Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva

Uvařeno
bez sóji

Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!

Často se ptáte, jestli ještě v padesáti, šedesáti nebo sedmdesáti má cenu měnit jídelníček. Mnohdy se taky ptáte, jes...

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Na oběd mi obvykle stačí jen polévka, ale musí být hustá a obsahovat obilovinu a luštěninu. Tohle je moje top polévka měsíce září. Natolik mi zachutnala, ž...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Voňavá čočka s cuketou, mrkví a zelím

Tahle čočka se zeleninou krásně voní díky použitému koření. Jídlo je rychle hotové a velmi osvěžující.

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...