5 mýtů o zdravé výživě, kterým už konečně přestaňte věřit

0

Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst ty drahé a exotické superpotraviny a doplňky stravy? Anebo snad patříte k těm, kteří chtějí hubnout a vyřazují ze stravy všechny sacharidy a trápí se bez oblíbených příloh? Je to opravdu potřeba? Anebo jste přešli na přírodní sladidla v domnění, že jsou zdravější a tedy tolik nevadí? Podívejte se na těchto 5 nejčastějších mýtů, kterým lidé stále ještě věří a zjistěte, jak to je doopravdy.

1Zdravá strava je drahá

Je dražší konvenční strava, fitness nebo strava dle Jíme Jinak?
– Připravili jsme pro vás porovnání jídelníčků, mrkněte na výsledné grafy!
– Nevíte, jak sestavit zdravý, a přitom levný jídelníček? Jeden celotýdenní jsme pro vás sestavili.

NENÍ drahá (v případě stravy dle Jíme Jinak):

  • Pokud jsou základem jídelníčku jsou nezpracované suroviny. Obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy, divoké byliny, zelenina a ovoce.
  • Zdravé jídlo za den na hlavu vychází v průměru na 80-100 Kč. Levnější ve dnech, kdy se vaří pouze luštěniny, obiloviny a zelenina a ke svačině je ovoce. Dražší v momentě, kdy se v jídle používají kupované knedlíky (polentový), polotovary jako tofu, tempeh nebo seitan a ke svačině kupovaná zdravá sladkost (např. RAW tyčinka).
  • Jedno jídlo vychází zhruba na 17 Kč, ať už je to polévka, svačina, kompletní oběd nebo večeře skládající se z obilí, luštěnin, teplé zeleniny, kvašené zeleniny a salátku.
  • Vstupní investice do základních surovin a zdravých dochucovadel u nováčků se zdravou stravou se v průběhu času rozpustí v nákladech na jídlo.

JE drahá (v případě RAW food, fitness aj. směrů):

  • V případě, kdy budete kupovat předražené exotické superfoods, jako jsou chia, acai, chlorella, spirulina, místo toho, abyste používali naše lokální superpotraviny jako len, borůvky, petrželku, kopřivu aj.
  • Anebo pokud budete žít z větší části na kupovaných zpracovaných rostlinných produktech jako jsou rostlinné jogurty, másla, proteinové prášky, pečivo, kupované sladkosti, veganské párečky, pomazánky atd.

2Ti, kteří nejí maso, mají málo bílkovin

  • V dnešní době je spousta sportovců i kulturistů na veganské stravě bez živočišných produktů, kteří dosahují ve sportu skvělých výsledků.
  • Naopak studie dokazují, že strava bez živočišných produktů snižuje riziko nástupu cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a některých druhů rakoviny.
  • Je třeba ale o trochu více plánovat a hlídat si jídelníček – tj. kombinovat zdroje potravin tak, aby obsáhli celé aminokyselinové spektrum a bílkovina byla plnohodnotná (hrách a kroupy, fazole a rýže, čočka a kváskový celozrnný chléb, cizrna a jáhly aj.).
  • Strava dle Jíme Jinak přirozeně obsahuje potraviny (tj. kombinace obilovin a luštěnin, případně tempeh, tofu, seitan), které se doplňují a vytváří plnohodnotnou bílkovinu.

3Při hubnutí se musí omezit nebo vynechat sacharidy

  • Nelze házet všechny sacharidy do jednoho pytle a při hubnutí není žádoucí všechny sacharidy eliminovat. Lze zhubnout klidně i 20 kg na vysokosacharidové zdravé stravě dle Jíme Jinak. Živým důkazem je nejen zakladatelka Eva Cikrytová, ale také ti, kteří se dle JJ stravy začali řídit jako např. Eva (33 let, -27 kg), Zuzana (42 let, -11 kg za 6 týdnů), Lenka (45 let, -50 kg), Andrea (30 let, -10 kg za 6 týdnů) a další.
  • Máme dva druhy sacharidů: „dobré“ (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny), z kterých naše tělo profituje a dělají nám skvělou službu a ty „zlé“ (bílé pečivo, sladkosti, slazené nápoje, pizza, čokoláda), po kterých rychle přibíráme a ty je třeba opravdu ze stravy vynechat nebo omezit.
  • Ty dobré sacharidy mají mnoho benefitů pro nás i naše tělo: jsou hlavním zdrojem energie, jsou pro nás přirozenou potravou (přirozeně nás to k nim táhne), regenerují svaly, způsobují dobrou náladu a zrychlují metabolismus.

4Přírodní cukry a sirupy jsou zdravé

Jedná se o častou chybu, kdy začátečníci omezí nebo zcela vyloučí bílý cukr, ale přesedlají na jeho „zdravější“ alternativu – třtinový či kokosový cukr, med, agávový sirup, javorový nebo jiné přírodní sirupy s vidinou, že jsou zdravé a tudíž slazení jimi tolik nevadí. Neuvědomují si ale, že krom malinkého množství vitamínů a minerálů navíc, se stále jedná z 90 % o ten samý jednoduchý cukr, stejně jako cukr bílý a tudíž rychlou energii navíc, která zvedá krevní cukr a ukládá se v podobě tuků. Sladit bychom jednoduše měli co nejméně, spíše výjimečně (např. do dezertů). Většina základních potravin, které by měly mít sladkou chuť, ji totiž přirozeně mají. Jsou jimi ovoce, ale i některá sladká zelenina jako mrkev, dýně, batát, červená paprika nebo rajče.

5Tuky jsou nepřítel

Zdravý tuk (ořechy, semínka, avokádo, zdravé oleje) nejen že dodává pokrmu chuť, ale také zvyšuje jeho sytivost, tudíž oddaluje pocit hladu. A to je klíč k udržení si zdravé hmotnosti a zamezení přejídání. Naopak tzv. nízkotučné (light) výrobky často obsahují více kalorií nebo nevhodné látky, např. nízkotučné ovocné jogurty obsahují mnohem více přidaného cukru než ty klasické. Lidé často z důvodu nedosycení a vidiny „light“ sní těchto výrobků více, než by snědli obyčejných potravin.

6Zdravá výživa znamená exotické superpotraviny

V dnešní době, boomu různých superfoods prášků, potravin a doplňků stravy, se často může zdát, že pokud člověk chce jíst zdravě, tak se bez nich neobejde. Ale opak je pravdou. Superfoods je ve většině případů pouze byznys a nejsou k životu potřeba. Když se podíváme okolo sebe, najdeme spoustu lokálních a levných superpotravin – třeba naše kopřivy, borůvky, lněné semínko či petrželka! Ty jsou přímo nabité živinami a nemusí cestovat přes půlku zeměkoule.

 
Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)
Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)
Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...
Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)
Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...
Recepty v kurzu jsou perfektně připravené
Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ
Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...
Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!
Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
Váš web mě stále obohacuje
Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)
Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....
Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou
Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...
Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)
Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...
Velký dík za kurz
Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi
Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...
Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce
Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...
Přidala se ke mně i kolegyně z práce
Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...
Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)
Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChalupářské tofu
Další článekS kým se uvidíme na Světu knihy? S výherci soutěže!