Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!
1

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

2

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

3

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

4

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.