- 1 lžíce oleje
- 2 petržele
- 1/2 kedlubny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
- zeleninový vývar (nebo voda)
- rostlinná smetana (doporučujeme kokosovou)
- na ochucení: umeocet nebo citrónová šťáva, sůl
Jak připravit bazalkovou omáčku
- Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
- Kedlubnu a petržel nakrájíme na kusy a orestujeme s cibulí a česnekem.
- Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme až je zelenina měkká (cca 15-20 minut).
- Poté vše rozmixujeme spolu s hrstí bazalky, smetanou a lahůdkovým droždím.
- Ochutnáme a pokud by byla málo slaná nebo kyselá, dochutíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
- Podáváme například s těstovinami nebo jinou obilovinou.
Praktické
- Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám s tempehem. Můžete ji ale podávat k jakékoliv obilovině, kterou máte rádi (na fotce s rýží a hatomugi). Talíř ještě pro úplnost doplňte luštěninou (např. uzený tempeh nebo tofu).
Obměna
- Do omáčky můžete přidat jakoukoliv rostlinnou smetanu. My doporučujeme kokosovou, se kterou má omáčka výborný šmak. Můžete si ji vyrobit doma nebo koupit.
- Zeleninu do omáčky můžete zvolit dle chuti. Měla by se jednat o nějakou chuťově neutrální zeleninu. Dobře poslouží třeba i bílá ředkev, hodně cibule nebo květák.
- Pokud nemáte čerstvou bazalku, můžete zkusit použít i tu sušenou.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Omáčka je výborná! Dala jsem si ji se zbylou grilovanou polentou a tempehem😋