Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Snídaňové cereálie pod lupou: Ještě je jíte?

Podívejte se na aktuální výsledky nejen českých, ale i zahraničních snídaňových cereálií s kakaem. Zdravý začátek dne nebo nevhodná potravina?

Rozsáhlý test, který díky mezinárodní spolupráci spotřebitelských organizací porovnal české i zahraniční produkty, přinesl zajímavé informace (1). Vedle podrobných výsledků českých výrobků vznikl prostor i pro zkoumání dvojí kvality (řada výrobků se prodává ve více zúčastněných státech). Z testu vyplynulo mimo jiné i to, že reklama či vyšší cena výrobků nemusí nutně odrážet lepší kvalitu.

Snídaňové cereálie jako správná volba?

Ačkoli název „snídaňové cereálie“ může znít přívětivě a zdravě, realita je většinou někde jinde (za chvíli si na jejich výživovou hodnotu pořádně posvítíme). Nicméně na úvod ještě jedno číslo: před samotným testováním dTest zjistil, že 36 % čtenářů volí ke snídani právě tento typ potraviny. Patříte k nim vy? Nebo dokonce vaše děti?

Nevyhovující obsah cukru

„Důležitým ukazatelem byl obsah cukru, který se pohyboval od 19,4 % až po 28 % a i nejskromněji oslazené kuličky si odnesly uspokojivou známku. Dobrá a lepší hodnocení patřila cereáliím, které by se vešly do doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro složení potravin cíleně nabízených dětem. To připouští maximálně 15 % cukru a do tohoto limitu se nevešel ani jeden z českých vzorků,” uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Našlo se několik výrobků z Rakouska a Slovinska, které 15% hranici dokázaly vyhovět. Alarmující je ale skutečnost, že v celkovém průměru se obsah cukru pohyboval okolo 23,9 %!

Pokud podíl cukru vztáhneme k velikosti porce, je tu další znepokojující výsledek: „V případě doporučené 30gramové porce dodají kuličky asi 7 gramů cukru. Děti okolo 7 let věku by dle WHO měly za den přijmout nejvýše 40 gramů cukru, ideálně pak jen kolem 27 gramů. Miska kakaových kuliček dokáže z doporučené dávky ukrojit celou pětinu až čtvrtinu,” upozorňuje Hana Hoffmannová. Informace je ještě děsivější, pokud vezmeme v úvahu, že podle zjištění je 30gramová porce pro spotřebitele příliš malá a často konzumují až dvojnásobek. Hned ráno tedy zatíží tělo téměř polovinou denní dávky cukru.

Vláknina a české vítězství

Příjemné prvenství získaly české vzorky v oblasti vlákniny, její průměrný obsah byl nejvyšší. Co se týče jednotlivých výrobků českých i zahraničních, laboratoř naměřila 4,3 % až 10, 9 % vlákniny.

Diskutabilní vitamíny

Laboratoř se zabývala i obsahem kyseliny listové a železa. U českých produktů byly vitamíny přidány do deseti z nich, podobný poměr byl zjištěn téměř ve všech zúčastněných státech s výjimkou Rakouska, kde byl vitamíny obohacen pouze jediný výrobek. Nezbytnost doplňování vitamínů je ovšem dle časopisu dTest diskutabilní, my se určitě přidáváme.

Snídaňové cereálie – ano nebo ne?

My v Jíme Jinak snídaňovým cereáliím nefandíme. Zpracovaná potravina, cukr, nevhodná kombinace obilovin s jinými složkami, extrudát a mnoho dalšího, zkrátka je toho zpravidla špatně víc než dost. Už víme, že nám dělá dobře snídaně postavená na prvotních surovinách, která naše tělo hned ráno zavlaží, dodá potřebné živiny a zároveň vhodně a zdravě zasytí. Podívejte se na některé recepty nebo si rovnou projděte návod, jak na snídaně od A do Z.

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!

Je řešení nahradit běžné pečivo extrudovaným? Jsou rýžové polystyreny, kukuřičné a jiné obilné chlebíčky vhodné pro dětskou výživu? A co cornflakes nebo pu...

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...

Takto se posuzují snídaňové cereálie. Většina by neprošla

Cereálie jsou oblíbenou snídaní malých i velkých. Které jsou dobré, a které ne? To můžeme posoudit pomocí kritérií kvality Úřadu pro potraviny. Většina by ...

Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu

Snídaňové cereálie snídá řada Čechů. Jsou rychlé, levné a doufáme, že i zdravé. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny a doplněné o vitamíny a min...

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost celozrnným potravinám, kter...
2

Děti dopujeme cukrem už v kočárku. A není ho málo!

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro děti od ukončeného 6. m...