Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovin - rozinky, mák, ovocenka... Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

 Ingredience

  • 3 hrnky  uvařených jahel
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 3 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané syrové mrkve
  • špetka soli
  • 3 lžičky jedlé sody (kypřící prášek nebo vinný kámen)
  • 1 hrnek máku
  • 1/2 hrnku ovocenky (sladu nebo rýžového sirupu)
  • vyšší kastrol
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než kastrol

Postup

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Soda s ovocenkou mohou lehce pěnit. Místo ovocenky klidně použijte obilný slad (ječmenný nebo rýžový) nebo sirup. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla dotěsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem. Hrnec přiklopte pokličkou a když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pokud je po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit,, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc hrozinek nebo sladu/sirupu/ovocenky než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo mrkve můžete dát dýni. Kdo nerad rozinky nebo mák, vynechá. Přidat naopak můžete jiné obilí, oříšky, mandle nebo sušené ovoce.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Neuvěřitelných 65 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Myslite, ze by byl dobry napad naparit tak jako kdyz delam kynuty knedlik? do hrnce dam vodu prekryju kapesnikem, zagumickuju. prikryju druhym hrncem…?

  2. Napoprve jsem to s napařováním nepochopila, byla kaše. Napodruhé to vyšlo. Manžel se prvně netvářil, ale záhy přišel makovníku na chuť. Synové: 1 spokojen a 2. ne, ale co už – všem se nezavděčím. Oni si zvyknou všichni 😉

  3. Ahoj, pročetla jsem všechny komentáře a stále nenašla odpověď na dotazy kolem máku – mletý nebo nemletý? Jaký dáváte vy ostatní? Děkuji.

  4. Moc dekuji za recept! Bala jsem se naparovani, tento recept byl muj prvni pokus a vysel fantasticky! Delala jsem ho z tretinoveho mnozstvi. Nemela jsem pohankovou ani kukuricnou mouku, pouzila jsem polentu. Naparovala jsem hodinu, nechala v hrnci vychladnout pres noc. Mile ranni prekvapeni!

  5. Ahoj tak mě se bohužel taky trhnul při vyklápění, ale jinak chutná dobře. Má se vyklopit vychladlý? Asi jsem byla nedočkavá – Můj první pokus s napařováním 😀

  6. Ahoj holky, tak u me ani dru hý pokus nevyšel. Na párovala jsem skoro 2 hodiny. Nakonec se vyklopit krásne, ale během chladnutí se srazil. Chuťově je ale moc dobrý. Tak nevím co děláme špatně. Vařila jsem ho v dost vysokém hrnci,ale když se dela i v bábovka v formě tak to asi nevadí, ne?

  7. Tak jsem se odvážila a zkusila ho. Mám pouze pařák s nerovným dnem (má tam jakýsi držák), takže šel do bábovkvé formy. Vysypala jsem jemnými ovesnými vločkami, ale nejsem si jistá, že ho vyklopím. Po hodině napařování bylo těsto opravdu dost měkké na dotek, tak jsem ho šupla ještě do trouby. Už jsem ho vyndala, ale vůbec nevím, jestli vyklopit ještě teplý nebo nechat vychladnout ve formě. Zdá se mi pořád dost měkký. Voní ale krásně, určitě ho sníme i neesteticky vypadající :-).

  8. Chtěla bych se zeptat, jak přesně se dort/koláč napařuje. Má být kastrol s těstem pouze v páře – tzn voda jenom na dně hrnce. Nebo má být dno i stěny obklopeny vodou? Děkuji za odpověď i za supr recept. Už se těším až si koláč “upeču”. 😉 B.

    • Kastrol s těstem stojí ve vodě. Je lepší dát jí víc, aby se hned nevyvařila, jak píše Eva. Záleží taky, jak máte vysoký kastrol na těsto, aby vám zase voda nešplouchala dovnitř.

    • Vyloženě bych ho do vody neponořovala, ale když to tam kolem bude šplouchat nevadí.

  9. Měla bych dotaz. Když dávám kastrol s těstem do hrnce, musí být dno a stěny kastrolu “naložené” ve vodě, nebo má být kastrol nad vodou a koláč se péct pouze v páře?
    Děkuji mockrát za odpověď i super recept. Těším se až si ho také “upeču”. 😉

