Když se někde objevíme s melounem, tak se kamarádi a známí diví: "Vy můžete jíst meloun? Vždyť to není tuzemské ovoce!" A my na to říkáme, že jednak můžeme jíst co chceme a navíc je to zelenina. A tím většinou začíná velmi zajímavá debata. Víte, jak je to s melounem a proč ho máme tak rádi?

Jsou lokální nebo cizí?

MelounAno, melouny jsou původem z Afriky, ale dnes se pěstují všude ve vhodných klimatických podmínkách. Už dávno není dodavatelem pro ČR jen Itálie nebo Španělsko. Melouny už se pěstují i u nás.

A není to žádná novinka. Melouny se v českých zemích pěstují již od 11. století. Zhruba v polovině 13. století byly jižně a západně od Prahy, především u Kladna jedny z největších melounových plantáží ve střední Evropě. Dodávaly se na stůl u dvora, například u našeho Karla IV. , nebo mnoho let později na stůl Ludvíka XIV. Melounová éra u nás skončila až s nástupem 1. světové války.

Ovoce nebo zelenina?

Velkým překvapením pro většinu lidí je fakt, že meloun není ovoce ale zelenina. Je totiž tak sladký a navíc červený, že to nikoho nenapadne. Meloun na první pohled a ochutnání nemá se zeleninou nic společného. Ale když se podíváte do literatury, dočtete se, že meloun vodní (rod Lubenic) patří do plodové zeleniny, čeledi tykvovitých a že botanicky vzato je to bobule. Meloun cukrový spadá do stejné kategorie zeleniny jako okurka (rod Cucumis).

Wikipedie definuje zeleninu jako Pěstované plodiny pro které není přesnější zařazení a u ovoce uvádí, že žádná
jednotná definice neexistuje. Vedle botanické definice existuje také legislativní definice a jistě byste našli další. Ve skutečnosti je rozdělení na zeleninu a ovoce čistě kulinářská či obchodní záležitost. Takže je to na vás, jestli si zařadíte meloun do mozkového šuplíčku „zelenina“ nebo do šuplíčku „ovoce“. Jen kdybyste v obchodě nemohli u vážení melounu najít na kase nabídku v ovoci, vzpomeňte, že tady ho nejspíš řadí mezi zeleninu.

Je plný cukru?

Náš tip: Je meloun málo sladký? Posypte ho pár zrnky soli a nechte chvíli působit. Sůl sladkost vytáhne a zdůrazní. Navíc trochu vyváží jeho uvolňující energii.

Přes 90% obsahu melounu vodního tvoří voda, takže meloun je v horkých letních dnech dobrým zdrojem tekutin. Asi vás překvapí, že se v něm nachází i důležité minerální látky jako železo či vápník, zajímavé množství kyseliny listové a citronové.

Ovoce obsahuje běžně přes 10% sacharidů (jablka kolem 15%), ale třeba takový banán kolem 22%. Oproti tomu vodní melouny se pohybují kolem 5% (cukrové 8%). 

Jíst či nejíst?

Náš tip: Pokud meloun špatně trávíte, je vhodné ho jíst samostatně, nekombinovat s jinými druhy ovoce, nemíchat do salátu apod. Také ho můžete pokapat citronem nebo na meloun nastrouhat trošku muškátového oříšku pro lepší strávení. 

Na náš každodenní jídelníček meloun určitě nepatří, přednost dáváme tuzemským jablkům, hruškám, meruňkám a švestkám, pokud jde o potřebu se osvěžit. Ale v parném létě jsou melouny příjemných zpestřením jídelníčku a nám, co jsme dříve běžně jedli zmrzliny a nanuky jsou báječnou náhražkou.
Meloun si dáváme samotný jako ovoce nebo, pokud máme v pořádku trávení, jej klidně občas dáme v létě na snídaňovou kaši. Meloun se nám s obilím v břiše tak nepopere, jako kdybychom si dali kaši s jablky či jiným běžným ovocem.

My a meloun

Pro naše děti je meloun oslava léta. Začala jsem jim ho dávat někdy kolem dvou a půl let v horkých dnech. Od té doby byl meloun pro ně dost možná největší letní pochoutkou a taky vzácnost, takže když jsme šli někam, kde byly nanuky, zmrzliny a jiné laskominy, které jim nedáváme, stačilo vzít s sebou meloun a neměly oči pro nic jiného.

Za málo peněz hodně muziky

Meloun je zajímavý i finančně. Onehdy mě pobavila jedna známá, když mi na procházce s dětmi líčila, že nemohou jíst doma jinak, tak jako my, protože je to prý hrozně drahé a oni si to nemohou dovolit. Neměla jsem nějak náladu s ní diskutovat a přesvědčovat ji, že opak je pravdou. A když jsme pak udělaly přestávku na hřišti, ona dětem koupila nanuka Magnum, dva kousky za 90 Kč. A já vytáhla půlku melounu za nějakých 20 Kč a najedli jsme se z něj všichni, děti i dospělí. Podle mě jsou melouny ta nejlevnější letní mňamka. Jak se říká, za málo peněz hodně muziky :-) Co říkáte?

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Taky meloun milujeme, ale jelikož má vysoký glykemický index, začali jsme s ním nakládat ve stravě trošku s rozumem.

    • Půsty o vodě se dělaly v historii a drží je mnoho lidí ještě dnes. Ale co se týče pocitu sytosti, tak s melounem je to jiné – má to chuť, je to „syté“ (na chvíli) atd.

  2. A ještě jednu historku. Vnučka ještě ve školce měla za úkol v nějakém pracovním sešitě dát do kolečka různé druhy zeleniny a různé druhy ovoce. Meloun samozřejmě přiřadila k zelenině a paní učitelka ji to škrtla. Když jsem pro vnučku ten den přišla do školky, tak mi to požalovala a já jsem p. učitelce vysvětlovala, že meloun je vážně zelenina. Nevěřila mi :((

    • To byla tedy hodně neznalá paní učitelka. U nás v MŠ rok co rok, když je téma „ovoce a zelenina“ děti naopak touto informací hoooodně překvapíme… 😃

    • Tak to už tak k smíchu není jako to melounové těhotenství, minimálně by to chtělo vůli k tomu si přiznat, že věci nemusí patřit do určitých škatulek nebo že podle jiných kriterií je někdo může řadit jinam. 😉

  3. Když se chci v létě osvěžit, určitě si místo zmrzliny dám raději krásně červený vychlazený meloun. Když jsem kdysi dávno chodila v jiném stavu, pořád jsem měla chuť na meloun, jedla jsem ho docela často, ale vždy jsem ho vyzvrácela. Pár roků po narození syna, mě chutě na meloun přešly, vůbec jsem jej nejedla, až docela později. Syn celý svůj život na meloun nemá chuť vůbec a když ho ochutná, tak jen pár kousků. Asi trauma z břicha :))

    • Já jsem se v obou těhotenstvích v létě cpala melounem „horem/dolem“😃 u mně vždycky zůstal, akorát jsem pak pořád běhala na záchod 😂 snědla jsem i půlku na posezení. Partner si ze mně dělal legraci, že mi nestačí ten jeden pod tričkem 😁 několikrát se mi vybavila hláška z Hříšného tance: „Přinesla jsem meloun..“ 😂 děti meloun milují a já také 😊

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTofu v pistáciové krustě
Další článekKrok za krokem k ještě větší lehkosti (Tereza, 34 let)