Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spoustu důležitých vitamínů a minerálů. Detoxikujte a vyživte své tělo díky výbornému petrželkovému pestu. Přidejte si ho do těstovin, salátů, pomazánek, na chleba nebo do jakéhokoliv jiného jídla.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 hrsti naťové petrželky
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • volitelné: citronová šťáva, lahůdkové droždí

Jak připravit pesto z petrželky

  1. V mixéru rozmixujte petrželku se solí.
  2. Přidejte ořechy, česnek a olej (případně také lahůdkové droždí a citronovou šťávu).
  3. Rozmixujte na pastu.
  4. Ochutnejte, případně ještě přisolte.
  5. Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby bylo pesto ponořené a nemělo šanci se zkazit.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici.
  • Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
  • Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně petrželky, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet petrželku se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
  • Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.

Obměna

  • Místo kešu ořechů můžete dát vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, dýňová nebo piniová semínka.
  • Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
  • Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
  • Zajímavou chuť v pestu také vytvoří „vajíčková“ černá sůl kala namak.
  • Petrželku můžete také do pesta nakombinovat s dalšími bylinkami – libeček, medvědí česnek, bazalka aj.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...
  1. Lichořeřišnice – hmm, zajímavý nápad. Petrželkové pesto je luxusní s cuketovými špagetami s rajčaty, ale i řidší zeleninovou ala rajská, doporučuji

  2. práve som toto pesto vyskúšala a som veľmi spokojná s výsledkom. Použila som mandle, citrónovú šťavu, ale i neaktívne droždie, ktoré s úspechmi používam

    • Nado a z listecku? Tahle jedla krasavice se mi letos pres mnoho seminek v zemi ani neukazala. Tak snad dalsi jaro si ji zase uzijeme i s temi jejimi kvety.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem
Další článek9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná