Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!

Ingredience
10 paprik
  • 10 paprik („bílé“ tenkostěnné, ne kapie)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1/2 hrnku vařených fazolí
  • malý kus červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
  3. Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
  4. Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
  5. Papriky naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.

20

Praktické

  • Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
  • Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
  • Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
  • Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
  • Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
  • Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
  • Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.

Obměna

  • Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...
  1. Strašně moc dobrý! Naštěstí mi náplň nepřipomínala jelítka – ty ráda nemám :/, omáčka jakože rajská byla spíš řepová a dohromady se zbytkem slzovky super oběd :)

  2. Řepa nebyla, takže jsem dala jen mrkev, do směsi jsem dala ještě koření na kuře:-D A paprik bylo málo, tak jsem využila červené zelí, listy chvilku blanšírovala a pak naplnila směsí. Pekla v troubě pokapané olejem a lehce podlité vodou. Na talíři se fialový zámotek vedle bílé rýže, rudé rajčatové omáčky a zelené posypky z ptačince vyjímal opravdu nádherně:-D A byla to fakt dobrota, díky!

  3. Vynikající.Příteli „masožravci“ jsem řekla zavři oči dám Ti něco ochutnat.Dala jsem jen tu samotnou opečenou směs co vykoukla z papriky a říkám co Ti to připomíná?Oba jsme to viděli stejně.To je jako jelítko ze zabijačky😃.

  4. Evy, vypadá to nádherně, určitě vyzkouším a takový salátek z kysaného zelí s křenem k tomu, no to bude mňamka.

  5. Recept vypadá moc lákavě. Přemýšlím, jak to udělat, abych měla i tu „rajskou“ – vždycky jsem je jedla jen s omáčkou, bez přílohy. Třeba, kdybych jen rozdusila rajčata ?

    • To jsem ráda, mě ty klasické taky vůbec nechutnaly. Já moc nemusím ani ty papriky, ale takhle jednou dvakrát do roka je to fajn a rodina je vždycky nadšená z toho „formátu“ :-)

  6. No to je krása😊 nedávno jsem dávala dotaz na plněné papriky a dnes to mám už i s fotkou a receptem😉😉 Evi zkusím i tuhle vaši variantu. Vypadá lákavě a já mám ještě poslední zbytky paprik ze zahrádky. Takové, co už stejně nedozrají a na plnění jsou ideální. A musím se přiznat, že už mám i velkou chuť na rajskou z červené řepy a mrkve. Tak to pěkně spojím v jeden luxusní oběd. Díky za tuhle krásnou inspiraci☺

    • To je jáhlovo-dýňová kaše, ale každý si může dát, co má rád. Klasika se jí s rajskou, to mě nelákalo, byla zima a byla chuť ně něco hutnějšího a zahřívajícího, tak padla volba na tuhle kombinaci.

  7. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedno jablko denně … jedna dávka jedů
Další článekJak ráno uvařit jídlo s sebou do práce, školky či školy