Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak toto je možnost, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez. U nás je to právě teď, takže jsme smažili v hrašce, která je bezlepková, a jen se zaprášilo.
Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit pohankovou či jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  2. V misce rozmícháme hrašku a špetku soli s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  3. Rozpálíme olej.
  4. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  5. Osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.
  6. Necháme okapat na ubrousku a podáváme.

Použití

  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku.

Děti

  • Smažené je vhodné pro děti až od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak u nas s testickem neni problem – cizrnova mouka nas bavi.. jen jeste zjistit cim nahradit ten bez, ktery tu neroste a bude dobre 😀 Pripomneli jste mi moje mlada leta, kdyz se bez sbiral do skolniho sberu. Milovala jsem ho, nedalo to moc prace, rychle to pribyvalo, ale zato za to nebylo moc bodu 😀 Asi prave proto 😀 Ale muj vztah k bezu to neovlivnilo – hned bych se zakousla, kdyby bylo do ceho 😀 Zavist neni hezka vlastnost, ale uz Vam zase tise zavidim 😉

  2. Jedla jsem poprvé a smažené květy mě naprosto dostaly 🙂 Vynikající!!! Nikdo nechtěl,tak mám pár květů i na dnešek 😉 Jejich škoda.

    • Holky to je moje paměťová stopa z dětství :-). Já si je snad půjdu taky udělat 🙂

      • Nejvyšší čas, za chvíli z nich budeme moci dělat leda marmeládu. U nás tedy kvetou jedna báseň 🙂

  3. Já jsem kosmatky v těstíčku jedl naposledy tak před čtvrtstoletím a stýská se mi po nich, ne že ne. Tehdy to těstíčko bylo ovšem i z vajíčka. Sbíral jsem je s ještě ne úplně rozvitými květy. Ty jsou již dostatečně aromatické a přitom neopadají. Obaloval jsem je tak, že jsem je stlačil k sobě a po namočení do těstíčka jsem z nich vytvářel takové tenké placičky, které se za ten stonek parádně otáčely.
    Tak se na ně po dlouhé době vypravím. Těstíčko chci ale vytvořit z cizrnové mouky, mně ta hraška pořád nějak né a né vonět.

    • Já je také jedla dávno dávno…. A pořád na ně mám chuť. Dejte vědět, jak vám dopadly.

      • Tak včera jsem se po dost dlouhé nemocenské konečně dostal do lesa.
        Těstíčko jsem udělal z cizrnové a trochy pohankové mouky. A zase ten můj placička systém. Pořád mi moc chutnají, nic tomu podobného prostě neznám.

  4. Dělám i z klasického osoleného těstíčka na amolety, pro vnučku celiačku, jen do ušlehaného vajíčka 🙂

  5. Bydlim v Anglii a hrasku to nedostanu. Zkousela jsem si ji jakoby namichat podle slozeni na vyrobcove webu. Drzelo to v pohode, ale bylo to takove hutne a bez chuti. Kdyz jsem to jedla od Dasi Luzne, tak mi to chutnalo o hodne vic. Neni to tim, ze je to lepsi kdyz to smichame treba s pivem, aby to trochu nabublalo a bylo vice nacechrane? Nebo to delam moc huste? Malo soli? Mate nejake detailnejsi tipy/figly?

    • Jani, klidně obalte v pohankové či jiné mouce, já to taky taky dělám.Letos jsem prvně použila doma vyrobenou hrašku – samotný namletý hrách. Pouze rozmíchané s vodou bez dalšího ochucení. Nám to chutnalo.

  6. Dobrý den, můžete prosím napsat, co je to za kaši vedle těch bezinkových květů? Vypadá moc lákavě…

  7. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvěty černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!
Další článekItalský street food: cizrnová Farinata