Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Pórková polévka s kroupami

Uvařeno
sezóna podzim
děti od 2 let

Máte zbytek vařených krup, trochu petržele, pórku a málo času? Zkuste si uvařit naši bleskovou polévku na které si určitě moc pochutnáte.

Ingredience
pro 4 osoby
  • hrnek vařených krup
  • půlka středního pórku
  • jedna střední petržel
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • 1 lžíce miso pasty (rýžové, nebo ječmenné)
  • sůl
  • 4 lžíce rostlinné smetany, nebo 1 dcl obilného mléka ze Soyabelly
  • umeocet dle chuti (cca 1-2 pol lžíce)
  • na ozdobu: sezamové gomasio, nebo jiná semínka, petrželka

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit polévku z pórku

  1. Do litru ohřátého zeleninového vývaru nebo litru horké vody dáme hrnek uvařených krup, na malé kousky nakrájenou petržel, tmavou i světlou část pórku, sůl.
  2. Vaříme asi 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  3. Ke konci varu přidáme lžíci tahini a stáhneme z plotny.
  4. Ochutíme miso pastou, sójovou smetanou, nebo obilným mlékem a dle chuti přidáme trochu umeocta.
  5. Zdobíme na jemno nakrájenou petrželkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany, ale není v receptu nutná.
  • Obilné mléko ze Soyabelly lze použít jakékoliv (rýžovo-mandlové, jáhlovo-rýžovo-mandlové, rýžovo-sezamové ap.).

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít i květák, nebo ho přidat navíc místo části pórku.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

💯

Výborná 😊 Tahini jí pozvedne ještě o stupeň výš. Děkujeme 😊👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...
7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.