Jiné názvy, ale vše cukr
Cukr je obecně název pro jednoduché sacharidy, které všechny působí na tělo stejně. Už dávno ve složení není uveden pouze pod názvem cukr, ale schovává také pod jinými názvy. Některé z nich možná ani neznáte.
- cukr: cukr, krupicový cukr, řepný cukr, třtinový cukr, cukrová třtina, invertní cukr, kukuřičné sladidlo, krystalická fruktóza, dextan, datlový cukr, ethyl maltol, zlatý cukr, maltodextin, maltóza, muscovadlo, panela, palmový cukr, kokosový cukr, organický RAW cukr, rapadura, odpařená třtinová šťáva.
- sirupy: agáve, datlový, javorový, zlatý, kukuřičný, glukózo-fruktózový, glukózový, fruktózový, melasa, med aj.
Cukr je i tam, kde ho nečekáte
Když si kupujete zákusek nebo bonbony tak očekáváte, že budou slazené. Stejné množství cukru ale obsahují třeba i “zdravé” müsli tyčinky, cereálie i jogurty. Výrobci ale přidávají cukr i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Například do kečupů, hořčice, koření, omáček aj. Proto vždy kontrolujte složení.
Obsah cukru v jedné porci
Další fintou výrobců potravin je udávání hodnot (tj. i množství cukru) v jedné porci. Taková hodnota možná vypadá jako ucházející. Tato daná porce ale většinou není příliš velká na to, aby vás zasytila. Často tedy naráz sníte 2 i více porcí dané potraviny a množství snědeného cukru bude několikanásobně vyšší.
- Například Manner křupavé oplatky s náplní (1) uvádí jako jednu porci 2 malé sušenky (celkem 15 g) a množství cukru 6,9 g (tj. cca 1 kostka cukru). Znáte ale někoho, kdo to dodrží a sní opravdu jen 2 sušenky po 7,5 gramech?
A podobné je to i u sušenek prodávaných ve zdravých výživách. Většina z nich také obsahuje cukr, jen možná jen v jiné formě (viz bod 1).
Přečtěte si…
– 10 důvodů, proč se vyhnout cukru
– Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?
Jeden výrobek = několik druhů cukru
Často výrobci záměrně kombinují několik různých druhů cukru. Jelikož se do složení uvádí ingredience podle hmotnostního zastoupení, takový výrobek může vypadat zdravější, protože jsou tyto sladidla uvedena až na konci složení.
- Například Blackfrias Flajpack příchuť datle/vlašské ořechy (2): ovesné vločky (oves), margarín (palmový olej, řepkový olej, voda, sůl, emulgátor (E475), aroma), částečně invertovaný cukrový sirup, datle (8 %) (datle, rýžová mouka), cukr, vlašské ořechy (4 %).
Zdravé alternativy cukru jsou pořád cukr
Mnoho výrobců cukr nahrazuje “zdravějšími” alternativami jako je například agáve nebo kukuřičný sirup. Na obalu pak uvádí “bez cukru”, “neobsahuje rafinovaný cukr” aj. a pro zákazníky může takový produkt působit zdravěji. Nicméně tyto alternativy jsou pořád jednoduchý cukr se všemi negativními účinky na tělo. Jediný benefit je, že obsahují i množství (ale velmi nízké) minerálů.
Nespoléhejte na etikety
Etikety výrobků často obsahují slogany typu přírodní, light, nízkotučné, dietní, zdravé. Ve skutečnosti ale na tyto slogany nelze spoléhat. Často jsou tyto chybějící ingredience nahrazeny jinými, mnohdy ještě horšími (např. alternativními či umělými sladidly).
PS: Stále na sebe nemáte čas?
Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.
Komentáře
Evi, nenašla jsem to video s Mudr.Strnadelovou, kde se věnuje xylitolu. Zajímalo by mě, jestli je to hodně průmyslově zpracovaný výrobek nebo sladidlo vhodné stejně jako slad? Díky.
Dobrý den! Zaujal mě článek o cukrech. Jaký názor prosím máte na sladidlo na bázi extraktu z kořene čekanky, které obsahuje 13 nebo 5% cukru a cca 65% vlákniny? Ze zvědavosti jsem si obě varianty koupila a musím říct, že chutnají fantasticky. Je příjemně sladký jako med a bez nějaké pachuti. Existují i jiné varianty (ženšen, zázvor), ale ty se mi, možná nastěstí, nepodařilo u nás sehnat.
Děkuji. Léňa