Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!

Ingredience
10 paprik
  • 10 paprik („bílé“ tenkostěnné, ne kapie)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1/2 hrnku vařených fazolí
  • malý kus červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
  3. Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
  4. Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
  5. Papriky naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.

20

Praktické

  • Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
  • Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
  • Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
  • Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
  • Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
  • Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
  • Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.

Obměna

  • Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......
  1. Vynikající.Příteli „masožravci“ jsem řekla zavři oči dám Ti něco ochutnat.Dala jsem jen tu samotnou opečenou směs co vykoukla z papriky a říkám co Ti to připomíná?Oba jsme to viděli stejně.To je jako jelítko ze zabijačky😃.

  2. Recept vypadá moc lákavě. Přemýšlím, jak to udělat, abych měla i tu „rajskou“ – vždycky jsem je jedla jen s omáčkou, bez přílohy. Třeba, kdybych jen rozdusila rajčata ?

    • To jsem ráda, mě ty klasické taky vůbec nechutnaly. Já moc nemusím ani ty papriky, ale takhle jednou dvakrát do roka je to fajn a rodina je vždycky nadšená z toho „formátu“ :-)

  3. No to je krása😊 nedávno jsem dávala dotaz na plněné papriky a dnes to mám už i s fotkou a receptem😉😉 Evi zkusím i tuhle vaši variantu. Vypadá lákavě a já mám ještě poslední zbytky paprik ze zahrádky. Takové, co už stejně nedozrají a na plnění jsou ideální. A musím se přiznat, že už mám i velkou chuť na rajskou z červené řepy a mrkve. Tak to pěkně spojím v jeden luxusní oběd. Díky za tuhle krásnou inspiraci☺

    • To je jáhlovo-dýňová kaše, ale každý si může dát, co má rád. Klasika se jí s rajskou, to mě nelákalo, byla zima a byla chuť ně něco hutnějšího a zahřívajícího, tak padla volba na tuhle kombinaci.

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní detox začal – víte, jak vstoupit?
Další článekPodzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou