Velikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!

0

Děti milují všechno, co je barevné. A to platí i u cukrovinek. Výrobci potravin to moc dobře vědí a moc rádi jim vyhoví. Třeba takový velikonoční perníček ve tvaru zajíčka s polevou vypadá možná na první pohled nevinně, ale často v sobě skrývá chemické látky, které jsou pro děti nevhodné, ba dokonce nebezpečné. Které to jsou?

Velikonoční dobroty jsou plné barviv

Polevy, cukrová sypání, jedlé dekorace, jedlý papír s potiskem, potahové hmoty… Na tyto všechny ozdoby nejen velikonočních cukrovinek se používají umělá barviva, která obsahují mnoho syntetických látek vyvolávající v těle mnoho problémů a tzv. koktejlový efekt. Je vhodné se jim vyhnout nebo alespoň výrazně omezit – obzvlášť u dětí.

Výrobci jsou experty na produkci a prodej, nikoli na výživu. Vyrábějí to, co nejvíce láká,
co se prodává. V laboratořích vymýšlejí složení, jejich hlavním cílem je však prodat.
Nejlépe opakovaně,“ vysvětluje používání výrazných barviv specialistka na zdravotní
prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Azobarviva

  • Dovedou sytě a stabilně obarvit nápoje i potraviny.
  • Obsahují je potahové hmoty na dorty, barevný posyp, potisk jedlého papíru, potravinářská barviva.
  • U dětí vyvolávají poruchy pozornosti, tzv. ADHD (v Americe bere každé ráno 6-7 milionů školáků psychofarmaka, aby se „lépe chovali“).
  • Výrobci mají povinnost informovat spotřebitele o rizicích na obale výrobku: „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.“
  • K azobarvivům patří: žluť SY (E 110), chinolinová žluť SY (E 104), azorubin (E 122), červeň allura (E 129), tartrazin (E 102) a ponceau (neboli košenilová červeň A, E 124).

Karmín a kyselina karmínová (košenila, košenilový extrakt)

  • Sytě červené barvivo (E120).
  • Získává se z vysušených těl oplodněných samiček parazitického hmyzu červce nopálového pocházejícího z Mexika. Tito broučci se nejdříve usmrtí ponořením do horké vody nebo páry a vysuší se v pecích nebo na slunci. Pak se hmyz rozemele a vaří v roztoku amoniaku nebo uhličitanu sodného. Na 1 kg tohoto barviva je třeba 140 tisíc kusů hmyzu.
  • Využívá se při barvení uzenin, mléčných výrobků, limonád, džemů nebo cukrovinek (např. marcipánová hmota, cukrové posypy, cukrové polevy), ale také rtěnek a kosmetiky.
  • Obsahuje potenciálně alergenní složky. U citlivých osob a dětí může způsobit vyrážky nebo vyvolat anafylaktický šok nebo astmatický záchvat.
  • Přestože je košenila přírodní barvivo, patří do skupiny antrachinonů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Také je nejspíše příčinou hyperaktivity u dětí, tj. ADHD.

Oxid titaničitý

  • Barví potraviny na bílo.
  • Jsou jím potahovány například žvýkačky nebo bonbóny, může být součástí kupované bílé zdobicí polevy na perníčky.
  • Nanočástice oxidu titaničitého mohou podle studie francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA) v těle způsobovat předrakovinné stavy.

Brilantní modř FCF

  • Brilantní modř FCF (E 133) se používá při barvení cukrovinek pro děti a do limonád.
  • Narazíte na ni v podstatě ve všech typech cukrářských dekorací, kde je zapotřebí modré barvy.
  • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) po poslední revizi snížil tolerovatelný denní příjem brilantní modři z 10 na 6 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

Patentní modř V

  • Patentní modř V (E 131) čelí podezření, že může u citlivých jedinců způsobovat alergické reakce.
  • EFSA stanovila tolerovatelný denní příjem barviva na 5 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

Konzervační látky

  • Podle francouzských zjištění může benzoan stát za alergickými reakcemi, v kombinaci s azobarvivy (i sám
    o sobě) pak může posilovat hyperaktivitu dětí (způsobovat ADHD).
  • Sorban draselný slouží také jako konzervant. EFSA jej klasifikuje jako přídatnou látku s maximálním tolerovatelným denním příjmem 3 mg/kg tělesné hmotnosti.

Jíme Jinak radí:

zdroj: dtest.cz

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKopřivová pomazánka
Další článekKrémová batátovo-mrkvová polévka