Růžová
- 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
- 1 lžička šťávy z červené řepy
Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.
Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Fialová
- 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
- 2 lžičky vody
Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.
Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.
Žlutá
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)
Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.
Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!
Zelená
- 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
- 3 lžíce vody
Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.
Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).
Máte rádi barvy?
Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář