Domů > Magazín > Zdraví

Je možné sportovat a nejíst maso? A co na to studie?

Vegan nemusí být jen vychrtlý pojídač zrní a trávy, ale i mistr světa v nejrůznějších rychlostních a silových sportech. Studie dokonce ukazují, že sportovci nedosahují svého skutečného potenciálu, dokud nepřejdou na rostlinnou stravu a nevyloučí ze svého jídelníčku maso. Nevěříte?

Klasická strava sportovců: hodně živočišných bílkovin a málo sacharidů

Slavní sportovci na rostlinné stravě
Maso nejí či v době vrcholné kariéry nejedli např.:
– tenisté Boris Becker a Martina Navrátilová
– světový rekordman v plavání Murray Rose
– sprinter Carl Lewis (vegan)
– ultramaratonec a mistr světa Jaroslav Kocourek
– několikanásobný mistr světa v boxu Mike Tyson (vegan)
– šampion v silovém trojboji Bill McCarthy (vegan)
– mistr světa v thajském boxu v supertěžké váze Jan Müller (vegan)
– nejsilnější muž Německa Patrik Baboumian (vegan)

Klasická fitness strava doporučuje při sportu a budování svalové hmoty jíst hodně živočišných bílkovin, co nejméně sacharidů a vynechat ovoce. Ale co zdraví? Kde jsou živiny, vitamíny, minerály a pestrost?

Studie naznačují, že vytrvalostní sportovci mají vyšší než průměrné riziko aterosklerózy a poškození myokardu (1). V jedné studii mělo 44 % vytrvalostních cyklistů a běžců koronární plaky. (2)

Živočišná versus rostlinná strava z pohledu zdraví

Dříve, když se maso na stolech našich předků objevovalo sporadicky, bylo daleko méně onemocnění jako je rakovina zažívacího traktu, vysoký krevní tlak nebo cukrovka 2. typu. Podobně to mají i dnešní vegani a vegetariání, jak potvrdila Americká dietetická organizace ADA.

Strava extrémně bohatá na živočišné potraviny je kyselinotvorná, zatěžuje orgány (játra, ledviny), je plná cholesterolu a zvyšuje riziko cévních onemocnění. Tato strava sice při sportu funguje, ale je pouze otázkou času, kdy přijdou zdravotní problémy.

Naopak rostlinná strava snižuje riziko civilizačních chorob. Potvrzují to například výzkumy doktora Neala Barnarda, týkající se vlivu rostlinné stravy na cukrovku 2. typu, obezitu, metabolismus nebo revmatoidní artritidu. Doktor Dean Ornish již v 90. letech provedl výzkumy zaměřené na vysoký tlak a hladinu cholesterolu. Mezi další známé odborníky patří Thomas Campbell a jeho čínská studie. A je to hlavně kvůli tomu, že rostlinná strava obsahuje velké množství vlákniny, fytochemikálií neboli barevných pigmentů a celkově obsahuje méně tuků, hlavně těch nezdravých nasycených, kterých mají naopak živočišné produkty velké množství.

Co říkají o rostlinné stravě studie (1):

  • Udržuje silné srdce, čistí tepny, snižuje krevní tlak, cholesterol i tělesnou hmotnost.
  • Má protizánětlivý účinek. Naopak konzumace masa a vysoká hladina cholesterolu tvoří a zhoršují v těle zánět, který může vyústit v bolest a zhoršit sportovní výkon a regeneraci.
  • Má nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Tím pomáhá normalizovat viskozitu a hustotu krve. Díky tomu se do svalů dostane více kyslíku a zlepší se sportovní výkon.
  • Zlepšuje arteriální flexibilitu a průměr, což vede k lepšímu průtoku krve. Jedna studie zjistila, že i jedno jídlo s vysokým obsahem tuku, jako například klobásy a vaječné McMuffiny, zhoršuje funkci tepen po několik hodin (3).
  • Obsahuje více antioxidantů. Ve srovnání s lidmi konzumujícími maso, mají lidé na rostlinné stravě více antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály. Volné radikály vedou ke svalové únavě, snížené sportovní výkonnosti a zhoršené regeneraci.
  • Má nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a snižuje tělesný tuk. Snížený tělesný tuk je spojen se zvýšenou aerobní kapacitou – nebo schopností používat kyslík ke cvičení. Studie ukazují, že sportovci na rostlinné stravě zvyšují svoje maximální množství kyslíku, které mohou používat při intenzivním cvičení – což vede k lepší vytrvalosti.

Rostlinná strava a fitness: jde to dohromady?

Dobrých, dokonce stejně kvalitních výsledků jako s živočišnou stravou při budování svalové hmoty a sportovních výkonech, lze získat i pomocí rostlinné stravy.

To, že by rostlinná strava neobsahovala dostatek bílkovin, je už překonaný mýtus. V dnešní době je čím dál tím více sportovců, kteří se stravují pouze rostlinnou stravou a dosahují perfektních výsledků. Shodují se na tom, že rostlinná výživa je udělala silnějšími a rychlejšími sportovci než byli. Cítí se skvěle a často vystupují jako aktivisté a řečníci na veganských akcích.

Nejsilnější zvířata jsou býložravci: gorily, bizoni, sloni a já.”

Patrik Baboumian, nejsilnější muž Německa, vegan

Za tento výsledek však může především pohyb a pestrá a vyvážená strava. U rostlinné stravy je velmi důležitá skladba jídelníčku, aby tělu nechyběly bílkoviny s obsahem všech potřebných aminokyselin (kombinovat obiloviny a luštěniny), tuky (zejména omega 3 mastné kyseliny) a vitamíny a minerály (zejména vitamín A, D, B12, železo, vápník, zinek).

Pamatuji se, že když jsem na turnajích chodil v hotelových restauracích s talíři plnými zeleniny, dívali se na mě soupeři od svých steaků a řízků se shovívavým úsměvem. V zápase je pak při prvním low kicku ten úsměv spolehlivě přešel.”

Jan Müller, Mistr světa v thajském boxu v supertěžké váze, vegan

Čtyři “podvyživení” vegani… kterým zoufale chybí protein :-D

A co vy? Také sportujete na rostlinné stravě? Jak se cítíte?

Napište nám do komentářů :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👍👍👍 SUPER, Tinka

Hezký den, velmi aktivně se věnuji závodní cyklistice. Trénuji šestkrát týdně a na 80% se stravuji dle zásad jimejinak. Hřeším především sladkostmi, tělo hodně pracuje s cukrem a bohužel ho používám i jako odreagování. Dalším hříchem je káva ze stejných důvodů. V cyklistice je velký důraz na nízkou hmotnost a v období, kdy potřebuji shodit jsem pak JJ 100% a funguje to. Nedaří se mi ale na JJ stravě být dlouhodobě. Je mi 22 let a s veganskou stravou koketuji od roku 2015. Tehdy při přechodu jsem shodil až 15 kilo, se svou výškou 188cm jsem se dostal až na 63kg a už to opravdu nebylo ono. Postupně jsem nabral zase na původní váhu. Pri nedávném vyšetření jsem měl nízký hematokrit i hemoglobin, což by mohlo souviset s veganskou stravou, prý zřejmě nedostatek železa. Nízké hodnoty jsou omezující, co se týče výkonnosti. Co s tím? Díky za odpověď.

Ukázat další komentáře