Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Napařovaný jáhlelník s mákem a mrkví (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovinrozinky, mák, ovocenka… Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

 Ingredience

  • 3 hrnky  uvařených jahel
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 3 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané syrové mrkve
  • špetka soli
  • 3 lžičky jedlé sody (kypřící prášek nebo vinný kámen)
  • 1 hrnek máku
  • 1/2 hrnku ovocenky (sladu nebo rýžového sirupu)
  • vyšší kastrol
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než kastrol

Postup

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Soda s ovocenkou mohou lehce pěnit. Místo ovocenky klidně použijte obilný slad (ječmenný nebo rýžový) nebo sirup. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla dotěsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem. Hrnec přiklopte pokličkou a když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pokud je po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit,, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc hrozinek nebo sladu/sirupu/ovocenky než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo mrkve můžete dát dýni. Kdo nerad rozinky nebo mák, vynechá. Přidat naopak můžete jiné obilí, oříšky, mandle nebo sušené ovoce.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Zatím čekám na zchladnutí, ale věřím, že se povede 😋. Bereme na výlet. Byla to moje premiéra v napařování 😃

Klub

Jahelnik dávám do formy na bábovku a do velkého hrnce kde mám pařáček. Nemám totiž žádný malý hrnec který bych celý strčila do velkého. Dávám to vše do velkého a na to pokličku. Malej hrnec nedám do velkého kvůli uším . Nevím jak to děláte vy ,tak jsem to vymyslela takhle. Taky nevím jestli má být přikrytý ten malý hrnec nebo i ten velký dohromady s malým?chtělo by to foto návod Ale výsledek se povedl

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Nepečený makový dortík s karamelem a švestkami

Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, “želé” vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vaje...