Domů > Magazín > Zdraví

Máte akné? Vyřaďte tyto potraviny

Akné patří mezi nejčastější kožní nemoci, a to nejen v pubertě. Zhruba 10 % z nás se s pupínky setkává prakticky po celý život. Studie ale ukazují, že významnou roli při vzniku akné hraje právě náš jídelníček. A tyto potraviny mohou váš stav pleti zhoršovat!

Rafinované sacharidy

Rafinovanými sacharidy jsou:
– veškeré pečivo z bílé mouky, krekry, sušenky
– těstoviny z bílé mouky
– dezerty, koláče, buchty z bílé mouky
– bílá rýže
– slazené nápoje (coca cola, fanta, atp.)
– jednoduchá sladidla – cukr, agávový sirup, med
– sladkosti a cukrovinky

Lidé, kteří mají akné, mají tendence konzumovat více rafinovaných sacharidů než ti, kteří žádné akné nemají (1, 2). Dle studií mají lidé, kteří jedí přidané cukry o 30 % větší riziko akné a ti, kteří jedí pečivo a koláče mají riziko akné větší o 20 % (3).

Příčinou může být vliv rafinovaných sacharidů na krevní cukr a inzulínovou hladinu. Jednoduché sacharidy jsou rychle vstřebány do krevního řečiště a rychle zvedají krevní cukr. Což působí na zvedání inzulínu, který pomáhá cukr dopravit z krve do buněk. Zvyšuje se aktivita hormonů (a IGF1 – tj. insulinu podobný růstový faktor 1), kožní buňky rostou rychleji a zvyšují produkci kožního mazu a tvoří se akné (4, 5, 6).

Naopak strava složená z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů a semínek (tj. vlastně strava dle Jíme jinak) je spojována se zlepšením a vymizením akné (7, 8, 9).

Čokoláda

Že by čokoláda mohla souviset se vznikem akné se vědci domnívali už od roku 1920, ale až teprve současné studie tyto domněnky potvrzují (2728). Například muži, kteří jedli každý den 25 g 99 % čokolády měli zhoršený stav akné do 2 týdnů (29). Ti, kteří jedli každý den kapsle 100 % kakaového prášku měli prokazatelně horší stav akné po týdnu v porovnání s těmi, kterým dali placebo (30).

Mléčné výrobky

Mnoho studií zjistilo souvislosti mezi konzumací mléčných výrobků a zhoršením akné u teenagerů (10, 11, 12, 13). Další studie potvrzují, že ti, kteří jedí pravidelně zmrzliny a pijí mléko mají 4x větší pravděpodobnost vzniku akné (14, 15). To může být způsobeno tím, že mléko zvedá hladinu inzulínu a stimuluje játra k větší produkci růstového faktoru (IGF 1), což může zhoršovat akné (16, 17, 1819, 20).

Junk a fast food

Akné je dle studií spojené se západní stravou bohatou na kalorie, tuk a rafinované sacharidy – hamburgery, hot dogy, hranolky, slazené nápoje atp. (21, 22). Studie na 5000 čínských teenagerech zjistila, že vysoce tučná fast food strava byla spojena až s 43 % vyšším rizikem vzniku akné (23) a dle turecké studie na 2300 mužích pravidelná konzumace hamburgerů a klobás zvyšovala riziko vzniku akné o 24 % (24).

Strava plná omega 6 tuků

Jídelníček bohatý na omega 6 mastné kyseliny (západní strava a životní styl) a zároveň chudý na omega 3 se spojuje právě se záněty a akné (25, 26).

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

6

8 potravin, které škodí vaší pleti

Tvoří se vám neustále dokola pupínky a akné? Kamenem úrazu může být některá z těchto potravin, kterou často konzumujete. Vzhled pleti totiž odráží váš jíde...

Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG (díl 2.)

Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a pro nás vh...
5
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...
1

Toto všechno s námi dělají moderní potraviny

Zaměřili jsme se na 7 nejčastěji konzumovaných moderních vynálezů potravinářského průmyslu a jaké mají dopady na naše tělo! Nejíte je náhodou také?
16

Skrytý cukr: je i tam, kde byste ho nečekali!

Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i produkty, kt...