Skrytý cukr: je i tam, kde byste ho nečekali!

16

Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i produkty, které vypadají zdravě, jsou označeny jako přírodní nebo se dokonce prodávají ve zdravé výživě, mohou obsahovat skrytě spoustu cukru nebo jiných nevhodných ingrediencí. Kde všude tento skrytý cukr najdeme?

1Jiné názvy, ale vše cukr

Cukr je obecně název pro jednoduché sacharidy, které všechny působí na tělo stejně. Už dávno ve složení není uveden pouze pod názvem cukr, ale schovává také pod jinými názvy. Některé z nich možná ani neznáte.

  • cukr: cukr, krupicový cukr, řepný cukr, třtinový cukr, cukrová třtina, invertní cukr, kukuřičné sladidlo, krystalická fruktóza, dextan, datlový cukr, ethyl maltol, zlatý cukr, maltodextin, maltóza, muscovadlo, panela, palmový cukr, kokosový cukr, organický RAW cukr, rapadura, odpařená třtinová šťáva.
  • sirupy: agáve, datlový, javorový, zlatý, kukuřičný, glukózo-fruktózový, glukózový, fruktózový, melasa, med aj.

2Cukr je i tam, kde ho nečekáte

Když si kupujete zákusek nebo bonbony tak očekáváte, že budou slazené. Stejné množství cukru ale obsahují třeba i „zdravé“ müsli tyčinky, cereálie i jogurty. Výrobci ale přidávají cukr i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Například do kečupů, hořčice, koření, omáček aj. Proto vždy kontrolujte složení.

3Obsah cukru v jedné porci

Další fintou výrobců potravin je udávání hodnot (tj. i množství cukru) v jedné porci. Taková hodnota možná vypadá jako ucházející. Tato daná porce ale většinou není příliš velká na to, aby vás zasytila. Často tedy naráz sníte 2 i více porcí dané potraviny a množství snědeného cukru bude několikanásobně vyšší.

  • Například Manner křupavé oplatky s náplní (1) uvádí jako jednu porci 2 malé sušenky (celkem 15 g) a množství cukru 6,9 g (tj. cca 1 kostka cukru). Znáte ale někoho, kdo to dodrží a sní opravdu jen 2 sušenky po 7,5 gramech?

A podobné je to i u sušenek prodávaných ve zdravých výživách. Většina z nich také obsahuje cukr, jen možná jen v jiné formě (viz bod 1).

Přečtěte si…
– 10 důvodů, proč se vyhnout cukru
– Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

4Jeden výrobek = několik druhů cukru

Často výrobci záměrně kombinují několik různých druhů cukru. Jelikož se do složení uvádí ingredience podle hmotnostního zastoupení, takový výrobek může vypadat zdravější, protože jsou tyto sladidla uvedena až na konci složení.

  • Například Blackfrias Flajpack příchuť datle/vlašské ořechy (2): ovesné vločky (oves), margarín (palmový olej, řepkový olej, voda, sůl, emulgátor (E475), aroma), částečně invertovaný cukrový sirup, datle (8 %) (datle, rýžová mouka), cukr, vlašské ořechy (4 %).

5Zdravé alternativy cukru jsou pořád cukr

Mnoho výrobců cukr nahrazuje „zdravějšími“ alternativami jako je například agáve nebo kukuřičný sirup. Na obalu pak uvádí „bez cukru“, „neobsahuje rafinovaný cukr“ aj. a pro zákazníky může takový produkt působit zdravěji. Nicméně tyto alternativy jsou pořád jednoduchý cukr se všemi negativními účinky na tělo. Jediný benefit je, že obsahují i množství (ale velmi nízké) minerálů.

6Nespoléhejte na etikety

Etikety výrobků často obsahují slogany typu přírodní, light, nízkotučné, dietní, zdravé. Ve skutečnosti ale na tyto slogany nelze spoléhat. Často jsou tyto chybějící ingredience nahrazeny jinými, mnohdy ještě horšími (např. alternativními či umělými sladidly).

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Konečně mám všechny informace na jednom místě
Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
Recepty v kurzu jsou perfektně připravené
Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
Moc děkuji za recepty
Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...
Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)
Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...
Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře
Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele
KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
Konec nudným salátům (Jaroslav)
Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...
Očista byla super!
Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé
Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...
Podpora v kurzu byla úžasná
Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...
Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž
Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku
Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...
  1. Evi, nenašla jsem to video s Mudr.Strnadelovou, kde se věnuje xylitolu. Zajímalo by mě, jestli je to hodně průmyslově zpracovaný výrobek nebo sladidlo vhodné stejně jako slad? Díky.

