Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Snídaňová miso polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Miso polévka slouží jako výborná snídaně. V Asii se běžně den začíná horkou miso polévkou. Polévka nezatěžuje zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Díky miso pastě dodá potřebné trávící enzymy a nastartuje metabolismus. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • kus brokolice
  • horký zeleninový vývar
  • sůl
  • miso pasta
  • zelená posypka: petrželka nebo jiné zelené natě

Adámkovi jsou dnes tři roky a čtvrt, skoro rok chodí do školky a nebývá téměř nemocný. Ale ještě ned...

Jak na miso polévku

  1. Dáme do hrnce vařit vývar. Když je vroucí, tak přidáme sůl.
  2. Do horkého osoleného vývaru vložíme na dlouhé proužky nakrájenou mrkev a na malé růžičky naporcovanou brokolici.
  3. Po chvilce přihodíme pórek pokrájený na nudličky.
  4. Vaříme cca 10 minut do měkka. Pak polévku vypneme a odstavíme.
  5. Do naběračky nabereme trochu polévky a rozmícháme v ní 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  6. Podáváme posypané čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Připravit si polévku do práce do termosky zabere cca 3 minuty, pokud máte  vše připraveno předem. Můžete si ji tedy dát vařit a jít se připravit do koupelny. Když je polévka hotová, dáte ji do termosky a můžete si ji vzít s sebou do práce, kde si ji sníte v době vhodné pro snídani.
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy. Ale z vývaru je polévka chutnější a dodá vám další dávku minerálů vázaných na vodu, takže se vyplatí naučit vývar připravovat a mít jej stále po ruce.
  • Miso pasty dáváme cca 1 lžičku na osobu a začínáme raději menším množstvím, abychom nepřesolili.
  • Pokud potřebujeme dosolit, přidáme do hotové polévky kapku sójové omáčky nebo gomasio.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (pokud nepoužijeme lepkové obiloviny nebo sójovou omáčku shyou)
  • Pro nesójovou verzi použijeme miso pastu bez sóji (rýžovou, hrachovou cizrnovou apod.)

Obměna miso polévky

  • Miso polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák. Polévka může být každý den jiná.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více než tři druhy zeleniny, aby nebyla každý den stejná. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Do miso polévky můžeme na závěr přidat a prohřát včera uvařenou obilovinu, pokud nás samotná polévka nezasytí nebo máme brzy hlad.
  • Polévku můžeme ještě nutričně vylepšit přidáním mořské řasy – bez namáčení můžeme přidat řasu dulce nebo vločky nori, do polévky pak můžeme dát vařit wakame nebo arame, případně můžeme přidat na nudličky nakrájenou kombu z vávaru.
  • Další alternativou pro zasycení, změnu chuti a oživení polévky je přidání “skleněných” nudlí, kuskusu, hub nebo olejnatých semínek, která propláchneme na sítku a dáme vařit spolu se zeleninou, nebo je opražíme po opláchnutí a přidáme jako křupavou posypku.

Děti

  • Miso polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze ubereme sůl a miso pastu. Pro děti do 1,5 roku dáme jemné bílé miso a jen maličko. Odebereme a pak teprve ochotíme polévku pro dospělého.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes ráno jsem si poprvé v tomto životě uvařil svou první miso polévku a byla vynikající. Asi nejlepší polévka, jakou jsem kdy jedl :-)
Jak jen jsem mohl tak dlouho bez miso polévky žít! :-)
PS: Také uspokojila mé chutě na sladké, byla v ní kromě pohanky slušná porce krátce podušené kořenové zeleniny na cibulce a olivovém oleji.
Začínám si užívat ten tvůrčí proces a láskyplné pečování o sebe :-)
Přeji všem krásný den.

Mila Beata
7. 3. 2023

Mnaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jarní miso polévka s pak Choi

Jarní miso polévka by měla obsahovat alespoň jednu zelenou zeleninu.

Miso polévka s kopřivou

Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí ...

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Posilující miso polévka s rýžovým mochi

Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...