Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.

Ingredience
  • 1 pevný mladý květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • kousek červené a žluté papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička pikantního kari
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • plátky citrónu
  • voda

Jak připravit indický pečený květák s pikantní omáčkou

  1. Nakrájejte květák na plátky. Okraje a odřezky použijte třeba do polévky.
  2. Dejte vařit vodu a plátky květáku v ní vařte několik málo minut. Musí být opravdu jen lehce ovařený. Pokapejte plátky olejem a dejte péct do trouby na 200°C. Když je jedna strana upečená, opatrně, za pomoci lopatky, květák otočte.
  3. Zatímco se květák peče, připravte si omáčku. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli, mletou papriku a nasekanou čerstvou papriku, popřípadě i chilli papričku nebo jalapeňo. Osmahněte.
  4. Když je cibule sklovitá, přidejte kurkumu, kari, sójovou omáčku a umeocet. Pořádně promíchejte.
  5. V půl skleničce vody rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do omáčky a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat pár minut.
  6. Na talíř naservírujte květák, polijte omáčkou a podávejte s jakoukoliv obilovinou. Můžete ozdobit plátky citrónu a ve finále z nich vymačkat šťávu do omáčky. Posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Vybírejte menší, čerstvý, mladý květák. Bude vám lépe držet pohromadě. Okraje použijte do jiných receptů.
  • Nekrájejte příliš tenké plátky květáku, aby se vám nerozpadly, ale ani ne tlusté, protože by se špatně pekly.
  • Květák můžete péct na plechu na pečícím papíru nebo např. na litinovém grilu v troubě.
  • Počítejte s tím, že košťál květáku bude poměrně tvrdší. Ale nerozvařte kvůli tomu růžičky.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.

Obměna

  • Pokud papriky můžete nahradit jinou sezónní zeleninou.
  • Místo papriček jalapeňo můžete použít chilli. Pokud nemáte rádi pikantní, vynechte je úplně.

Děti

  • Pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

 

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)

Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...
    • Zdeni, ty se nemáš čeho bát! Podívej jak to máš nádherný, to mám velkou radost.

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní talíř s kaštany a fenyklem
Další článekJste element VODA? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy