Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté i sypké verzi. Žlutou, zelenou, fialovou a růžovou. Rozveselte si barvami život nejen na talíři!
1

Růžová

  • 1/4 hrnku uvařené řepy (cca 60 g)
  • 1 lžička šťávy z červené řepy

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme. Hustou hmotu přidáme do karbenátků, omáček nebo hlavních jídel. Scezené barvivo skladujeme ve skleničce v lednici max 2 týdny. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Oškrábanou řepu nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka dobře usušíme v sušičce nebo na topení, až jsou suchá a křupavá. Vypneme a necháme vychladnout. Rozmixujeme usušenou řepu na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.

2

Fialová

  • 1/4 h borůvek (čerstvých nebo mražených, cca 35 g)
  • 2 lžičky vody

Tekuté barvivo: V mixéru rozmixujeme obě ingredience. Přecedíme přes sítko. Hustou hmotu použijeme do smoothie, do kaší nebo jiných těst. Scezenou fialové barvivo skladujeme ve skleničce max 2 týdny v lednici. Používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, sladkých těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Omyté borůvky dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo borůvek můžete použít i ostružiny nebo černý rybíz.

3

Žlutá

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky kurkumy (v prášku)

Tekuté barvivo: Do malého hrnce dáme vodu a kurkumu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3-5 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici ve skleničce max 2 týdny. Přidáváme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Koření kurkuma v prášku. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Pozor – kurkuma barví, proto používejte skleničku a nádobí, u kterého vám nevadí, že může zežloutnout!

4

Zelená

  • 1 hrnek špenátu (čerstvý nebo mražený, cca 30 g)
  • 3 lžíce vody

Tekuté barvivo: Čerstvý špenát blanšírujeme zhruba 5 minut v dostatku vody se špetkou soli. Scedíme a vodu vylijeme. Pokud používáme mražený špenát, krok s vařením vynecháme a rovnou ho dáme do mixéru. Scezený špenát rozmixujeme s 3 lžícemi vody (pokud by špenát nešlo rozmixovat, přidáme ještě trošku víc vody). Přes sítko scedíme a barvivo uchováváme max 2 týdny v lednici ve skleničce. Hustou hmotu přidáme do karbanátků, polévek, omáček nebo hlavních jídel. Barvivo používáme v množství 1 lžičky do krémů, polev, pudinků, kaší, těst atp. Pokud chceme tmavší barvu, přidáme více barviva.

Sypké barvivo: Špenát nebo zelený mangold omyjeme, odstraníme tlusté konce a dobře usušíme v sušičce nebo na topení dokřupava. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tip:
Místo špenátu můžete použít i jinou listovou zeleninu (listy z ředkví, kedlubnu, rukola aj.).

Máte rádi barvy?

Čím jídla přírodně obarvujete vy? Pošlete nám vaše krásně barevná jídla nebo je nasdílejte do naší facebookové skupiny!

 
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě cukrovku vyléčil. Z původního cukru...
Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi
Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za nápady a hlavně recepty na...
Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval
MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc dobře, mám dole 4 kg...
Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke...
Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že není potřeba se vracet zpátky....
Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená
Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a dopadlo to výborně. Dcerka díky...
Všichni pějí na vaše jídla chválu
Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale potřebuji Vám oběma i panu...
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem. S manželem se stravujeme tak...
Můj muž i tchán se jídlo pochvalují
L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá dobře. Dokonce i muž a...
Výborné recepty
Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct, že zánět močového měchýře je...
Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž
Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa), je to paráda, mám pocit,...
Těším se na každé nové jídlo
Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned první den, ale tentokrát je...
Jsem ráda, že jsem do toho šla!
Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu, včetně videí a všech informací....
Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu
Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému manželovi, který miluje maso. Je...
Po kurzu mě vyřadili z diabetologie
Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu kvůli problémům s cukrem, měla...
Moc děkuji za recepty
Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte super.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nesouhlasit a přežít
Další článekBezlepkové indické Čapátí placky