Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Co dělat když se přejíme nebo opijeme?

Silvestr patří mezi svátky, kdy si většinou dáme něco víc ke snědku a pití, než obvykle. Poradíme vám, jak se zachovat, když si chcete výjimečně zamlsat a také jak zmírnit následky, pokud to prostě přeženete.

Stává se to občas každému

Někdy se to prostě stane a vy vybočíte ze svého zaběhlého stravovacího režimu. Je jedno, zda to byla plánovaná oslava či vás někdo naštval a vy jste se následně nacpali v nejbližší cukrárně nebo bistru. Důvod může být jakýkoliv, ale nemá smysl si ještě navíc dělat výčitky. Důležité je vědět, že všechno se dá napravit, a že jedno vybočení nic vážného nezpůsobí. Jak stále opakujeme, nezáleží totiž na tom, co jíme občas, ale na tom, čím se živíme pravidelně.

A může se to stát zrovna tento Silvestr, kdy jste sice naplánovali zdravé občerstvení, ale nějak se vám to celé nakonec zvrhlo.

Jak mlsat s co nejmenšími následky

Pokud se dopředu rozhodnete, že budete jíst konvenčně, zkuste vyzkoušet naše doporučení:

  • Dobře prozkoumejte nabídku a vyberte si dvě, tři dobroty, které se rozhodnete ochutnat. Je mnohem lepší pochutnat si na šunkových chlebíčcích, sýrových jednohubkách a čokoládovém dortu, než stláskat páté přes deváté.
  • Od těchto dobrot si nandejte na talířek rozumné množství. Úplně stačí 2 chlebíčky, pár jednohubek a kousek dortu. 
  • Vybrané dobroty si maximálně užijte. Jezte pomalu a co nejpečlivěji kousejte. Důkladným rozkousáním a prosliněním každého sousta ušetříte spousty energie všem trávicím orgánům a i nekvalitní jídlo se mnohem lépe stráví a vyloučí z těla ven.
  • Snažte se poslední pokrm dojíst nejpozději do 19 hodin nebo alespoň 3 hodiny před odchodem na lůžko.
  • Pokud se rozhodnete pít alkohol, vyberte si jeden druh a nepřehánějte to s množstvím. Nezapomínejte vypít ke každé deci alkoholu 2 dcl vody.

Jak zmírnit následky nadměrné konzumace

Pokud už se stalo, jste přejedení, příliš jste pili anebo jste toho stláskali moc, poradíme vám, jak to nejlépe napravit:

  • Dejte si co nejdříve umebošku. Pokud je vám po jídle těžko, nebo jste pili víc, než snesete, pomůže pomalu sníst jednu umebošku. Za pár hodin nebo ráno si dejte další. Můžete sníst postupně až tři. Výborně pomáhá i po kocovině, kdy je tělo překyselené po alkoholu a silně zásaditá umeboška pomůže překyselení vyrovnat.
  • Den po té si dejte půst. Pokud netrpíte hypoglykémií a není vám bez jídla fyzicky špatně, je ideální nechat trávení půl dne až den odpočinout. Tělo se pak lépe vypořádá s přebytky z předešlé nestřídmosti. Pijte bancha čaj, který je zásadotvorný, nebo ještě lépe čerstvě uvařený zeleninový vývar.
  • Uvařte si čerstvou miso polévku. Jako první jídlo, nebo pokud nemůžete držet půst, by měla být čerstvá miso polévka. Nejen že se vám díky zelenině a miso pastě neutralizují přebytečné kyseliny v těle, ale také vám dodá spousty důležitých minerálů a vlákniny, které potřebujete.
  • Dejte si rýži. Dalším postním pokrmem je kvalitní rýže. Buď jen se zeleninou, nebo ve formě rýžové kaše congee. Rýže je neutrální potravina a všelék. Důkladně prožvýkejte každé sousto a klidně jezte rýži celý den. Tělo nebude potřebovat moc energie na trávení a využije ji k likvidaci škod. Pokud nemůžete nic dát do úst, rozbouřený žaludek uklidní i rýžový odvar.
  • Jděte na vzduch. Je-li to možné, jděte se alespoň projít, ideálně v ostřejším tempu. Čerstvý vzduch okysličuje, dodá dobrou náladu, metabolismus se rozhýbe a rychleji se zbaví všech jedů.
  • Nic si nevyčítejte. Výčitky a stres z toho, že jsem jednou “zhřešila” jsou pro tělo a duši ještě jedovatější, než nějaké to nekvalitní, nebo pozdě snědené jídlo, či nějaký ten alkohol. Nikdo nejsme dokonalí a proto si jednou za čas užijme bez výčitek. Teď už víme jak na to, aby nám zase brzo bylo dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Krásneho Silvestra dievčatá a všetci ? Prajem všetko len to najlepšie v novom roku!!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
1

Slovníček zdravé výživy. Odteď už budete vědět, o co jde!

Zdravá výživa je plná cizích a záhadných slov. Víte co znamená třeba kimpira, congee, gomasio, kuzu nebo mochi? Připravili jsme pro vás podrobný slovníček ...

Miso pasta pod lupou: vše, co o ní potřebujete znát (1. díl)

Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny. Jeho chuť je natolik skvělá, že pozvedne každou polévku či pokrm o několik řádů výš. Má spoustu léčivých ...
3
2

13 tipů, jak využít zbytky potravin v kuchyni

Při vaření a přípravě zdravých pokrmů vzniká odpad, který často končí v koši, v lepším případě na kompstě. To je ale škoda, i odkrojky od zeleniny, ovoce, ...

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...

5 tipů, jak se najíst v restauraci jinak

Jíte jinak, máte alergii na některou potravinu, jste vegan nebo vegetarián? Může se zdát, že je těžké se v takovém případě najíst mimo domov, na cestách ne...