Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez.

Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Pokud nemusíme, květy neoplachujeme, abychom zbytečně nesmívali vůni.
  2. Pokud omýváme, tak jen opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  3. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  4. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  5. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  6. Osmažíme dozlatova a necháme na ubrousku okapat.
  7. Podáváme horké.

Praktické

  • Květenství se při ponoření do těstíčka slepí a není tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se květ obaluje a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu květenství.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude kosmatice objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celý květy a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Kosmatice dáváme dětem až od 1,5 roku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
Čtěte na toto téma dále

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...
  1. Tak u nas s testickem neni problem – cizrnova mouka nas bavi.. jen jeste zjistit cim nahradit ten bez, ktery tu neroste a bude dobre :D Pripomneli jste mi moje mlada leta, kdyz se bez sbiral do skolniho sberu. Milovala jsem ho, nedalo to moc prace, rychle to pribyvalo, ale zato za to nebylo moc bodu :D Asi prave proto :D Ale muj vztah k bezu to neovlivnilo – hned bych se zakousla, kdyby bylo do ceho :D Zavist neni hezka vlastnost, ale uz Vam zase tise zavidim ;)

      • Nejvyšší čas, za chvíli z nich budeme moci dělat leda marmeládu. U nás tedy kvetou jedna báseň :-)

  2. Já jsem kosmatky v těstíčku jedl naposledy tak před čtvrtstoletím a stýská se mi po nich, ne že ne. Tehdy to těstíčko bylo ovšem i z vajíčka. Sbíral jsem je s ještě ne úplně rozvitými květy. Ty jsou již dostatečně aromatické a přitom neopadají. Obaloval jsem je tak, že jsem je stlačil k sobě a po namočení do těstíčka jsem z nich vytvářel takové tenké placičky, které se za ten stonek parádně otáčely.
    Tak se na ně po dlouhé době vypravím. Těstíčko chci ale vytvořit z cizrnové mouky, mně ta hraška pořád nějak né a né vonět.

      • Tak včera jsem se po dost dlouhé nemocenské konečně dostal do lesa.
        Těstíčko jsem udělal z cizrnové a trochy pohankové mouky. A zase ten můj placička systém. Pořád mi moc chutnají, nic tomu podobného prostě neznám.

      • Mně taky nechutná, na mě je hořká. Myslela jsem, že je prošlá, ale to i ta domácí z hrachu. Dnes jsem obalovala vodnici a těsto bylo: mouka ze zlatého lnu, sezam a kukuřičná mouka plus voda. Těstíčko lehce osolené a řidší. Ještě nabobtnalo, asi dík lnu. Mňám, my se máme 😀🤤😋

  3. Dělám i z klasického osoleného těstíčka na amolety, pro vnučku celiačku, jen do ušlehaného vajíčka :-)

  4. Bydlim v Anglii a hrasku to nedostanu. Zkousela jsem si ji jakoby namichat podle slozeni na vyrobcove webu. Drzelo to v pohode, ale bylo to takove hutne a bez chuti. Kdyz jsem to jedla od Dasi Luzne, tak mi to chutnalo o hodne vic. Neni to tim, ze je to lepsi kdyz to smichame treba s pivem, aby to trochu nabublalo a bylo vice nacechrane? Nebo to delam moc huste? Malo soli? Mate nejake detailnejsi tipy/figly?

    • Jani, klidně obalte v pohankové či jiné mouce, já to taky taky dělám.Letos jsem prvně použila doma vyrobenou hrašku – samotný namletý hrách. Pouze rozmíchané s vodou bez dalšího ochucení. Nám to chutnalo.

  5. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJste element OHEŇ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy
Další článekPosilující miso polévka s rýžovým mochi