Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně využijete i na jiné způsoby.

Ingredience
  • celozrnný oves
  • čočka beluga
  • olivový olej
  • saturejka
  • česnek
  • umeocet
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst mandlí
  • petrželka

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit oves s pestem z mrkve

  1. Uvařte oves, jak jste zvyklí a nechte stranou.
  2. Uvařte černou čočku a nechte okapat od tmavé vody. Kdo chce, může i propláchnout.
  3. Do mixéru dejte kousky syrové mrkve, mandle, olivový olej, sůl, droždí a nahrubo rozmixujte.
  4. Na pánev dejte olej, rozpalte ho a přidejte prolisovaný česnek a snítku saturejky a restujte, až se česnek rozvoní.
  5. Přidejte čočku, oves a několik lžic připraveného mrkvového pesta.
  6. Pořádně promíchejte, pokapejte umeoctem a nechte na středním plameni prohřát několik minut.
  7. Hotový pokrm posypte sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pesto můžete použít i jako pomazánku na pečivo nebo do placek.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Můžete použít jiné obilí a luštěninu.
  • Na pesta používejte kvalitní olivový olej.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 2. 2024

Stálice na stole ve Velkém Poříčí, díky Vierko 🙏❤️

Jaroslav Hlávka
29. 7. 2023

Luxusní páteční večeře od Vierky, to pesto nemá chybu 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.