Velikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!

Děti milují všechno, co je barevné. A to platí i u cukrovinek. Výrobci potravin to moc dobře vědí a moc rádi jim vyhoví. Třeba takový velikonoční perníček ve tvaru zajíčka s polevou vypadá možná na první pohled nevinně, ale často v sobě skrývá chemické látky, které jsou pro děti nevhodné, ba dokonce nebezpečné. Které to jsou?

Velikonoční dobroty jsou plné barviv

Polevy, cukrová sypání, jedlé dekorace, jedlý papír s potiskem, potahové hmoty… Na tyto všechny ozdoby nejen velikonočních cukrovinek se používají umělá barviva, která obsahují mnoho syntetických látek vyvolávající v těle mnoho problémů a tzv. koktejlový efekt. Je vhodné se jim vyhnout nebo alespoň výrazně omezit – obzvlášť u dětí.

Výrobci jsou experty na produkci a prodej, nikoli na výživu. Vyrábějí to, co nejvíce láká,
co se prodává. V laboratořích vymýšlejí složení, jejich hlavním cílem je však prodat.
Nejlépe opakovaně,“ vysvětluje používání výrazných barviv specialistka na zdravotní
prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Azobarviva

  • Dovedou sytě a stabilně obarvit nápoje i potraviny.
  • Obsahují je potahové hmoty na dorty, barevný posyp, potisk jedlého papíru, potravinářská barviva.
  • U dětí vyvolávají poruchy pozornosti, tzv. ADHD (v Americe bere každé ráno 6-7 milionů školáků psychofarmaka, aby se „lépe chovali“).
  • Výrobci mají povinnost informovat spotřebitele o rizicích na obale výrobku: „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.“
  • K azobarvivům patří: žluť SY (E 110), chinolinová žluť SY (E 104), azorubin (E 122), červeň allura (E 129), tartrazin (E 102) a ponceau (neboli košenilová červeň A, E 124).

Karmín a kyselina karmínová (košenila, košenilový extrakt)

  • Sytě červené barvivo (E120).
  • Získává se z vysušených těl oplodněných samiček parazitického hmyzu červce nopálového pocházejícího z Mexika. Tito broučci se nejdříve usmrtí ponořením do horké vody nebo páry a vysuší se v pecích nebo na slunci. Pak se hmyz rozemele a vaří v roztoku amoniaku nebo uhličitanu sodného. Na 1 kg tohoto barviva je třeba 140 tisíc kusů hmyzu.
  • Využívá se při barvení uzenin, mléčných výrobků, limonád, džemů nebo cukrovinek (např. marcipánová hmota, cukrové posypy, cukrové polevy), ale také rtěnek a kosmetiky.
  • Obsahuje potenciálně alergenní složky. U citlivých osob a dětí může způsobit vyrážky nebo vyvolat anafylaktický šok nebo astmatický záchvat.
  • Přestože je košenila přírodní barvivo, patří do skupiny antrachinonů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Také je nejspíše příčinou hyperaktivity u dětí, tj. ADHD.

Oxid titaničitý

  • Barví potraviny na bílo.
  • Jsou jím potahovány například žvýkačky nebo bonbóny, může být součástí kupované bílé zdobicí polevy na perníčky.
  • Nanočástice oxidu titaničitého mohou podle studie francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA) v těle způsobovat předrakovinné stavy.

Brilantní modř FCF

  • Brilantní modř FCF (E 133) se používá při barvení cukrovinek pro děti a do limonád.
  • Narazíte na ni v podstatě ve všech typech cukrářských dekorací, kde je zapotřebí modré barvy.
  • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) po poslední revizi snížil tolerovatelný denní příjem brilantní modři z 10 na 6 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

Patentní modř V

  • Patentní modř V (E 131) čelí podezření, že může u citlivých jedinců způsobovat alergické reakce.
  • EFSA stanovila tolerovatelný denní příjem barviva na 5 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

Konzervační látky

  • Podle francouzských zjištění může benzoan stát za alergickými reakcemi, v kombinaci s azobarvivy (i sám
    o sobě) pak může posilovat hyperaktivitu dětí (způsobovat ADHD).
  • Sorban draselný slouží také jako konzervant. EFSA jej klasifikuje jako přídatnou látku s maximálním tolerovatelným denním příjmem 3 mg/kg tělesné hmotnosti.

Jíme Jinak radí:

zdroj: dtest.cz

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Další článekMungo s kopřivou na sladkém curry