Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rýží.

Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • chilli papričku podle chuti a odrůdy
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať

Jak připravit pikantní libanonský batát harra

  1. Na pečící papír dejte na kostičky nakrájený batát. Pokapejte lehce olejem a pečte na 200°C asi 20 minut.
  2. Ve skleničce smíchejte olej, papriku, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl.
  3. Jakmile jsou batáty pečené, vylijte obsah skleničky do pánve, přidejte batát, promíchejte a lehce a krátce orestujte. Stačí opravdu chvilka, jakmile ucítíte vůni česneku. Přidejte petrželku, promíchejte a máte hotovo.

Praktické

  • Pokud batát rozkrájíte na menší kostičky, bude za 20 minut upečený.
  • Podáváme teplé nebo mírně vychladlé.
  • Toto je základní recept, samozřejmě ho můžete použít ve vašich receptech i s jinými ingrediencemi.
  • Nevynechte citrónovou šťávu.
  • Množství papričky volte podle odrůdy, co vám nejlépe vyhovuje. Některé pálí strašně, některé jsou podstatně mírnější, jako například jalapeňo.

Obměna

  • Pokud vám chutná čerstvý koriandr, nasekejte ho místo petrželky.
  • Batát se může i smažit, toto je odlehčená verze, které dávám přednost.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.
  1. Vierko, to vypadá dobře, jednoduše a lákavě, brzy vyzkouším, jen místo batátu bude dýně, mně stejně přijde, že některé dýně jsou chuťově téměř shodné s batáty..:)

    • Určitě to zkus já mám v plánu to připravit s turinem, jen je zatím ještě malej. Pak děj vědět.

      • Tak Vierko, z máslové dýně, mňamka..:) a už jsem tak zblblá, že jsem vynechala automaticky zase chilli..:), manžel měl večer, zbytek od oběda , ale když to viděl, tak chtěla taky..:)))
        Bylo to výborné, jednoduché, rychlé, a už se těším,až si to zopakuji..:)
        Do základu s olejem jsem dala i sušený koriandr..prostě je to dobré…

        • To jsem ráda, ona ta dýně je fakt podobná batate. Jsem ráda, že chutnalo i manželovi.

  2. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnná rýže vařená s kaštany
Další článekBiologická zima už je tu!