Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečený květák s indickou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.

Ingredience
  • 1 pevný mladý květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • kousek červené a žluté papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička pikantního kari
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • plátky citrónu
  • voda

Jak připravit indický pečený květák s pikantní omáčkou

  1. Nakrájejte květák na plátky. Okraje a odřezky použijte třeba do polévky.
  2. Dejte vařit vodu a plátky květáku v ní vařte několik málo minut. Musí být opravdu jen lehce ovařený. Pokapejte plátky olejem a dejte péct do trouby na 200°C. Když je jedna strana upečená, opatrně, za pomoci lopatky, květák otočte.
  3. Zatímco se květák peče, připravte si omáčku. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli, mletou papriku a nasekanou čerstvou papriku, popřípadě i chilli papričku nebo jalapeňo. Osmahněte.
  4. Když je cibule sklovitá, přidejte kurkumu, kari, sójovou omáčku a umeocet. Pořádně promíchejte.
  5. V půl skleničce vody rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do omáčky a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat pár minut.
  6. Na talíř naservírujte květák, polijte omáčkou a podávejte s jakoukoliv obilovinou. Můžete ozdobit plátky citrónu a ve finále z nich vymačkat šťávu do omáčky. Posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Vybírejte menší, čerstvý, mladý květák. Bude vám lépe držet pohromadě. Okraje použijte do jiných receptů.
  • Nekrájejte příliš tenké plátky květáku, aby se vám nerozpadly, ale ani ne tlusté, protože by se špatně pekly.
  • Květák můžete péct na plechu na pečícím papíru nebo např. na litinovém grilu v troubě.
  • Počítejte s tím, že košťál květáku bude poměrně tvrdší. Ale nerozvařte kvůli tomu růžičky.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.

Obměna

  • Pokud papriky můžete nahradit jinou sezónní zeleninou.
  • Místo papriček jalapeňo můžete použít chilli. Pokud nemáte rádi pikantní, vynechte je úplně.

Děti

  • Pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělý recept 🥰 🥰pekla jsem horkovzdušné fritéze . Přílohou vařené obilí, kvašená zelenina a listy salátu

Vynikající, chutnalo i dceři, děkuji za další obohacení mé kuchyně 😍😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečený květák

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.