Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!

1

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

2

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

3

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

4

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

 
Po zvážení jsem se nestačila divit!
Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...
Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“
Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla
Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...
Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.
Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček
MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti
Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...
Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho
Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace
Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
Moc mě to baví!
Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...
Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic
Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...
Stojí to za to!
Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle
Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...
Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)
Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nesouhlasit a přežít
Další článekBezlepkové indické Čapátí placky