jednoduché sacharidy
Špatně spíte? Možná za to může cukr v jídelníčku
Všichni víme, že cukr není zdravý a způsobuje spoustu zdravotních problémů. Ale i přes to jsou dobroty s cukrem to první, po čem saháme,...
Takto se posuzují snídaňové cereálie. Většina by neprošla
Cereálie jsou oblíbenou snídaní malých i velkých. Které jsou dobré, a které ne? To můžeme posoudit pomocí kritérií kvality Úřadu pro potraviny. Většina by...
Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu
Snídaňové cereálie snídá řada Čechů. Jsou rychlé, levné a doufáme, že i zdravé. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny a doplněné o vitamíny...
Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?
Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud...
Jak přežít Vánoce ve zdraví a bez přibírání
Vánoce byly vždy tradičně symbolem klidu a míru. Ale opak je pravdou. V dnešní době jsou spíše symbolem stresu, nervů a honění se s...
10 důvodů, proč se vyhnout cukru
Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za...
Jak zdravě uspokojit chuť na sladké
Sladká chuť je nám přirozená a málokdy naši slezinu a slinivku uspokojí pouze obiloviny se zeleninou. Pak je na místě zařadit dezert. V tomto...
Skrytý cukr: je i tam, kde byste ho nečekali!
Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i...
5 mýtů o zdravé výživě, kterým už konečně přestaňte věřit
Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst...
Pravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro...
Med je jinový stejně jako cukr
Med je velmi jinová potravina, podobně jako cukr a má velmi vysoký obsah fruktózy. Jedná se o jinovou živočišnou...
Máte akné? Vyřaďte tyto potraviny
Akné patří mezi nejčastější kožní nemoci, a to nejen v pubertě. Zhruba 10 % z nás se s pupínky setkává prakticky po celý život....
Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?
Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný...
Sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava – jde to dohromady?
Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta). To jsou...
Jak mi strava na dovolené rozhodila trávení
Můj milý deníčku, že jsem měla problémy se stravou v letadle, to už víš z předchozího vyprávění. A že mi po ní bylo špatně,...
Alternativní léčba cukrovky (diabetes)
Proč vzniká cukrovka? Běžná dieta při cukrovce vylučuje celozrnné obilí, luštěniny a je velmi opatrná na sladkou zeleninu. Můžeme je tedy jíst při cukrovce? Co nás vede ke konzumaci cukru?...
Strava a civilizační choroby – 3. díl
Tato přednáška s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem je o základu stravy, o tom, jak funguje naše trávení a co potřebuje pro správnou funkci. Vysvětlují, jaké potraviny...
Ztloustneme po sacharidech?
Pokud už máte na krku pár křížků a jste ženského pohlaví, pravděpodobně jste už v životě řešila nějakou tu dietu. A jestli ano, nejspíš jste...