Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez.

Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Pokud nemusíme, květy neoplachujeme, abychom zbytečně nesmívali vůni.
  2. Pokud omýváme, tak jen opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  3. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  4. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  5. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  6. Osmažíme dozlatova a necháme na ubrousku okapat.
  7. Podáváme horké.

Praktické

  • Květenství se při ponoření do těstíčka slepí a není tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se květ obaluje a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu květenství.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude kosmatice objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celý květy a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Kosmatice dáváme dětem až od 1,5 roku.
Čtěte na toto téma dále

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....
  1. Tak u nas s testickem neni problem – cizrnova mouka nas bavi.. jen jeste zjistit cim nahradit ten bez, ktery tu neroste a bude dobre :D Pripomneli jste mi moje mlada leta, kdyz se bez sbiral do skolniho sberu. Milovala jsem ho, nedalo to moc prace, rychle to pribyvalo, ale zato za to nebylo moc bodu :D Asi prave proto :D Ale muj vztah k bezu to neovlivnilo – hned bych se zakousla, kdyby bylo do ceho :D Zavist neni hezka vlastnost, ale uz Vam zase tise zavidim ;)

      • Nejvyšší čas, za chvíli z nich budeme moci dělat leda marmeládu. U nás tedy kvetou jedna báseň :-)

  2. Já jsem kosmatky v těstíčku jedl naposledy tak před čtvrtstoletím a stýská se mi po nich, ne že ne. Tehdy to těstíčko bylo ovšem i z vajíčka. Sbíral jsem je s ještě ne úplně rozvitými květy. Ty jsou již dostatečně aromatické a přitom neopadají. Obaloval jsem je tak, že jsem je stlačil k sobě a po namočení do těstíčka jsem z nich vytvářel takové tenké placičky, které se za ten stonek parádně otáčely.
    Tak se na ně po dlouhé době vypravím. Těstíčko chci ale vytvořit z cizrnové mouky, mně ta hraška pořád nějak né a né vonět.

      • Tak včera jsem se po dost dlouhé nemocenské konečně dostal do lesa.
        Těstíčko jsem udělal z cizrnové a trochy pohankové mouky. A zase ten můj placička systém. Pořád mi moc chutnají, nic tomu podobného prostě neznám.

      • Mně taky nechutná, na mě je hořká. Myslela jsem, že je prošlá, ale to i ta domácí z hrachu. Dnes jsem obalovala vodnici a těsto bylo: mouka ze zlatého lnu, sezam a kukuřičná mouka plus voda. Těstíčko lehce osolené a řidší. Ještě nabobtnalo, asi dík lnu. Mňám, my se máme 😀🤤😋

  3. Dělám i z klasického osoleného těstíčka na amolety, pro vnučku celiačku, jen do ušlehaného vajíčka :-)

  4. Bydlim v Anglii a hrasku to nedostanu. Zkousela jsem si ji jakoby namichat podle slozeni na vyrobcove webu. Drzelo to v pohode, ale bylo to takove hutne a bez chuti. Kdyz jsem to jedla od Dasi Luzne, tak mi to chutnalo o hodne vic. Neni to tim, ze je to lepsi kdyz to smichame treba s pivem, aby to trochu nabublalo a bylo vice nacechrane? Nebo to delam moc huste? Malo soli? Mate nejake detailnejsi tipy/figly?

    • Jani, klidně obalte v pohankové či jiné mouce, já to taky taky dělám.Letos jsem prvně použila doma vyrobenou hrašku – samotný namletý hrách. Pouze rozmíchané s vodou bez dalšího ochucení. Nám to chutnalo.

  5. Dobrý den, můžete prosím napsat, co je to za kaši vedle těch bezinkových květů? Vypadá moc lákavě…

  6. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽivot je krásný (Dagmar, 63 let)
Další článekVoňavá bezová limonáda