Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Snídaňové cereálie pod lupou: Ještě je jíte?

Podívejte se na aktuální výsledky nejen českých, ale i zahraničních snídaňových cereálií s kakaem. Zdravý začátek dne nebo nevhodná potravina?

Rozsáhlý test, který díky mezinárodní spolupráci spotřebitelských organizací porovnal české i zahraniční produkty, přinesl zajímavé informace (1). Vedle podrobných výsledků českých výrobků vznikl prostor i pro zkoumání dvojí kvality (řada výrobků se prodává ve více zúčastněných státech). Z testu vyplynulo mimo jiné i to, že reklama či vyšší cena výrobků nemusí nutně odrážet lepší kvalitu.

Snídaňové cereálie jako správná volba?

Ačkoli název „snídaňové cereálie“ může znít přívětivě a zdravě, realita je většinou někde jinde (za chvíli si na jejich výživovou hodnotu pořádně posvítíme). Nicméně na úvod ještě jedno číslo: před samotným testováním dTest zjistil, že 36 % čtenářů volí ke snídani právě tento typ potraviny. Patříte k nim vy? Nebo dokonce vaše děti?

Nevyhovující obsah cukru

„Důležitým ukazatelem byl obsah cukru, který se pohyboval od 19,4 % až po 28 % a i nejskromněji oslazené kuličky si odnesly uspokojivou známku. Dobrá a lepší hodnocení patřila cereáliím, které by se vešly do doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro složení potravin cíleně nabízených dětem. To připouští maximálně 15 % cukru a do tohoto limitu se nevešel ani jeden z českých vzorků,” uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Našlo se několik výrobků z Rakouska a Slovinska, které 15% hranici dokázaly vyhovět. Alarmující je ale skutečnost, že v celkovém průměru se obsah cukru pohyboval okolo 23,9 %!

Pokud podíl cukru vztáhneme k velikosti porce, je tu další znepokojující výsledek: „V případě doporučené 30gramové porce dodají kuličky asi 7 gramů cukru. Děti okolo 7 let věku by dle WHO měly za den přijmout nejvýše 40 gramů cukru, ideálně pak jen kolem 27 gramů. Miska kakaových kuliček dokáže z doporučené dávky ukrojit celou pětinu až čtvrtinu,” upozorňuje Hana Hoffmannová. Informace je ještě děsivější, pokud vezmeme v úvahu, že podle zjištění je 30gramová porce pro spotřebitele příliš malá a často konzumují až dvojnásobek. Hned ráno tedy zatíží tělo téměř polovinou denní dávky cukru.

Vláknina a české vítězství

Příjemné prvenství získaly české vzorky v oblasti vlákniny, její průměrný obsah byl nejvyšší. Co se týče jednotlivých výrobků českých i zahraničních, laboratoř naměřila 4,3 % až 10, 9 % vlákniny.

Diskutabilní vitamíny

Laboratoř se zabývala i obsahem kyseliny listové a železa. U českých produktů byly vitamíny přidány do deseti z nich, podobný poměr byl zjištěn téměř ve všech zúčastněných státech s výjimkou Rakouska, kde byl vitamíny obohacen pouze jediný výrobek. Nezbytnost doplňování vitamínů je ovšem dle časopisu dTest diskutabilní, my se určitě přidáváme.

Snídaňové cereálie – ano nebo ne?

My v Jíme Jinak snídaňovým cereáliím nefandíme. Zpracovaná potravina, cukr, nevhodná kombinace obilovin s jinými složkami, extrudát a mnoho dalšího, zkrátka je toho zpravidla špatně víc než dost. Už víme, že nám dělá dobře snídaně postavená na prvotních surovinách, která naše tělo hned ráno zavlaží, dodá potřebné živiny a zároveň vhodně a zdravě zasytí. Podívejte se na některé recepty nebo si rovnou projděte návod, jak na snídaně od A do Z.

 

 

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!

Je řešení nahradit běžné pečivo extrudovaným? Jsou rýžové polystyreny, kukuřičné a jiné obilné chlebíčky vhodné pro dětskou výživu? A co cornflakes nebo pu...
3

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...
1

Takto se posuzují snídaňové cereálie. Většina by neprošla

Cereálie jsou oblíbenou snídaní malých i velkých. Které jsou dobré, a které ne? To můžeme posoudit pomocí kritérií kvality Úřadu pro potraviny. Většina by ...
6

Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu

Snídaňové cereálie snídá řada Čechů. Jsou rychlé, levné a doufáme, že i zdravé. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny a doplněné o vitamíny a min...
klub
15
2

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost celozrnným potravinám, kter...
5

Děti dopujeme cukrem už v kočárku. A není ho málo!

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro děti od ukončeného 6. m...