  10. Tak jsem ho konečně vyzkoušela! A to jsem docela zariskovala, protože jsem ho dělala na párty s kamarády a ještě na poslední chvíli, takže jsem ho vezla horký ve formě. A pak ta obava při krájení, jaký bude! 😀 Povedl se výborně a všem masocukrožroutům chutnal, ačkoliv jim přišel méně sladký. Navíc sklidil úspěch i vizuálně – dělala jsem ho v silikonové medvídkové formě. Dávám 11 bodů z 10ti! 🙂
    Pařené věci mi vůbec chutnají. Už před pár lety jsem napařovala sladký chlebíček od Paní Dýně a teď jsem se k tomu vrátila a dělám si často knedlík nebo obilný chlebík. A konečně jsem vyzkoušela i něco sladkého. Už se těším, až zkusím i další varianty! 🙂

  11. Takže naprosto skvostná zalezitost. Pěkně vlhká a přitom krasně drží pohromadě, i chuťové naprosto dokonalá. Přidávám k oblíbeným, jen nevím kdy přestat, tak malem zmizel celý. Trosek jsem na posledni chvíli uchovala na zítřek klukům do skoly a školky 🙂

  12. Tak dnes jsme ho navečer napařili, akorát není vhodny hrnec, tak šel do babovkove formy. Vypadá úžasně a ještě krásnější je s tou pudinkovou čokoládovou polevou a zasněžená kokosem 🙂 jen zatím nevíme, jak chutná, ale to je celkem jednoduché si domyslet 🙂 takže zítra nejspíš ‘padne za vlast’ ;-D jo a taky bylo moc těsta a malá forma, tak jsem ještě naplnila pár košíčků na muffiny a ty jsem ještě horké malem neubránila, no tuším, že to bude lahůdka…

  13. U nás jsem s touto buchtou velice zabodovala, píšu si ji do svých oblíbených receptů.Manžel mě za ni několikrát pochválil a “ukradl” si ji i do práce na svačinu 🙂 Tchýni také velice chutnala.Akorát jsem se prozatím vyhnula paření, přichystala jsem si těsto a až pak jsem zjistila, že tak velké množství nemám v čem napařovat, bábovkovou formu jsem si nechtěla ničit(mám perfektní, co už se ani nevyrábí), tak jsem to šupla do trouby 🙂
    Díky moc za recept.

  14. Dámy, zkusila jsem to asi před 14 dny a totální katastrofa, odvážila jsem se napsat az ted, kdy jsem sebrala odvahu na další pokus. Jo, to jsou ty začátky. Dala jsem totiž do hrnce dost vody a ta mi těsto při splouchani varu poradne namocila. Pak už jsem to nezachránila, všechny ty dobroty letěly. Takže snad priste. Hezký den všem.

    • Katko, tak doufám, že druhý pokus vyšel. Ale příště mokrou verzi nevyhazovat, ale odklopit a vyvařit přebytečnou vodu, tedy dosušit. Taky by to šlo v troubě. A nebo, u nás by se to vyklopilo do mističek a byl by pudink. Pro lepší estetický dojem se dá posypat 🙂

      • Evo, druhý pokus je už famózní! Povedlo se i začátečníkovi! Musím ale přiznat, že ten druhý naparovak s kokosem je ještě větší paráda. DÍKY ZA TIPY, takhle si to zdraví opravdu uzivam! Cestu jsem hledala 15 let, ale hlavně že našla. Hezký den!

        • To jste ještě pět let ve výhodě oproti nám 🙂 Díky za zprávu o povedeném pokusu!

    • Hehe, taky se mi to prvním pokusu stalo 🙂 Odkryla jsem pokličku a zhrozila se, viděla jsem jenom dortovou formu plnou vody… Vodu jsem vylila a pak dala do trouby dosušit. Snědla se celá! 🙂

  15. Tak jsem neodolala a zkusila dezertík z poloviční dávky – akorát se mi to vešlo do formy na bábovku – a moc nám chutná! Díky za parádní inspiraci!

  16. To by mě také zajímalo.Jak na mák do pečiva?Mlet,nemlet,prát,neprat.sušit na pánvi či ne?Jak to prosím děláte?

  17. Chtěla jseme se zeptat, jak je to s tím mákem…Vždy ho dělám tak, že ho důkladně properu a pak usuším na pánvi a pak pomelu a teprve potom ho dál zpracovávám. Nicméně 2,5 letý syn se po máku vždy pěkně pokakal…čím to je? Je to tím tukem nebo něčím jiným? Je tedy mám hodně těžko stravitelný pro děti?

    • Někde jsem četla, možná na Paní Dýni, že by se měl pomletý mák povařit s řasou a trochou strouhané mrkve, aby se vyrovnala jeho kyselost.

