Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Petrželkové detoxikační pesto

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spoustu důležitých vitamínů a minerálů. Detoxikujte a vyživte své tělo díky výbornému petrželkovému pestu. Přidejte si ho do těstovin, salátů, pomazánek, na chleba nebo do jakéhokoliv jiného jídla.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 hrsti naťové petrželky
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • volitelné: citronová šťáva, lahůdkové droždí

Minulý rok byl pro mě rokem plným dramatických změn, ale protože můj život stále provází Jíme Jinak, ráda bych se s v...

Jak připravit pesto z petrželky
  1. V mixéru rozmixujte petrželku se solí.
  2. Přidejte ořechy, česnek a olej (případně také lahůdkové droždí a citronovou šťávu).
  3. Rozmixujte na pastu.
  4. Ochutnejte, případně ještě přisolte.
  5. Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby bylo pesto ponořené a nemělo šanci se zkazit.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici.
  • Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
  • Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně petrželky, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet petrželku se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
  • Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.

Obměna

  • Místo kešu ořechů můžete dát vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, dýňová nebo piniová semínka.
  • Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
  • Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
  • Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
  • Petrželku můžete také do pesta nakombinovat s dalšími bylinkami – libeček, medvědí česnek, bazalka aj.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucie Bob
12. 4. 2023

Moc děkuji, chuťové nebe v h.bě… 👌

s.hemalova
12. 9. 2022

Ahoj, zaujala mě poznámka u pesta…pokud ho chci více jak měsíc skladovat, že ho mám zamrazit: Můžu se zeptat proč? Já už léta dělám bazalkovo petrželkové pesto, mám ho v ledničce rok… stejně tak z mědvědího česneku… a nikdy se mu nic nestalo. Co by hrozilo dle Vás, že se musí zamrazit. Nejsem striktní odmítač mrazničky ale v tomto případě bych to vůbec nezamrazovala. Fakt ani olej není žluklý/ požívám kvalitní řepkový/.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Ovesná nádivka

Tato ovesná nádivka se zrodila mojí chybou. Podařilo se mi uvařit oves doměkka, ale tak moc, že nešel použít na recept, který jsem měla momentálně v hlavě....