Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Buffallo květáková křidélka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Lehce pikantní květák v křupavém kabátku – to jsou tyto Buffalo květáková křidélka z trouby. Luxusní a jednoduché jídlo – v kombinaci se zdravou majonézou tímto receptem potěšíte mužské protějšky i děti.

Ingredience
těstíčko:
  • 3/4 hrnku mouky (např. pohankové nebo celozrnné)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru (vody/rostlinného mléka)
  • špetka pepře
  • sůl
ostatní:
  • 1 květák
  • rajčatový protlak
  • balzamikový ocet
  • kari pasta
  • tofunéza

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak připravit buffalo květák

  1. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky.
  2. Předehřejeme troubu na 200°C.
  3. V misce smícháme mouku a všechny ingredience na těstíčko.
  4. V těstíčku obalíme všechny růžičky květáku.
  5. Přendáme na pečící papír a pečeme 10 minut.
  6. Obrátíme a pečeme dalších 10 minut.
  7. V průběhu připravíme v misce “buffalo” omáčku – smícháme rajčatovou pastu, balzamiko ocet a trošku kari pasty (dle ostrosti cca 1/2 lžičky) tak, aby vznikla konzistence kečupu.
  8. Květáky vyndáme z trouby, potřeme omáčkou a ještě 3-5 minut pečeme.
  9. Podáváme s tofunézou (například doplněnou o grilovací bylinky).

Praktické

  • Skvělé jídlo na různé speciální příležitosti – silvestr, párty, oslavy, pikniky aj. s různými typy dipů a omáček k namáčení.
  • Pokud chceme podávat jako hlavní jídlo, zkombinujeme například s jáhlovou kaší, omáčkou, anebo přidáme do zeleninového salátu, zabalíme do tortilly/palačinky aj.
  • Pro menší děti vynechte kari pasti.

Obměna

  • Místo květáku můžete zvolit brokolici nebo jinou zeleninu.
  • Koření na těstíčko můžete obměňovat dle chuti.
  • Jako omáčku na květáky ke konci pečení můžete použít klidně i pikantní omáčku bez cukru (sriracha aj.).
  • Mouku na těstíčko můžete použít bezlepkovou (pohanková, čiroková, cizrnová aj.), anebo klasickou celozrnnou pšeničnou/špaldovou.
  • Květák můžete obalit ještě navíc ve strouhance, bude pěkně křupavý.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Uz delsi dobu se na nechystam… a teda neco taaak dobreho jsem dlouho nejedla. Na to, ze je to kvetak, by se to opravdu dalo snadno zament za kure :-)

Klub

Hm, recept je uplne super, chytil vsetkych, dokonca som cerstve paradajky varila na dresing, ale som to nejako presolila- dame zeleninku, nejake zelerove pyre na zjemnenie. Nabuduce hadam bude lepsie. Konecne papam bez vycitiek s dobrym svedomím- pohánka namiesto bielej muky, atd….

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

BBQ tempeh žebírka (vegan)

Jak si vychutnat tempeh? Zkuste ho ve formě šťavnatých “žebírek” servírovaných s lahodnou BBQ omáčkou podle tohoto receptu. Když tempeh předtím...

Thajské tofu stir-fry s hoisin omáčkou

Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.

Květák na kari s tofu

Rychlé, barevné a moc dobré kari z tofu a květáku, které zahřeje, dodá energii a povzbudí.

Lehký “bramborový” salát s koprem

Milujete kopr? Tak to určitě zkuste tento lehoučký á la bramborový salát s pořádnou dávkou kopru! Jako dělaný do tohoto slunečného počasí – třeba s s...

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...