- 2 mrkve
- 1 pórek
- kus brokolice
- horký zeleninový vývar
- sůl
- miso pasta
- zelená posypka: petrželka nebo jiné zelené natě
Jak na miso polévku
- Dáme do hrnce vařit vývar. Když je vroucí, tak přidáme sůl.
- Do horkého osoleného vývaru vložíme na dlouhé proužky nakrájenou mrkev a na malé růžičky naporcovanou brokolici.
- Po chvilce přihodíme pórek pokrájený na nudličky.
- Vaříme cca 10 minut do měkka. Pak polévku vypneme a odstavíme.
- Do naběračky nabereme trochu polévky a rozmícháme v ní 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
- Podáváme posypané čerstvou petrželkou.
Praktické
- Připravit si polévku do práce do termosky zabere cca 3 minuty, pokud máte vše připraveno předem. Můžete si ji tedy dát vařit a jít se připravit do koupelny. Když je polévka hotová, dáte ji do termosky a můžete si ji vzít s sebou do práce, kde si ji sníte v době vhodné pro snídani.
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy. Ale z vývaru je polévka chutnější a dodá vám další dávku minerálů vázaných na vodu, takže se vyplatí naučit vývar připravovat a mít jej stále po ruce.
- Miso pasty dáváme cca 1 lžičku na osobu a začínáme raději menším množstvím, abychom nepřesolili.
- Pokud potřebujeme dosolit, přidáme do hotové polévky kapku sójové omáčky nebo gomasio.
- Polévka je přirozeně bezlepková (pokud nepoužijeme lepkové obiloviny nebo sójovou omáčku shyou)
- Pro nesójovou verzi použijeme miso pastu bez sóji (rýžovou, hrachovou cizrnovou apod.)
Obměna miso polévky
- Miso polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák. Polévka může být každý den jiná.
- V zásadě je dobré nekombinovat více než tři druhy zeleniny, aby nebyla každý den stejná. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
- Do miso polévky můžeme na závěr přidat a prohřát včera uvařenou obilovinu, pokud nás samotná polévka nezasytí nebo máme brzy hlad.
- Polévku můžeme ještě nutričně vylepšit přidáním mořské řasy – bez namáčení můžeme přidat řasu dulce nebo vločky nori, do polévky pak můžeme dát vařit wakame nebo arame, případně můžeme přidat na nudličky nakrájenou kombu z vávaru.
- Další alternativou pro zasycení, změnu chuti a oživení polévky je přidání “skleněných” nudlí, kuskusu, hub nebo olejnatých semínek, která propláchneme na sítku a dáme vařit spolu se zeleninou, nebo je opražíme po opláchnutí a přidáme jako křupavou posypku.
Děti
- Miso polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze ubereme sůl a miso pastu. Pro děti do 1,5 roku dáme jemné bílé miso a jen maličko. Odebereme a pak teprve ochotíme polévku pro dospělého.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dnes ráno jsem si poprvé v tomto životě uvařil svou první miso polévku a byla vynikající. Asi nejlepší polévka, jakou jsem kdy jedl :-)
Jak jen jsem mohl tak dlouho bez miso polévky žít! :-)
PS: Také uspokojila mé chutě na sladké, byla v ní kromě pohanky slušná porce krátce podušené kořenové zeleniny na cibulce a olivovém oleji.
Začínám si užívat ten tvůrčí proces a láskyplné pečování o sebe :-)
Přeji všem krásný den.
Mnaaaaam ♥️♥️♥️