Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Batata Harra jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rýží.

Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • chilli papričku podle chuti a odrůdy
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit pikantní libanonský batát harra

  1. Na pečící papír dejte na kostičky nakrájený batát. Pokapejte lehce olejem a pečte na 200°C asi 20 minut.
  2. Ve skleničce smíchejte olej, papriku, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl.
  3. Jakmile jsou batáty pečené, vylijte obsah skleničky do pánve, přidejte batát, promíchejte a lehce a krátce orestujte. Stačí opravdu chvilka, jakmile ucítíte vůni česneku. Přidejte petrželku, promíchejte a máte hotovo.

Praktické

  • Pokud batát rozkrájíte na menší kostičky, bude za 20 minut upečený.
  • Podáváme teplé nebo mírně vychladlé.
  • Toto je základní recept, samozřejmě ho můžete použít ve vašich receptech i s jinými ingrediencemi.
  • Nevynechte citrónovou šťávu.
  • Množství papričky volte podle odrůdy, co vám nejlépe vyhovuje. Některé pálí strašně, některé jsou podstatně mírnější, jako například jalapeňo.

Obměna

  • Pokud vám chutná čerstvý koriandr, nasekejte ho místo petrželky.
  • Batát se může i smažit, toto je odlehčená verze, které dávám přednost.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes uvařeno, pikantní a výborné.

Slavomíra
15. 4. 2022

A opakovačka,ale teraz si prišli na svoje aj oči(vitalíř)🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.