Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Buffallo květáková křidélka

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Buffalo květák – křupavá a lahodná veganská alternativa křidýlkům. Jednoduchý recept na zdravé a chutné jídlo, které si můžete doplnit podle své chuti různými omáčkami a dipy. Skvělá volba pro různé příležitosti nebo i jako hlavní jídlo – určitě stojí za vyzkoušení! Zabodujete i u dětí a tatínků.

Ingredience
těstíčko:
  • 3/4 hrnku mouky (např. pohankové nebo celozrnné)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru (vody/rostlinného mléka)
  • špetka pepře
  • sůl
ostatní:
  • 1 květák
  • rajčatový protlak
  • balzamikový ocet
  • kari pasta
  • tofunéza

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit buffalo květák

  1. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky.
  2. Předehřejeme troubu na 200°C.
  3. V misce smícháme mouku a všechny ingredience na těstíčko.
  4. V těstíčku obalíme všechny růžičky květáku.
  5. Přendáme na pečící papír a pečeme 10 minut.
  6. Obrátíme a pečeme dalších 10 minut.
  7. V průběhu připravíme v misce “buffalo” omáčku – smícháme rajčatovou pastu, balzamiko ocet a trošku kari pasty (dle ostrosti cca 1/2 lžičky) tak, aby vznikla konzistence kečupu.
  8. Květáky vyndáme z trouby, potřeme omáčkou a ještě 3-5 minut pečeme.
  9. Podáváme s tofunézou (například doplněnou o grilovací bylinky).

Praktické

  • Skvělé jídlo na různé speciální příležitosti – silvestr, párty, oslavy, pikniky aj. s různými typy dipů a omáček k namáčení.
  • Pokud chceme podávat jako hlavní jídlo, zkombinujeme například s jáhlovou kaší, omáčkou, anebo přidáme do zeleninového salátu, zabalíme do tortilly/palačinky aj.
  • Pro menší děti vynechte kari pasti.

Obměna

  • Místo květáku můžete zvolit brokolici nebo jinou zeleninu.
  • Koření na těstíčko můžete obměňovat dle chuti.
  • Jako omáčku na květáky ke konci pečení můžete použít klidně i pikantní omáčku bez cukru (sriracha aj.).
  • Mouku na těstíčko můžete použít bezlepkovou (pohanková, čiroková, cizrnová aj.), anebo klasickou celozrnnou pšeničnou/špaldovou.
  • Květák můžete obalit ještě navíc ve strouhance, bude pěkně křupavý.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Luxusní oběd ❤️

Uz delsi dobu se na nechystam… a teda neco taaak dobreho jsem dlouho nejedla. Na to, ze je to kvetak, by se to opravdu dalo snadno zament za kure :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Pečený květák s indickou omáčkou

Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pus...

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...