Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez.

Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Od mala jsem trpěla nadváhou a později se přidaly různé zdravotní potíže. Doktoři mi předpovídali, že se nedožiji mno...

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Pokud nemusíme, květy neoplachujeme, abychom zbytečně nesmývali vůni.
  2. Pokud omýváme, tak jen opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  3. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  4. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  5. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  6. Osmažíme dozlatova a necháme na ubrousku okapat.
  7. Podáváme horké.

Praktické

  • Květenství se při ponoření do těstíčka slepí a není tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se květ obaluje a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu květenství.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude kosmatice objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celý květy a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Kosmatice dáváme dětem až od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Krásně mi kvete, ale pochutnávají si také mšice.. S těmi se mi do toho bohužel nechce :-((

alenakae
8. 6. 2020

Za mě super recept

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.