  18. Pár mojich zkušeností s napařováním pro holky co se tady ptají.Napařuju na sítku,takovém tom vějířku na ohřev knedlíků.Vejde se pod to dostatek vody,při mírném varu vydrží celou 1 a půl hodinu.Většinou napařuju v nerezové misce vymazané jen olejem.Formu vysypávám jen při pečení.Když je hotovo,stěrkou na těsto objedu misku z vnitřní strany a hmota se mi pěkně vyklopí.Také se mi stávalo,že se mi to někdy trhalo.Jo a na vnitřní nádobu pokličku nedávám.Jen na venkovní hrnec.Jestli máte někdo jiné zkušenosti,budu ráda za každý postřeh.Všem pozdravení z Moravy.

    • Kaco, pokličku na kastrol s těstem nedávám, dávám jen pokličku na velký hrnec s vodou. Někdo tu psal pod jiný recept, že dává na hrnec či formu potravinovou folii. Já ne. Mák nemelu,chutná nám, jak křupá, ale můžete ho pomlít, bude z něj určitě víc užitku při trávení 🙂

  19. Včera jsem také vyzkoušela a je opravdu dobrý ! Dala jsem do bábovkové formy, protože vhodný rendlík a kastrol doma nemáme, ale vůbec to nevadilo. 🙂 Jen nevím, jestli jsem špatně vysypala formu, protože mi nešel vyklopit…Použila jsem hladkou pohankovou mouku. Lze nebo je lepší použít nějakou jinou ? Přišlo mi, že ta hladká je na to vysypávání hodně jemná…

    • Karolino, popravdě řečeno, já většinou nevysypávám vůbec. Myslím, že není problém v pohankové mouce, kamarádky ji na vymazávání běžně používají. Zkuste po dopaření položit vzhůru nohama a dát navrch mokrou utěrku, většinou se hezky pustí samo.

  20. Dobrý večer, moc děkuji za skvělý recept. Měla jsem velké obavy s toho napařování, nikdy jsem nic takového nedělala a moc jsem k tomu teda důvěru neměla. Kupodivu to dopadlo víc než výborně. Dělala jsem v bábovkové formě. Jáhly jsem uvařila v jablečném moštu s rozmixovanými datlemi. Chutnal především chlapům, ženské upřednostnili klasický tvarohový dort s ovocem a piškoty 🙁 A moje děti také 🙁

    • No to jim, Sisko, nemůžete dát na stůl klasickou sladkost s cukrem a tvarohem a zdravou napařenou 🙂 U nás je buď tohle nebo nic a vždycky je boj o poslední drobeček. Kdybych dala na stůl tvarohový dort s piškotama, zahořel by určitě taky a možná dřív, tak to vůbec nezkouším 🙂

      • No jo, taky bych to tak chtěla dělat, bohužel zbytek rodiny to nerespektuje a donesli si na oslavu svůj vlastní dort 🙁 Třeba se časem zadaří …

      • Mozna by rodina prekvapila.:) My peceme i klasiku, ale o vikendu jsem pekla Helcin strudl, poprve. Nez se dopekl, prinesla babicka svuj strudl. Klasicky listovy, desne sladky, nekolik kousku. Zmizel. Az na kousek, co zbyl mladsimu. A ten zdravy strudl pak ihned zmizel taky. A maloch ten bily nefojedl.

  21. Tak taky můj první napařovaný dezert a jsem překvapená jak je opravdu dobrej. Hlavně jsem ráda, že mám recept na chatu, kde nemám možnost péct :-).

  22. Hezký den. Mám prosbu o radu – zkoušela jsem, chuťově výborný, ale stále spíš připomínal kaši. Napařovala jsem asi hodinu a půl. Prostě to nevypadalo jako na obrázku. Omlouvám se, je to moje první zkušenost s napařováním.

    • Tak mně někdy (a někdy zas ne) těstoo nebo kaše se sladem zřídne. Tak po těchto zkušenostech pro jistotu slad před použitím většinou tepelně upravuju (tady by šlo povařit ve vodě). Jáhly, hlavně teplé, jsou na řídnutí taky “expert”, nedávno mi po přidání do těsta na chléb z něj udělaly omáčku. Takže používat raděj za studena 😉
      Neplechu dělá i kombinace rýže a kukuřice v jakékoliv podobě.

      • Díky za odpověď, určitě v tom bude ten “zakopaný pes”. Přece jen zatím nemám zmáknutou rutinu vaření se sladem. Ale bylo to dobré :-).

