Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tempura z mrkvové natě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo luxusní, smaženou dobrotu – mrkvovou tempuru. Kam se hrabou hranolky!

Ingredience
  • 10 mrkvových natí
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit smaženou dobrotu z mrkvové natě

  1. Natě oklepeme nebo podle potřeby opláchneme, abychom je zbavili případné hlíny. Necháme okapat.
  2. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody a špetkou soli tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  3. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  4. Do rozpáleného oleje vkládáme natě namočené do těstíčka – držíme za tuhý stonek, abychom se nespálili.
  5. Osmažíme dozlatova, pokud máme velké kousky, tak v průběhu smažení otočíme, hotové necháme na ubrousku okapat.
  6. Podáváme horké.

Praktické

  • Natě se při ponoření do těstíčka slepí a nejsou tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se natě obalují a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu natí.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude pometlo objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus, jeden dva kousky postačí.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celá nať a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany a po chvíli otočíme.

Obměna

  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Mrkvová pometla dáváme dětem až od 1,5 roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Mě trvalo hodně dlouho, než jsem hrášce přišla na chutˇ. Tedˇv ní obaluji hlavně brokolici. Tento recept ale určitě vyzkouším

Klub
Hajickova.Lenka
6. 7. 2020

To je panečku žrádýlko…..Dokonce syn, když to ochutnal, tak řekl, že hraška musí být nějaký zázrak, protože cokoliv v ní obalím,tak mu chutná.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...