Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!
1

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

2

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

3

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

4

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

 
Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci
Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....
Je mi mnohem líp ve vlastním těle
Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...
Díky JJ mám více energie a 5 kg dole
Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
Děkuji moc za videa
Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...
Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné
Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!
Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...
Jsem ráda, že jsem do toho šla!
Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...
Po kurzu mě vyřadili z diabetologie
Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...
Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala
Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...
Skvělé filmy, neskuteční lidé
Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
S vámi se cítím jako doma, doslova!
Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...
Děkuji za to, co děláte a šíříte
Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...
Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená
Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nesouhlasit a přežít
Další článekBezlepkové indické Čapátí placky