Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Petrželkové detoxikační pesto

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spoustu důležitých vitamínů a minerálů. Detoxikujte a vyživte své tělo díky výbornému petrželkovému pestu. Přidejte si ho do těstovin, salátů, pomazánek, na chleba nebo do jakéhokoliv jiného jídla.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 hrsti naťové petrželky
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • volitelné: citronová šťáva, lahůdkové droždí

Věra nám poslala svoje zkušenosti o tom, jak se vyvíjí stravování v její rodině. Ja...

Jak připravit pesto z petrželky

  1. V mixéru rozmixujte petrželku se solí.
  2. Přidejte ořechy, česnek a olej (případně také lahůdkové droždí a citronovou šťávu).
  3. Rozmixujte na pastu.
  4. Ochutnejte, případně ještě přisolte.
  5. Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby bylo pesto ponořené a nemělo šanci se zkazit.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici.
  • Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
  • Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně petrželky, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet petrželku se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
  • Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.

Obměna

  • Místo kešu ořechů můžete dát vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, dýňová nebo piniová semínka.
  • Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
  • Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
  • Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
  • Petrželku můžete také do pesta nakombinovat s dalšími bylinkami – libeček, medvědí česnek, bazalka aj.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
s.hemalova
12. 9. 2022

Ahoj, zaujala mě poznámka u pesta…pokud ho chci více jak měsíc skladovat, že ho mám zamrazit: Můžu se zeptat proč? Já už léta dělám bazalkovo petrželkové pesto, mám ho v ledničce rok… stejně tak z mědvědího česneku… a nikdy se mu nic nestalo. Co by hrozilo dle Vás, že se musí zamrazit. Nejsem striktní odmítač mrazničky ale v tomto případě bych to vůbec nezamrazovala. Fakt ani olej není žluklý/ požívám kvalitní řepkový/.

Klub

Tak jsem dnes absolvovala svou premiéru s regulérní dávkou domácího pestíčka… a jakože… VELIKÁ PARÁDIČKA! 😯🤩🥰
Jelikož jsem nějak nestihla havní sezónu medvěďáka, zvolila jsem právě pažitku, která nám stále krásně bují na zahrádce… Když jsem si ráno vyrážela na bylinky na čaj a do polívečky, babička se zmínila, že musí ostříhat pažitku, že už jde hodně do květu, a plán by rázem na světě 👏😎
Řádnej svazek pažitky jsem nakombinovala s hrstí bazalky a několika maličkýma medvědíma lístečkama, co se mi podařilo ještě objevit, doplnila to pistáciovou pastou a oliváčem, místo soli dala jen trochu tamari, a jelikož mi tam furt takňák něco chybělo 😇 letěla tam ještě hrstička dýňových semínek…
Konzistence byla teda hodně tekutá, ale to mi vůůůbec nevadilo 😁 páč to je taková dobrůtka, že jsem kus s neskonalou blažeností sežrala normálně samotnej 🤤👌 Další část padla vzápětí jako dip k obědu, mnoa zbytek dojedu teď k večeři na těstoviny 😊
Zbyty mi ještě nějaký bylinky, a taky hromada pažitkových poupátek 😍 takže se asi můžete těšiti na nějakej ten receptík, o tohle se nemůžu nepodělit 😜
Prozatím jako “ochutnávku” nadhazuju fotečku pestíčka 😘🌱🕉️

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

4
20

Nepečená kokosová roláda

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.
4
4

Mangoldové pesto s kešu a česnekem

Mangoldové pesto je výborné. Sám mangold chutná dost nevýrazně, ale s přidáním oříšků nebo semínek, česneku a bazalky se mění v lahůdku. Mažeme ho na pečiv...

Bezlepkový chléb – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený chléb bez kvásku či kypřidel, který je krásně nadýchaný. Až ho bude...