikdy neloupala, ale když je starší, může už být nepříjemně tuhá.

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChleba, co se šklebí
Další článekZaměřeno na rajčata a brambory