Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z červené čočky a mrkve

Uvařeno
sezóna jaro

Omáčka z červené čočky je rychle připravená a chutná všem členům rodiny. Protože nenadýmá, mohou ji i kojící maminky a malé děti.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 mrkev
  • majoránka, saturejka nebo bazalka
  • sojová omáčka
  • ume ocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme ji spolu se solí na lžíci oleje.
  2. Vložíme na kostky nakrájenou mrkev  a krátce ji orestujeme. Přidáme hrnek propláchnuté čočky a zalijeme ji 3 hrnky vody.
  3. Přidáme trochu bylinek a vaříme na mírném plameni (čočka ráda utíká při prudkém varu z hrnce) 15 až 20 minut.
  4. Vypneme a stáhneme z plotýnky. Ponorným mixérem hotovou čočku rozmixujeme na hladkou kaši a dochutíme sojovou omáčkou, ume octem a jablečným octem podle toho, zda chceme kyselejší či sladší chuť omáčky.

Praktické

  • Pokud nemáme ponorný mixér, nakrájíme mrkev na drobnější kousky a dále postupujeme stejně jako v receptu. I tak jistě sklidíte pochvalu za výborné jídlo.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
8. 9. 2023

Mnam , tak ta se povedla , akorát jsem měla jednu zbytou papričku , co původně nebyla paliva , přidala jsem ji tam i se seminkama a omáčka opravdu dostala ŘÍZ 😂😂😂 je výborná ♥️ děkujeme

radovanova
23. 10. 2017

Vyzkoušeno :) je to rychlé, snadné a omáčka chutná skoro jako svíčková, mňamka. A bez ochucení je to i pro roční holčičku, takže nemusím vařit nadvakrát :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.

Brokolicové kari špaldotto s mungo

Stačí pár ingrediencí a moc dobrý, rychlý a jednoduchý recept na světě. Takové miluji. V tomto se kombinuje moje oblíbené ingredience: špaldové kroupy, bro...