Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně využijete i na jiné způsoby.

Ingredience
  • celozrnný oves
  • čočka beluga
  • olivový olej
  • saturejka
  • česnek
  • umeocet
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst mandlí
  • petrželka

Naši kluci jsou zdraví, otužilí, nestonají a ujdou spousty kilomentrů. Od prvních příkrmů jedí jinak. Jako veganka js...

Jak připravit oves s pestem z mrkve

  1. Uvařte oves, jak jste zvyklí a nechte stranou.
  2. Uvařte černou čočku a nechte okapat od tmavé vody. Kdo chce, může i propláchnout.
  3. Do mixéru dejte kousky syrové mrkve, mandle, olivový olej, sůl, droždí a nahrubo rozmixujte.
  4. Na pánev dejte olej, rozpalte ho a přidejte prolisovaný česnek a snítku saturejky a restujte, až se česnek rozvoní.
  5. Přidejte čočku, oves a několik lžic připraveného mrkvového pesta.
  6. Pořádně promíchejte, pokapejte umeoctem a nechte na středním plameni prohřát několik minut.
  7. Hotový pokrm posypte sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pesto můžete použít i jako pomazánku na pečivo nebo do placek.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Můžete použít jiné obilí a luštěninu.
  • Na pesta používejte kvalitní olivový olej.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojky Vierko, dnes uvařeno a manžel si zase přidal. Takže dobrota :o). Přiznám se, že jsem měla trochu strach z ovsa, protože jsem ho takto nikdy nejedla, ale společně s čočkou a pestem opravdu zajímavá chuť. Moc děkuji za recept.

Jaroslav Hlávka
3. 10. 2022

Testování nového receptu od Vierky a jako vždy wow, to je překvapivě dobré 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Konopesto – konopné pesto

Jednoduchý a rychlý postup na zdravé pesto z konopného semínka, která obsahují kompletní bílkoviny (včetně všech esenciálních aminokyselin), mastné kyselin...