Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z červené čočky a mrkve

Uvařeno
sezóna jaro

Omáčka z červené čočky je rychle připravená a chutná všem členům rodiny. Protože nenadýmá, mohou ji i kojící maminky a malé děti.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 mrkev
  • majoránka, saturejka nebo bazalka
  • sojová omáčka
  • ume ocet a jablečný ocet na dochucení

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme ji spolu se solí na lžíci oleje.
  2. Vložíme na kostky nakrájenou mrkev  a krátce ji orestujeme. Přidáme hrnek propláchnuté čočky a zalijeme ji 3 hrnky vody.
  3. Přidáme trochu bylinek a vaříme na mírném plameni (čočka ráda utíká při prudkém varu z hrnce) 15 až 20 minut.
  4. Vypneme a stáhneme z plotýnky. Ponorným mixérem hotovou čočku rozmixujeme na hladkou kaši a dochutíme sojovou omáčkou, ume octem a jablečným octem podle toho, zda chceme kyselejší či sladší chuť omáčky.

Praktické

  • Pokud nemáme ponorný mixér, nakrájíme mrkev na drobnější kousky a dále postupujeme stejně jako v receptu. I tak jistě sklidíte pochvalu za výborné jídlo.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

radovanova
23. 10. 2017

Vyzkoušeno :) je to rychlé, snadné a omáčka chutná skoro jako svíčková, mňamka. A bez ochucení je to i pro roční holčičku, takže nemusím vařit nadvakrát :)

Tak náhodně jsme včera měl k večeři obdobnou omáčku, jen jsme tam místo cibule dala zelí. Nic nerestovala, jen hodila do osolené vody a pak rozmixovala. Zelí, mrkev, dýně , sůl a voda. Pak jsem přidala uvařenou červenou čočku a rozmixovala. bylo to za chvíli a moc dobré. K tomu placky z jáhel, seznam semínko, nori vločky a kvašená zelenina.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...