Špagetová, máslová, marina, hokkaido, ... Dýní je spousta druhů. Znáte je všechny a víte, která se hodí do jakých pokrmů? Mrkněte, která je která a inspirujte se tipy, jak je doma využít.

1Špagetová dýně

Její tvar je podlouhlý a bývá žíhaná. Tato dýně, jak už její název napovídá, je specifická v tom, že dužina se po tepelné úpravě rozpadne na jednotlivá vlákna připomínající špagety. Proto jí také můžeme špagety v receptech nahradit. Můžeme ji buď uvařit vcelku (je vhodné ji na pár místech před vařením propíchnout) nebo upéct rozpůlenou a bez jádřince v troubě. Špagety z dýně pak jednoduše vydlabeme vidličkou. Výborná je zejména pečená, jako příloha, anebo jako zavářka do polévky. Dá se velmi dobře skladovat i více než rok.

2Máslová dýně

Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužiny. Je velmi jemná a voní po rozpuštěném másle. Skvělá je pečená v troubě – plněná směsí (např. stejnou směsí jako na plněné cukety, anebo směsí, kterou plníme hokkaido dýně) i nakrájená na kostky. Doporučujeme také do polévek, gulášů, zeleninových směsí, na pyré, marmelády, do koláčů a sladkých pokrmů.

3Hokkaido 3x jinak

Hokkaido je lahodná a jemná dýně. Nejčastěji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i zelená nebo stříbrná hokkaida. Dužina je sladká, hodí se proto do polévek, omáček, k zapékání (plněná nebo nakrájená na plátky či kostky), místo brambor jako pyré, do těst (noky, pečivo), rizot, sladkých dezertů aj. Je to jediná dýně, kterou můžeme konzumovat i se slupkou. Ta při tepelné úpravě perfektně změkne. Pokud ji chcete skladovat, mrkněte na tipy, jak na to.

4Muškátová dýně

žebrovanou strukturu – od světle oranžové až po tmavě šedou, zelenou či oranžovou s charakteristickým bílým ojíněním. Pokrmům dodá nejen jemnou chuť, ale také vůni muškátového oříšku. Dá se použít do polévek, zapékat, do gulášů, zeleninových směsí, na pyré atp.

5Dýně Goliáš

Velkoplodá dýně s hladkou oranžovou slupkou se nejčastěji využívá k vyřezávání na Halloween, na dezerty, ke sterilování, zavařování, výrobě marmelád, jako kompot nebo k získání dýňových semínek, kterých má opravdu hodně. Nehodí se k dlouhodobému skladování, má hodně vody a rychle uhnívá.

6Dýně Marina di Chioggia

Tato dýně má italský původ. Má tmavě zelenou barvu a hrubou žebrovanou strukturu s tvrdou slupkou. Má nasládlou a velmi chutnou dužinu, připomínající sladkou mrkev. Hodí se k přípravě polévek, na pyré, dušená, pro přípravu noků, raviol, rizot, anebo do dezertů.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)
Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....
Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti
Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...
Letos úspěch na entou
Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...
Z maroda jsem zase činorodá!
Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
Díky JJ mám více energie a 5 kg dole
Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
Začít se dá vždycky (Hanka)
Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...
Vánoce jinak
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...
MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil
Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...
Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)
Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...
Webové stránky JJ jsou návykové!
Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...
Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)
Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)
Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...
Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)
Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...
Zmizelo mi moje vypouklé břicho!
Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?
Další článekNemůžete přijít na chuť pohance? Nepřehlédněte tyto řádky!