    • Pokud mě pamět neklame, tak jsme to řešili v tomto rozhovoru https://www.jimejinak.cz/jak-zdrave-uspokojit-chut-na-sladke/ Ale slad a xylitol určitě nejsou srovnatelné. Xylitol se vyrábí (cituji) Výroba xylitolu
      V průmyslové výrobě obvykle vzniká hydrolýzou čisté D-xylózy v koncentrované kyselině chlorovodíkové – polysacharidy se rozpadají a poté oxydují na xylitol, nebo vícemocný alkohol. Nevýhodou tohoto postupu jsou celkově vysoké náklady a složitá purifikace. Alternativou k chemickému postupu výroby je mikrobiální postup, ten je ale zase časově zdlouhavý. Novou možností je enzymatický postup výroby xylitolu z lignocelulózové biomasy, ale tato metoda je teprve v “plenkách” a zatím není rozšířená. Kdežto slad se vyrábí viz https://www.jimejinak.cz/dobry-slad-dobroslad/ Celostní terapeuti xylitol nedoporučují, zubaři jsou naopak zastánci. Já ho nepoužívám, není mi to sympatické už od názvu, navíc naše tělo si denně svojí dávku xylitolu vyrobí samo 😉

  2. Dobrý den! Zaujal mě článek o cukrech. Jaký názor prosím máte na sladidlo na bázi extraktu z kořene čekanky, které obsahuje 13 nebo 5% cukru a cca 65% vlákniny? Ze zvědavosti jsem si obě varianty koupila a musím říct, že chutnají fantasticky. Je příjemně sladký jako med a bez nějaké pachuti. Existují i jiné varianty (ženšen, zázvor), ale ty se mi, možná nastěstí, nepodařilo u nás sehnat.
    Děkuji. Léňa

    • Léňo, vzhledem k ceně a ke spokojenosti se sladem jsem se k testování čekanky vůbec nedostala 🙂 Ale natáčíme do klubu pro vás rozhovor na toto téma, takže se zeptáme odborníků a uvidíme, co oni na to. Tipla bych si, že to je lepší než rafinovaný cukr (i když je otázka, jak se to vyrábí), ale že to bude zase jednoduchý cukr, tedy že to chce s mírou, spíš méně než více jako všechno sladivé 🙂

    • Zařadila jsem ho do dotazů na MUDr. Strnadelovou, téma budou moderní sladidla, tak sledujte novinky v Klubu, ať vám to neuteče 😉

  3. Rekla bych že sladěnka a xylitol pro zdravého člověka nejsou zákeřná.Co se týká lízátka nevidím na tom nic zdraveho.Mysli že kousek čokolády je lepší jsou v ní i vitaminy.Samozdrejme zalazi na kvalite.

    • Xylitolu se budeme za pár dní věnovat ve videu s MUDr. Strnadelovou, ale rozhodně to není to samé, co slad/sladěnka. Kvůli vitamínům bych čokoládu nedoporučovala, tolik jich tam skutečně není, navíc padnou za vlast při harmoznizaci těla po jejím snězení. Dětem bych když už raději dala to lízátko, protože kakao a čokoáda jsou navýkové, stimulují mozek a obsahují látky, kvůli kterým bych jim to nedala, dokud to nebude nevyhnutelné viz https://www.jimejinak.cz/kava-cola-caj-a-cokolada-co-maji-spolecneho/

    • Ta je doslazena ovocným cukrem. Není to ideál, troška nás nezabije, ale nejlepší jsou nedoslazované hořčice, když budeme chtít ideál bez cukru.

  4. Vrtá mi hlavou, co jestli je něco menší zlo…
    Děti, ač doma cukr nepoužíváme, občas od babičky dostanou lízátka ze zdravky s kukuričným sirupem (což jsem si tímto článkem zkazila iluzi, že to tak strašný, jako bilý cukr není 😉 😀 ) nebo javorovým.
    (Pominu to, že pořád lepší jedno malé lízátko než tabulka čokolady, že je to občas, lepší děti na sladkosti neučit,… )
    Ale dá se v nahražkách cukru vybrat něco míň zákeřného nebo to je vše na stejné brdo?

    • Venisy, nejlepší jsou doma dělané dezerty, do kterých víme, co jsme dali, to je jasné. A ideál je děti na sladké neučit a babičky naučit, aby dětem nosily oříšky, rozinky, ovoce apod. Nadbytek jakékoholi jednoduchého cukru vždy tělo zatíží. Děti mají výhodu, že lítají a cukr spotřebují, nemají tedy přebytky, které poškodí játra atd. Nicméně dopad na chemickou rovnováhu a minerály v těle to samozřejmě má, stejně jako na mozek, náběh cukru a jeho následná propad, zatížení slinivky atd. Takže mezi „zdravými“ cukrovinkami se pak těžko vybírá menší zlo. Já bych volila lízátko oproti čokoládě viz můj předchozí komentář. U čokolády totiž je krom cukru řada dalších nevýhod a závislost. V některých zdravých výživách už se koupí jáhlové kuličky, ovesné kuličky a různé ovocné dezerty, tak těm bych dala přednost.

      • Děkuji za odpověď, Evi!
        Babičku naučím jít ještě o level 😉 výš a ve zdravce místo lízátek kupovat sušené ovoce. 😀
        Mám úžasnou mamku, byť JJ neprožívá, co se týká vnoučat, tak mne v našem směru úžasně podporuje.

        • Venisy, tak to je paráda. Jestli je takhle ochotná a ráda dětem přilepší, tak je prima nechat ji koupit něco, co si třeba dopřejeme jen občas kvůli cenně (dražší sušené ovoce, dražší ořechy, chia semínka apod.)

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhlášení soutěže o balíček potravin Probio
Další článekFazolová kaše