        • Ze sladu taky občas “šílím”. Je to jediné celkem zdravé sladidlo, snad všechny sirupy kromě celozrnného rýžového podle mě nejsou o nic lepší než třeba třtinový cukr, tak to nevzdávám. Stalo se mi i, že jsme slad “osmažila” na pánvi a povařila a buchta byla stejně zase “rozložená”. Slad jsem přidala i do místního velmi oblíbeného receptu na bublaninu (byl uveden jako možnost), co se povedla snad všem, a moje by se dala vypít brčkem. Přitom pečení jiných věcí s použitím rýž. a datlového sirupu se dařilo /šlo o moje recepty, ale myslím, že i recepty z JJ by se se sirupem povedly/. Tady nikde jsem na radu tepelného upravení sladu nenarazila, tak nevím, jestli mají autorky nějaké línější slady nebo co :). Na jiných webech to většinou doporučují, nechápu, proč mi to nepomohlo. Má někdo jakoukoliv zkušenost, jak enzymy sladu spolehlivě umrtvit?

          • No ony se umrtví tím varem, párou, pečením. Marně vzpomínám, jestli se mi někdy něco rozteklo. Asi jo, pak jsme to zřejmě snědli lžičkou. Ale určitě to nemohlo být mockrát, protože si ani nic nevybavuju. Kdyby se měl slad extra vařit, asi bych nikdy žádný dezert neupekla 🙂

      • Stalo se mi to samé. Napařovala jsem přes hodinu, pak jsem ho šupla do trouby taky na hodinu a stejně jsem ho místo vyklopení vylila do talíře. Zbytek z formy jsem si rovnou vyškrábala do mističky a na chuť je výborný. Jen nevypadá nic moc :-)!
        Dala jsem tedy jáhly teplé, tak možná to bude tím.

    • Co mne napadlo… Já když peču se sladem, tak vynechávám vodu, i když je v receptu uvedená. A jako poslední ingredienci dávám vždy ten slad. A míchám a míchám… Slad mi vyhovuje v tom, že mi krásně usnadní hňoucání a snadno se mi všechno promíchá, jak to začne řídnout. Pokud to řídne moc, tak přisypu ještě mouku. A když je to tak akorát, tak to prásknu do hrnce. A vždycky dobrý. Převařovala jsem ho, když jsem zkoušela variantu s kváskem, to jsem se bála, že by se kvásek a slad začali prát.

  23. Prosím, ten hrnec s těstem pokládáte přímo na dno velkého nebo máte mezi tím nějakou podložku? Zatím jsem pařila jen v utěrce na pařáčku. 🙂 Děkuji.

    • Podložku tam nedávám, pokládám rovnou na dno. Můžete udělat tužší těsto a dát na pařáček s pečícím papírem, aby neproteklo těsto dírkami. To je taky varianta.

  24. krásný recept, děkuji. Mám dotaz, máte zkušenosti s vařením těchto dobrot v parním hrnci? Mám Monthy richards, mohu dát těsto v mufinkových formičkách vedle sebe, ale nemám představu, jak dlouho vařit.

  25. Evi, vadi kdyz se neda soda/vinny kamen? Bude to jen tuzsi? Jsme na dovce na horach a v podstate vse, co tam je, mam s sebou a byla by to super svaca. Jen to kypridlo nemam. Ale pocitam, ze to tak jen bude hutnejsi, ze? A to nam asi nevadi;)

    • Já jsem do bábovky nedala kypřící prášek, dělala jsem ji ve formě muffinů a stejně skvěle naskočily. Takže dle mě nevadí 😉

    • Helo, já do valné většiny našich nepečených dezertů nic takového nedávám a chutná nám to. Kvůli čtenářům, aby nebrblali, že je to moc tuhé, jsem tam raději přidala 🙂

      • Evi, jahelnik jsem vcera vyzkousela – prvni pareny dezert v mem zivote, misto maku mlete mandle a mouku jsem mela jen spaldovou, se sladenkou – te jsem dala asi vic, je dost sladky… Vysledek me bez prehaneni naprosto nadchnul, chutna skvele! A navic je to tak jednoduche… Dekuji, jsem nadsena!

        • Sluniku, díky, to mám radost, že jsi takhle tvořivá a nebojíš se experimentovat! Tleskám a dala bych si kousek téhle verze 🙂

      • Evi, chci se zeptat právě na tu jedlou sodu. Dezert výborný, ale trochu je tam cítit ta jedlá soda (je to už třetí recept u kterého se mi to stalo). Myslíte, že pomůže zmenšit množství/vynechat/nahradit bezfosf.kypř.práškem? Děkuji

        • Terezko, většinu domácích dezertů dělám úplně beze všeho. Ale já mám skromné strávníky, těm chutná všechno. Kvůli čtenářům jsem zkusila dezert nadýchynější, samozřejmě může být bezfosfátový kypřící prášek, vinný kámen apod. Nebo dejte míň té sody, jak navrhujete.

  26. Zobrazit všech 65 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepek náš nepřítel a jak “se” na to přišlo (Jana, 34 let)
Další článekHorečka a vše o ní – je náš přítel a pomocník