Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tempura z mrkvové natě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo luxusní, smaženou dobrotu – mrkvovou tempuru. Kam se hrabou hranolky!

Ingredience
  • 10 mrkvových natí
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit smaženou dobrotu z mrkvové natě

  1. Natě oklepeme nebo podle potřeby opláchneme, abychom je zbavili případné hlíny. Necháme okapat.
  2. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody a špetkou soli tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  3. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  4. Do rozpáleného oleje vkládáme natě namočené do těstíčka – držíme za tuhý stonek, abychom se nespálili.
  5. Osmažíme dozlatova, pokud máme velké kousky, tak v průběhu smažení otočíme, hotové necháme na ubrousku okapat.
  6. Podáváme horké.

Praktické

  • Natě se při ponoření do těstíčka slepí a nejsou tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se natě obalují a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu natí.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude pometlo objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus, jeden dva kousky postačí.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celá nať a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany a po chvíli otočíme.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Mrkvová pometla dáváme dětem až od 1,5 roku.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mě trvalo hodně dlouho, než jsem hrášce přišla na chutˇ. Tedˇv ní obaluji hlavně brokolici. Tento recept ale určitě vyzkouším

Hajickova.Lenka
6. 7. 2020

To je panečku žrádýlko…..Dokonce syn, když to ochutnal, tak řekl, že hraška musí být nějaký zázrak, protože cokoliv v ní obalím,tak mu chutná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospě...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...