Silvestr patří mezi svátky, kdy si většinou dáme něco víc ke snědku a pití, než obvykle. Poradíme vám, jak se zachovat, když si chcete výjimečně zamlsat a také jak zmírnit následky, pokud to prostě přeženete.

Stává se to občas každému

Někdy se to prostě stane a vy vybočíte ze svého zaběhlého stravovacího režimu. Je jedno, zda to byla plánovaná oslava či vás někdo naštval a vy jste se následně nacpali v nejbližší cukrárně nebo bistru. Důvod může být jakýkoliv, ale nemá smysl si ještě navíc dělat výčitky. Důležité je vědět, že všechno se dá napravit, a že jedno vybočení nic vážného nezpůsobí. Jak stále opakujeme, nezáleží totiž na tom, co jíme občas, ale na tom, čím se živíme pravidelně.

A může se to stát zrovna tento Silvestr, kdy jste sice naplánovali zdravé občerstvení, ale nějak se vám to celé nakonec zvrhlo.

Jak mlsat s co nejmenšími následky

Pokud se dopředu rozhodnete, že budete jíst konvenčně, zkuste vyzkoušet naše doporučení:

  • Dobře prozkoumejte nabídku a vyberte si dvě, tři dobroty, které se rozhodnete ochutnat. Je mnohem lepší pochutnat si na šunkových chlebíčcích, sýrových jednohubkách a čokoládovém dortu, než stláskat páté přes deváté.
  • Od těchto dobrot si nandejte na talířek rozumné množství. Úplně stačí 2 chlebíčky, pár jednohubek a kousek dortu. 
  • Vybrané dobroty si maximálně užijte. Jezte pomalu a co nejpečlivěji kousejte. Důkladným rozkousáním a prosliněním každého sousta ušetříte spousty energie všem trávicím orgánům a i nekvalitní jídlo se mnohem lépe stráví a vyloučí z těla ven.
  • Snažte se poslední pokrm dojíst nejpozději do 19 hodin nebo alespoň 3 hodiny před odchodem na lůžko.
  • Pokud se rozhodnete pít alkohol, vyberte si jeden druh a nepřehánějte to s množstvím. Nezapomínejte vypít ke každé deci alkoholu 2 dcl vody.

Jak zmírnit následky nadměrné konzumace

Pokud už se stalo, jste přejedení, příliš jste pili anebo jste toho stláskali moc, poradíme vám, jak to nejlépe napravit:

  • Dejte si co nejdříve umebošku. Pokud je vám po jídle těžko, nebo jste pili víc, než snesete, pomůže pomalu sníst jednu umebošku. Za pár hodin nebo ráno si dejte další. Můžete sníst postupně až tři. Výborně pomáhá i po kocovině, kdy je tělo překyselené po alkoholu a silně zásaditá umeboška pomůže překyselení vyrovnat.
  • Den po té si dejte půst. Pokud netrpíte hypoglykémií a není vám bez jídla fyzicky špatně, je ideální nechat trávení půl dne až den odpočinout. Tělo se pak lépe vypořádá s přebytky z předešlé nestřídmosti. Pijte bancha čaj, který je zásadotvorný, nebo ještě lépe čerstvě uvařený zeleninový vývar.
  • Uvařte si čerstvou miso polévku. Jako první jídlo, nebo pokud nemůžete držet půst, by měla být čerstvá miso polévka. Nejen že se vám díky zelenině a miso pastě neutralizují přebytečné kyseliny v těle, ale také vám dodá spousty důležitých minerálů a vlákniny, které potřebujete.
  • Dejte si rýži. Dalším postním pokrmem je kvalitní rýže. Buď jen se zeleninou, nebo ve formě rýžové kaše congee. Rýže je neutrální potravina a všelék. Důkladně prožvýkejte každé sousto a klidně jezte rýži celý den. Tělo nebude potřebovat moc energie na trávení a využije ji k likvidaci škod. Pokud nemůžete nic dát do úst, rozbouřený žaludek uklidní i rýžový odvar.
  • Jděte na vzduch. Je-li to možné, jděte se alespoň projít, ideálně v ostřejším tempu. Čerstvý vzduch okysličuje, dodá dobrou náladu, metabolismus se rozhýbe a rychleji se zbaví všech jedů.
  • Nic si nevyčítejte. Výčitky a stres z toho, že jsem jednou „zhřešila“ jsou pro tělo a duši ještě jedovatější, než nějaké to nekvalitní, nebo pozdě snědené jídlo, či nějaký ten alkohol. Nikdo nejsme dokonalí a proto si jednou za čas užijme bez výčitek. Teď už víme jak na to, aby nám zase brzo bylo dobře.

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!