Další z možných kombinací ranní miso polévky. Tentokrát má větší říz díky přidanému zázvoru.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek květáku nakrájeného na malé růžičky
  • asi 10 cm řapíkatého celeru
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rýžová (světlejší) miso pasta (může být i jiná)
  • sůl
  • dýňové semínko a kousek pórku na posyp (nebo petrželka)
  • kousek zázvoru

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, květák a řapíkatý celer nakrájený na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut.  Mezitím si nastrouháme asi 3 cm zázvoru na hrubém struhadle.
  4. Zázvor vymačkáme rukou přímo do polévky a odstavíme z ohně.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané na jemno nakrájeným pórkem nebo petrželkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek. V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti a zázvoru.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVodní svět III.
Další článekFazolová polévka s koprem