Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pečené tempeh prsty v těstíčku

Uvařeno

Tempeh obalený do křupavého chutného těstíčka a pečený v troubě. Dobrota plná proteinů. Oblíbená součást zdravého talíře nebo super občerstvení na party.

Ingredience
  • uzený, smažený, marinovaný nebo natural tempeh
  • 3/4 hrnku mouky (např. pohankové nebo celozrnné)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru (vody/rostlinného mléka)
  • špetka pepře
  • sůl

S váhou jsem se potýkala od ranné dospělosti. Několikrát se mi podařilo krásně shodit...

Jak připravit tempeh prsty

  1. Tempeh nakrájíme na prsty.
  2. V misce připravíme těstíčko ze všech zbylých ingrediencí.
  3. Prsty v těstíčku obalíme.
  4. Klademe je na pečící papír a pečeme na 200°C cca 20 minut (v polovině pečení otočíme).
  5. Podáváme třeba s rostlinnou majonézou (tofunéza) nebo hořčicí.

Praktické

  • Skvělé jídlo s sebou na výlet, na piknik, na nejrůznější akce typu silvestr, oslavy, párty, pro návštěvy aj.
  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. kaší či knedlíky) a zeleninou (třeba nishime nebo omáčka).
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkovou mouku (pohanková, čiroková, cizrnová aj.).

Obměna

  • Zkuste do těstíčka přidat i trošku pikantní chuti – například čili, kari nebo kari pasty.
  • Vyměňte koření – zkuste třeba grilovací, provensálské aj.
  • V tomto těstíčku můžete obalit i nejrůznější zeleninu (např. květák), tofu, seitan aj.
  • Místo mouky můžeme použít i hrašku. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, ale používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Tempeh můžeme také nakrájet podélně a pomazat jednu stranu hořčicí, slepit dva kousky k sobě, namočit do těstíčka a fritovat nebo péct.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zeleninové muffiny s tempehem (bez lepku)

Zkoušeli jste někdy muffiny naslano? Pokud milujete pesto a rajčata, tak je určitě zkuste. Tyto jsou zcela bez lepku i vajec a hodí se jako svačinka do ško...

BBQ tempeh žebírka (vegan)

Jak si vychutnat tempeh? Zkuste ho ve formě šťavnatých “žebírek” servírovaných s lahodnou BBQ omáčkou podle tohoto receptu. Když tempeh předtím...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo...