- 10 paprik (“bílé” tenkostěnné, ne kapie)
- 1 hrnek vařené rýže
- 1/2 hrnku vařených fazolí
- malý kus červené řepy
- 1 mrkev
- 1 cibule
- špetka pepře
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- olej
- sůl
Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa
- Zapneme troubu na 180°C.
- Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
- Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
- Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
- Papriky s veganským masem naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Praktické
- Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
- Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
- Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
- Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
- Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
- Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
- Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.
Obměna
- Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
- Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Čas krásných, chutných a hlavně místních paprik nastal, tak dnešní oběd byl jasný 😋 Do náplně jsem dala místo fazolí nastrouhaný uzený tempeh, místo rýže zbytek čiroku. Papriky jsem v tom horku nepekla, ale dusila na zeleninovém základu na rajskou omáčku, takže se chutě krásně prolnuly. Hlad byl velký, tak jsme ještě doplnili kopeček rýže. Kde jinde bychom si tak skvěle pošmákli, než doma? 😉
Mňamka jako vždycky 😊 Měli jsme s “rajčatovou” omáčkou červené řepy a mrkve a knedlíkem. Děkujeme 😊