Domů > Magazín > Blog

13 tipů, jak v kuchyni využít pesto

Bazalkové, petrželkové, koprové, mangoldové, z medvědího česneku, z mrkvových natí, kopřiv, libečku, ředkvičkových listů… Pest je celá řada. A jejich využití ještě víc. Vyzkoušejte pesto využít v kuchyni i jinak, než jste zvyklí! Sepsali jsme pro vás 13 tipů, kde pesto zazáří!

Pizza a pizza šneci

Zkuste zaměnit oblíbenou rajčatovou omáčku na pizzu nebo pizza šneky za pesto. Pestem potřete pizza těsto, ozdobte strouhaným nebo nakrájeným tofu, tempehem nebo rostlinným sýrem, nahoru můžete přidat ještě zeleninu (špenát, kukuřici, rajčata, brokolici aj.), bylinky (čerstvou bazalku) nebo žampiony a dejte péct.

Chleba, placky a pečivo

Jednoduše pomažte oblíbené pečivo (kváskový chléb, rohlíky, dalamánky, palačinky, wrapy, obilné placky, knedlíky aj.)  pestem a ozdobte dle chuti – zeleninou, plátkem tofu nebo tempehu, posypte semínky atp. Pečivo můžete s pestem i chvilku zapéct v troubě jako topinku, anebo jako toust.

Těstoviny, noky i obiloviny

Pesto zamíchejte do uvařených těstovin (např. netypické brokolicové pesto se špagetami, tofu-bazalkové pesto s těstovinami), noků, halušek, nudlí, quinoi, pohanky, rýže či jiných obilovin. Můžete s nimi dochutit i těstovinové nebo obilné saláty. Špagety nemusí být vyrobeny pouze z obilovin nebo luštěnin, ale můžete je udělat i pomocí spiralizéru z cukety, batátu nebo dýně. Zkuste třeba Dýňové špagety s pestem.

Náplně

Pestem se dají naplnit jarní závitky, ravioly, těsto na kapsy, šnečci, slané záviny, quiche a další dobroty.

Těsta

Pokud děláte domácí chleba, jiné pečivo, placky, knedlíky či jakákoliv slaná těsta, můžete je chuťově i barevně ozvláštnit přidáním lžíce pesta do těsta.

Lazaně

Pesto je skvělý způsob, jak si ozvláštnit lazaně. Místo oblíbené omáčky promažte lazaně pestem.

Saláty i rizota

Ať už zeleninové, těstovinové, luštěninové nebo obilné. Pesto je výborné s jakýmkoliv salátem! Pesto do salátu či rizota zamíchejte nebo jím pouze salát nebo rizoto ozdobte. Posypat můžete ještě gomasiem nebo opraženými semínky.

Pečená zelenina

Pesto se dá použít jako dip nebo omáčka k již upečené zelenině, anebo lze syrovou zeleninou pestem potřít a dát péct (viz recept na Pečená dýně s pestem).

Dresinky a dipy

Smíchejte rostlinný jogurt, oříškové či semínkové máslo, majonézu, kešunézu nebo tofunézu či rostlinnou smetanu s oblíbeným pestem a máte skvělý dip nebo dresink k zelenině, těstovinám, luštěninám, karbanátkům a dalším jídlům.

Polévky

Krémovým polévkém sluší pesto jako ozdoba (např. takové dýňové, cuketové, nebo květákové atp.), anebo jako dochucovadlo (např. hráškové, minestrone, špenátové).

Pomazánky

Pesto se hodí k ochucení jakýchkoliv pomazánek – od luštěninových, přes obilné, semínkové, oříškové i zeleninové atp.

Marináda na “maso”

Pesto se skvěle hodí k masu – i rostlinnému. Můžete v něm marinovat tempeh, tofu i seitan a poté osmažit na pánvi nebo upéct v troubě. Podobně s ním můžete naplnit i různé závitky, třeba seitanové.

Caprese

Rajčata, rostlinný sýr (třeba tofu upravený jako sýr), olivový olej a jakékoliv dobré pesto – to je skvělá kombinace, kterou určitě vyzkoušejte.

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné

Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologi...
17
12

Které rostlinné mléko vybrat? Průvodce rostlinnými mléky

Výběr rostlinných mlék (tedy dle legislativy spíše nápojů) na trhu je široký. Dokonce až tak, že se v tom začínáme ztrácet. Které mléko vybrat? Které se ho...
6
14

10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrz...
3
33

8+ tipů, jak využít jogurtovač (fermentor) Kuvings

Kuvings jogurtovač není jen k výrobě jogurtů, ale spousty dalších fermentovaných dobrot. Přinášíme vám tipy, jak a k čemu ho lze využít.
3
5

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...
3
5

19 tipů, jak použít oříšková másla v kuchyni

Koupili jste si oříškové máslo a přemýšlíte, co s ním kromě kaší? Inspirujte se těmito 19 praktickými tipy, kam všude semínková a oříšková másla použít!