Jemná a krémová omáčka s chutí bazalky. V kombinaci s těstovinami a uzeným tofu nebo tempehem je to rychlovka a výborná večeře.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 petržele
  • 1/2 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • zeleninový vývar (nebo voda)
  • rostlinná smetana (doporučujeme kokosovou)
  • na ochucení: umeocet nebo citrónová šťáva, sůl

Jak připravit bazalkovou omáčku

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Kedlubnu a petržel nakrájíme na kusy a orestujeme s cibulí a česnekem.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme až je zelenina měkká (cca 15-20 minut).
  4. Poté vše rozmixujeme spolu s hrstí bazalky, smetanou a lahůdkovým droždím.
  5. Ochutnáme a pokud by byla málo slaná nebo kyselá, dochutíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
  6. Podáváme například s těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám s tempehem. Můžete ji ale podávat k jakékoliv obilovině, kterou máte rádi (na fotce s rýží a hatomugi). Talíř ještě pro úplnost doplňte luštěninou (např. uzený tempeh nebo tofu).

Obměna

  • Do omáčky můžete přidat jakoukoliv rostlinnou smetanu. My doporučujeme kokosovou, se kterou má omáčka výborný šmak. Můžete si ji vyrobit doma nebo koupit.
  • Zeleninu do omáčky můžete zvolit dle chuti. Měla by se jednat o nějakou chuťově neutrální zeleninu. Dobře poslouží třeba i bílá ředkev, hodně cibule nebo květák.
  • Pokud nemáte čerstvou bazalku, můžete zkusit použít i tu sušenou.

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObjímání stromů není pro cvoky
Další článekMateřské mléko – vzácná tekutina, kterou můžete darovat