Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Plněné pečené papriky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!

Ingredience
10 paprik
  • 10 paprik ("bílé" tenkostěnné, ne kapie)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1/2 hrnku vařených fazolí
  • malý kus červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olej
  • sůl

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
  3. Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
  4. Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
  5. Papriky s veganským masem naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.

Praktické

  • Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
  • Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
  • Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
  • Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
  • Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
  • Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
  • Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.

Obměna

  • Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňamka jako vždycky 😊 Měli jsme s “rajčatovou” omáčkou červené řepy a mrkve a knedlíkem. Děkujeme 😊

Perfektní plněné papriky. Byla to mňamka a pochutnávala si celá rodina. Dělala jsem s klasickou rajskou a domácím kváskovým knedlíkem:-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá quinoa na červeno

Velmi jednoduché a lahodné jídlo, které zaujme na první pohled svou atraktivní barvou. A co teprve, až ho ochutnáte!

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....

Domácí čočkové klobásy

Doba grilování a zahradních party se blíží. Zkuste si na ně připravit domácí, zdravou a bezmasou alternativu klobás a nelamte si hlavu nad složením těch, k...

Tempeh katsu

Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Citrónové tofu nugetky

I když tyto nugetky jsou dobré i bez omáčky, třeba k jinému použití, rozhodně je s omáčkou vyzkoušejte. Rychlé jídlo, které uspokojí milovníky asijské kuch...