Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.

Ingredience
  • 1 pevný mladý květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • kousek červené a žluté papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička pikantního kari
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • plátky citrónu
  • voda

Jak připravit indický pečený květák s pikantní omáčkou

  1. Nakrájejte květák na plátky. Okraje a odřezky použijte třeba do polévky.
  2. Dejte vařit vodu a plátky květáku v ní vařte několik málo minut. Musí být opravdu jen lehce ovařený. Pokapejte plátky olejem a dejte péct do trouby na 200°C. Když je jedna strana upečená, opatrně, za pomoci lopatky, květák otočte.
  3. Zatímco se květák peče, připravte si omáčku. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli, mletou papriku a nasekanou čerstvou papriku, popřípadě i chilli papričku nebo jalapeňo. Osmahněte.
  4. Když je cibule sklovitá, přidejte kurkumu, kari, sójovou omáčku a umeocet. Pořádně promíchejte.
  5. V půl skleničce vody rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do omáčky a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat pár minut.
  6. Na talíř naservírujte květák, polijte omáčkou a podávejte s jakoukoliv obilovinou. Můžete ozdobit plátky citrónu a ve finále z nich vymačkat šťávu do omáčky. Posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Vybírejte menší, čerstvý, mladý květák. Bude vám lépe držet pohromadě. Okraje použijte do jiných receptů.
  • Nekrájejte příliš tenké plátky květáku, aby se vám nerozpadly, ale ani ne tlusté, protože by se špatně pekly.
  • Květák můžete péct na plechu na pečícím papíru nebo např. na litinovém grilu v troubě.
  • Počítejte s tím, že košťál květáku bude poměrně tvrdší. Ale nerozvařte kvůli tomu růžičky.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.

Obměna

  • Pokud papriky můžete nahradit jinou sezónní zeleninou.
  • Místo papriček jalapeňo můžete použít chilli. Pokud nemáte rádi pikantní, vynechte je úplně.

Děti

  • Pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

 

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...
    • Zdeni, ty se nemáš čeho bát! Podívej jak to máš nádherný, to mám velkou radost.

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní talíř s kaštany a fenyklem
Další článekJste element VODA? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy