Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak toto je možnost, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez. U nás je to právě teď, takže jsme smažili v hrašce, která je bezlepková, a jen se zaprášilo.
Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit pohankovou či jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  2. V misce rozmícháme hrašku a špetku soli s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  3. Rozpálíme olej.
  4. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  5. Osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.
  6. Necháme okapat na ubrousku a podáváme.

Použití

  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku.

Děti

  • Smažené je vhodné pro děti až od 1,5 roku.

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky ❤️ to je pecka, asi si budu muset dat jeste krajicek ? Evi, klobouk dolu, ta je!

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za videa, jsou úžasná a vždy mi dodají odvahu zkoušet něco nového, vždy ve videu objevím neobjevené a moc mi to...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých chutí, zdravých kombinací jídel a zboural mi moji rutinu ve vaření. Přináší mi to každý den něco nového na talíři a...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení, které tam už nějaký čas leželo. "Nějak" zmizelo 6 kg 🙂 děkuji za nakopnutí do "života".

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil manžel!! Synovi to taky občas zachutná. Jo, a tři kila dole! 🙂

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou holky a kluci z FB skupiny Jíme jinak s jejich fotkami úžasných jídel. Kávu jsem přestala pít už v přípravném...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se o své členy staráte? Jako váš člen se cítím skvěle ? Super, mám radost, že ještě můžu objednat.

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento web. Jsem ráda, že něco takového existuje 🙂

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně objevovat všechny ty vychytávky a vylepšení. Jsou celé projasněné a pozitivní:) Myslím, ze jste odvedli...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v druhém programu (Vánoce jinak a nyní jarní očista). Jsem moc ráda, že se mi za celou dobu trvání očisty podařilo...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky dnešnímu pořadu ČT Sama doma a před chvílí jsem si přečetla Váš obdivuhodný příběh, paní Evo. Smekám před Vámi za...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam, i kdyz se nedrzim 100% jidelnicku JJ, ale varim z toho, co mam v lednici, co mi padne chutove. Ale...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme v devátem dni. Rekapitulace? Co se týče váhy, přiznám se, že nevím, neb jsem se nevážila. Nicméně kalhoty mi jsou...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty, většinou ženy, s některými se známe delší dobu. A nebylo jediné, která by si nevšimla, že jsem zhubla. Většinou tipovaly...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad. I když mám různé kuchařky-i paní Lužné, není nad obrazový materiál. Líbí se mi úklid podle Vás, kuchyň takový vítr dlouho...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery (4 a 5 let) na mě od stolu křičí: mami a kde je posypka a semínka??? Tak musím říct, že...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak u nas s testickem neni problem – cizrnova mouka nas bavi.. jen jeste zjistit cim nahradit ten bez, ktery tu neroste a bude dobre 😀 Pripomneli jste mi moje mlada leta, kdyz se bez sbiral do skolniho sberu. Milovala jsem ho, nedalo to moc prace, rychle to pribyvalo, ale zato za to nebylo moc bodu 😀 Asi prave proto 😀 Ale muj vztah k bezu to neovlivnilo – hned bych se zakousla, kdyby bylo do ceho 😀 Zavist neni hezka vlastnost, ale uz Vam zase tise zavidim 😉

  2. Jedla jsem poprvé a smažené květy mě naprosto dostaly 🙂 Vynikající!!! Nikdo nechtěl,tak mám pár květů i na dnešek 😉 Jejich škoda.

    • Holky to je moje paměťová stopa z dětství :-). Já si je snad půjdu taky udělat 🙂

      • Nejvyšší čas, za chvíli z nich budeme moci dělat leda marmeládu. U nás tedy kvetou jedna báseň 🙂

  3. Já jsem kosmatky v těstíčku jedl naposledy tak před čtvrtstoletím a stýská se mi po nich, ne že ne. Tehdy to těstíčko bylo ovšem i z vajíčka. Sbíral jsem je s ještě ne úplně rozvitými květy. Ty jsou již dostatečně aromatické a přitom neopadají. Obaloval jsem je tak, že jsem je stlačil k sobě a po namočení do těstíčka jsem z nich vytvářel takové tenké placičky, které se za ten stonek parádně otáčely.
    Tak se na ně po dlouhé době vypravím. Těstíčko chci ale vytvořit z cizrnové mouky, mně ta hraška pořád nějak né a né vonět.

    • Já je také jedla dávno dávno…. A pořád na ně mám chuť. Dejte vědět, jak vám dopadly.

      • Tak včera jsem se po dost dlouhé nemocenské konečně dostal do lesa.
        Těstíčko jsem udělal z cizrnové a trochy pohankové mouky. A zase ten můj placička systém. Pořád mi moc chutnají, nic tomu podobného prostě neznám.

  4. Dělám i z klasického osoleného těstíčka na amolety, pro vnučku celiačku, jen do ušlehaného vajíčka 🙂

  5. Bydlim v Anglii a hrasku to nedostanu. Zkousela jsem si ji jakoby namichat podle slozeni na vyrobcove webu. Drzelo to v pohode, ale bylo to takove hutne a bez chuti. Kdyz jsem to jedla od Dasi Luzne, tak mi to chutnalo o hodne vic. Neni to tim, ze je to lepsi kdyz to smichame treba s pivem, aby to trochu nabublalo a bylo vice nacechrane? Nebo to delam moc huste? Malo soli? Mate nejake detailnejsi tipy/figly?

    • Jani, klidně obalte v pohankové či jiné mouce, já to taky taky dělám.Letos jsem prvně použila doma vyrobenou hrašku – samotný namletý hrách. Pouze rozmíchané s vodou bez dalšího ochucení. Nám to chutnalo.

  6. Dobrý den, můžete prosím napsat, co je to za kaši vedle těch bezinkových květů? Vypadá moc lákavě…

  7. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvěty černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!
Další článekItalský street food: cizrnová Farinata