Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!

Ingredience
10 paprik
  • 10 paprik („bílé“ tenkostěnné, ne kapie)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1/2 hrnku vařených fazolí
  • malý kus červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
  3. Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
  4. Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
  5. Papriky naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.

20

Praktické

  • Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
  • Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
  • Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
  • Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
  • Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
  • Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
  • Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.

Obměna

  • Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...
  1. Vynikající.Příteli „masožravci“ jsem řekla zavři oči dám Ti něco ochutnat.Dala jsem jen tu samotnou opečenou směs co vykoukla z papriky a říkám co Ti to připomíná?Oba jsme to viděli stejně.To je jako jelítko ze zabijačky😃.

  2. Recept vypadá moc lákavě. Přemýšlím, jak to udělat, abych měla i tu „rajskou“ – vždycky jsem je jedla jen s omáčkou, bez přílohy. Třeba, kdybych jen rozdusila rajčata ?

    • To jsem ráda, mě ty klasické taky vůbec nechutnaly. Já moc nemusím ani ty papriky, ale takhle jednou dvakrát do roka je to fajn a rodina je vždycky nadšená z toho „formátu“ :-)

  3. No to je krása😊 nedávno jsem dávala dotaz na plněné papriky a dnes to mám už i s fotkou a receptem😉😉 Evi zkusím i tuhle vaši variantu. Vypadá lákavě a já mám ještě poslední zbytky paprik ze zahrádky. Takové, co už stejně nedozrají a na plnění jsou ideální. A musím se přiznat, že už mám i velkou chuť na rajskou z červené řepy a mrkve. Tak to pěkně spojím v jeden luxusní oběd. Díky za tuhle krásnou inspiraci☺

    • To je jáhlovo-dýňová kaše, ale každý si může dát, co má rád. Klasika se jí s rajskou, to mě nelákalo, byla zima a byla chuť ně něco hutnějšího a zahřívajícího, tak padla volba na tuhle kombinaci.

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní detox začal – víte, jak vstoupit?
Další článekPodzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou