Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Nové koření – pimenta dionica

Nové koření vám asi není třeba vůbec představovat, každý z vás ho určitě doma má a používá. Pojdme se na něj podívat trošku blíže, protože si to určitě zaslouží.

Koření s tisíci názvy

Vědecký název pro nové koření je pimenta dionica, ale Angličané ho v roce 1600 nazývali (a najdeme ho i pod tímto jménem) “allspice“, protože, jak název sám napovídá, obsahuje aroma jiných koření známých jako skořice, muškátový oříšek, pepř a hřebíček. Pochází z oblasti Střední Ameriky, jižního Mexika a Velkých Antil, ale postupem času bylo pěstováno v mnoha dalších oblastech světa. Mayové toto koření používali v procesu mumifikace. V Itálii je i dnes málo používanou surovinou, možná proto, že je velmi aromatické.

Léčivé účinky

Nové koření je bohaté na eugenol, olej s trávicími, analgetickými a antiseptickými vlastnostmi, a proto je vynikajícím pomocníkem při potížích s břišní kolikou a při nadýmání. Použití nového koření jako přírodního prostředku má své kořeny v jihoamerickém lidovém léčitelství, které ho považovalo za všelék na žaludek. Používá se i na tišení bolesti zubů. Plody nového koření jsou vazodilatátory, tzn. že rozšiřují cévy a tím zvyšují průtok krve. Mají také hřejivý účinek, proto jsou zábaly z nového koření vhodné k léčbě bolesti svalů a artritidy. Obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako železo, vápník, zinek, draslík..

Nové koření v kuchyni

Určitě víte, jak si s tímto kořením v kuchyni poradit. Možnosti jsou rozmanité, protože dokáže dát pokrmu jedinečné aroma, které kombinuje vůni muškátového oříšku, skořice, pepře a hřebíčku. Nové koření nesmí chybět například ve směsi jamajský jerk.

Od svých počátků až dodnes je nové koření součástí receptur mnoha různých kultur. Například se stalo široce používaným kořením v kuchyni Středního východu, kde se používá k dochucení masitých pokrmů. Ve Spojených státech a Anglii se naopak toto jamajské koření používá při přípravě některých sladkostí a dezertů. Takové použití je už trochu méně známé. Dokonce může být ingrediencí a přísadou do různých rafinovaných koktejlů a nápojů, používá se v kombinaci s rumy a svěžími letními drinky zahánějícími žízeň. V horkém létě ho můžete přidat i do nealkoholických nápojů v kombinaci s extrakty a ovocnými šťávami. Je to prostě skvělé koření nejen do vývarů a perníku, ale i do jiných receptů, kde určitě nezklame.

Tip: Kupujte pouze celé kuličky nového koření a ne koření mleté. Bude mít nejen delší trvanlivost, ale hlavně doma čerstvě umleté si udrží svěží chuť a aroma.


PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...

Hijiki – vitamínová bomba pro krásu

Tajemství krásné a pěstěné pleti asijských žen? Mořské řasy! Není divu. Benefity mořských řas jsou hojně opěvované a právem se řadí mezi superpotravinu. Al...

Miso – mýty a vědecká fakta

Které miso obsahuje prokazatelně B12? Které neobsahuje histamin? Je miso skutečně probiotické? Obsahuje zdraví prospěšné enzymy? Dokáže léčit rakovinu a ná...
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
55
28

Jak jsem začala jíst aronii

Máme na zahradě jeden menší keř aronie – černého jeřábu. Já si ho moc nevšímám a on i tak statečně roste ve stínu ořechu. Má alespoň krásné červené listy n...

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...