Jemná a krémová omáčka s chutí bazalky. V kombinaci s těstovinami a uzeným tofu nebo tempehem je to rychlovka a výborná večeře.
Ingredience
na 2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 petržele
  • 1/2 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • zeleninový vývar (nebo voda)
  • rostlinná smetana (doporučujeme kokosovou)
  • na ochucení: umeocet nebo citrónová šťáva, sůl

Jak připravit bazalkovou omáčku

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Kedlubnu a petržel nakrájíme na kusy a orestujeme s cibulí a česnekem.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme až je zelenina měkká (cca 15-20 minut).
  4. Poté vše rozmixujeme spolu s hrstí bazalky, smetanou a lahůdkovým droždím.
  5. Ochutnáme a pokud by byla málo slaná nebo kyselá, dochutíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
  6. Podáváme například s těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám s tempehem. Můžete ji ale podávat k jakékoliv obilovině, kterou máte rádi (na fotce s rýží a hatomugi). Talíř ještě pro úplnost doplňte luštěninou (např. uzený tempeh nebo tofu).

Obměna

  • Do omáčky můžete přidat jakoukoliv rostlinnou smetanu. My doporučujeme kokosovou, se kterou má omáčka výborný šmak. Můžete si ji vyrobit doma nebo koupit.
  • Zeleninu do omáčky můžete zvolit dle chuti. Měla by se jednat o nějakou chuťově neutrální zeleninu. Dobře poslouží třeba i bílá ředkev, hodně cibule nebo květák.
  • Pokud nemáte čerstvou bazalku, můžete zkusit použít i tu sušenou.

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObjímání stromů není pro cvoky
Další článekMateřské mléko – vzácná tekutina, kterou můžete darovat