- 2 hrsti naťové petrželky
- 2 lžíce kešu ořechů
- 6 lžic olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
- volitelné: citronová šťáva, lahůdkové droždí
- V mixéru rozmixujte petrželku se solí.
- Přidejte ořechy, česnek a olej (případně také lahůdkové droždí a citronovou šťávu).
- Rozmixujte na pastu.
- Ochutnejte, případně ještě přisolte.
- Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby bylo pesto ponořené a nemělo šanci se zkazit.
Praktické
- Uchovávejte v lednici.
- Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
- Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně petrželky, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet petrželku se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
- Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.
Obměna
- Místo kešu ořechů můžete dát vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, dýňová nebo piniová semínka.
- Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
- Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
- Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
- Petrželku můžete také do pesta nakombinovat s dalšími bylinkami – libeček, medvědí česnek, bazalka aj.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Ahoj, zaujala mě poznámka u pesta…pokud ho chci více jak měsíc skladovat, že ho mám zamrazit: Můžu se zeptat proč? Já už léta dělám bazalkovo petrželkové pesto, mám ho v ledničce rok… stejně tak z mědvědího česneku… a nikdy se mu nic nestalo. Co by hrozilo dle Vás, že se musí zamrazit. Nejsem striktní odmítač mrazničky ale v tomto případě bych to vůbec nezamrazovala. Fakt ani olej není žluklý/ požívám kvalitní řepkový/.
Tak jsem dnes absolvovala svou premiéru s regulérní dávkou domácího pestíčka… a jakože… VELIKÁ PARÁDIČKA! 😯🤩🥰
Jelikož jsem nějak nestihla havní sezónu medvěďáka, zvolila jsem právě pažitku, která nám stále krásně bují na zahrádce… Když jsem si ráno vyrážela na bylinky na čaj a do polívečky, babička se zmínila, že musí ostříhat pažitku, že už jde hodně do květu, a plán by rázem na světě 👏😎
Řádnej svazek pažitky jsem nakombinovala s hrstí bazalky a několika maličkýma medvědíma lístečkama, co se mi podařilo ještě objevit, doplnila to pistáciovou pastou a oliváčem, místo soli dala jen trochu tamari, a jelikož mi tam furt takňák něco chybělo 😇 letěla tam ještě hrstička dýňových semínek…
Konzistence byla teda hodně tekutá, ale to mi vůůůbec nevadilo 😁 páč to je taková dobrůtka, že jsem kus s neskonalou blažeností sežrala normálně samotnej 🤤👌 Další část padla vzápětí jako dip k obědu, mnoa zbytek dojedu teď k večeři na těstoviny 😊
Zbyty mi ještě nějaký bylinky, a taky hromada pažitkových poupátek 😍 takže se asi můžete těšiti na nějakej ten receptík, o tohle se nemůžu nepodělit 😜
Prozatím jako “ochutnávku” nadhazuju fotečku pestíčka 😘🌱🕉️