Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s kroupama

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Tuhle polévku vaříme jako lehkou dietní obědovou nebo si ji dáváme ve dnech, kdy potřebujeme sytou snídani.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/3 pórku
  • kousek dýně
  • 2 žampióny
  • cca lžíce řasy arame
  • 3/4 litru zeleninového vývaru
  • 1 hrnek vařených krup
  • 1 lžíce ječné miso pasty
  • na posypání: klíčky

Stanislav neskutečně snadno zhubl 15 kg za 3 měsíce, co jí jinak. Ale jak si sami můžete přečíst v jeho příběhu, není...

Jak připravit miso polévka s kroupama

  1. Do hrnce nalijeme vývar a dáme ohřát.
  2. Přidáme řasu arame a když vývar vře, tak ho trošku osolíme.
  3. Do vroucího vývaru dáme na kolečka nakrájený pórek, dýni nakrájenou na sirčičky a žampióny nakrájené na plátky.
  4. Snížíme plamen a vaříme cca 10 minut, dokud není dýně měkká – pro kontrolu píchneme vidličkou.
  5. Ke konci varu vsypeme kroupy a necháme prohřát v polévce.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme klíčky nebo ji

Praktické

  • Tip na rozmíchání miso pasty: Miso pastu zamíchejte v naběračce s horkou vodou z polévky nebo ji pomocí ponořeného sítka v polévce rozmíchejte.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.

Obměna

  • Zeleninu obměňte dle vašich zásob, chuti a sezóny. Doporučujeme ale zachovat cibuli a jednu sladkou zeleninu (např. mrkev / petržel / dýni nebo batát).
  • Polévku můžete ochutit i jiným druhem miso pasty (rýžovým, shiromiso).
  • Pokud by byla málo kyselá, přidejte umeocet.
  • Kroupy můžete nahradit jinou vařenou obilovinou nebo je vynechat, pak je polévka lehoučká na trávení, ale není tak sytá.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 12. 2023

Mnam ♥️

Miso polévku zkusím jako první 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Miso polévka s klíčky

Ranní polévka by nás měla nejen zasytit, ale také naladit na začínající den. A protože k jaru patří vše zelené, co klíčí, nebojte se přidávat klíčky klidně...

Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.