Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Plněné pečené papriky
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez sóji
Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!
Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa
Zapneme troubu na 180°C.
Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
Papriky naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.
Praktické
Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.
Obměna
Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.
Děti
Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.
Před upečením
Na obědovém talíři
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Moc moc díky, opravdu, jsem rád, že jsou tady takoví úžasný lidičky ❤️😍No jo, ja mám teď ve sklepě dobrých 25 kg medu, co já s tím teď budu dělat? 😂😂😂🤔🤔
Evičko sluníčko, Ty mě úplně dojímas, nech toho, nebo budu nosit nos nahoru 😂😂Sranda, neboj, ale moc moc si toho vážím a nelituji, že jsem přišel “s kůží na trh” a když jsi psala, že se ozvali i kolegové “ve zbrani”, kteří mají problémy, tak i mě to podpořilo a posílilo, ono se to nezdá, ale nikdo není ze železa, ani vojáci, ani policajti, jeden můj kolega, co skoro 30 let dělat technika na vrazdach, skončil nakonec hospitalizován na psychiatrii, nikdo by to do něj neřekl, nebo jeden doktor ze záchranky v HB, obrovity tvrdý a na první pohled arogantní chlap, kvůli tomu co za ty roky služby zažil, začal strašně chlastat a skončil skoro jak bezdomovec.. Je to fakt mazec, akorát ne každý to chápe, jsou lidi, kteří jsou schopni se tomuhle posmivat, nebo to nazývat slabosti, jenže já vždycky říkám,, že nikdo neví, co na něj čeká.. Někomu by trocha pokory neuškodila.. Ale to už je jiný příběh a jejich boj.. No já teď bojuji spíš z úplně druhé strany, do masa se musím nutit, úplně jsem si převrátil chutě a včera si po týdnu udělal krůtí, abych to maso alespoň jednou týdně zařadil, ale vůbec na něj neměl chuť a docela se do jídla nutil.. Abych teď neměl opačný problém, ale ono by se asi zase tak moc nestalo, kdyby člověk maso nejedl vůbec ne? 😀🤔🤔
Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...
Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do pla...
Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...
Momos je tradiční jídlo z Tibetu a Nepálu. Momos, dim sum nebo wonton jsou různá jména pro plněné slané taštičky, které jsou populární v Číně, Nepálu, Tibe...
Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...
Komentáře
Mňamka jako vždycky 😊 Měli jsme s “rajčatovou” omáčkou červené řepy a mrkve a knedlíkem. Děkujeme 😊
Perfektní plněné papriky. Byla to mňamka a pochutnávala si celá rodina. Dělala jsem s klasickou rajskou a domácím kváskovým knedlíkem:-).