- 3 velká rajská jablka
- 3 papriky
- 1 menší cuketa
- 2 červené cibule
- 1 mrkev
- hrst čerstvé petrželky, popř. mrkvové natě
- hrst čerstvého kopru
- hrst čerstvé máty
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek nebo česnekové pesto
- malý rajský protlak
- sladidlo (např. rýžový sirup)
- rýže kulatozrnná
- veganský sýr (volitelné)
Jak připravit plněnou pečenou zeleninu na řecký způsob
- Deje vařit propláchnutou rýži a stáhněte ze sporáku těsně před změknutím.
- Nechte ji vychladnout.
- Z cuket, rajčat a cibule vyjměte vnitřek a vydlabaný vnitřek a také mrkev nakrájejte nadrobno.
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte postupně oblíbený sirup, nakrájenou zeleninu, česnek a rajský protlak.
- Po orestování přidejte čerstvé bylinky, sůl a pepř a rýži. Dle potřeby lze náplň podlít vodou nebo zeleninovým vývarem.
- Po krátkém orestování a promíchání naplňte připravenou zeleninu risottem a skládejte je do zapékací mísy.
- Zbytek náplně lze dodělat v pánvi nebo přidat volně do zapékací mísy.
- Zeleninu ještě zakápněte olivovým olejem a osolte.
- Podlijte trochou vody. Pečte v troubě cca 50 min, podle typu trouby.
- Na 1. polovinu pečení doporučuji mít zeleninu zakrytou. Těsně před dopečením můžete přidat veganský sýr.
- Z rajčat a paprik lze pak individuálně na talíři odstranit slupka.
Praktické
- Můžete využít zbytek rýže z předchozího vaření.
- Množství rýže volte dle toho, jakou chcete mít náplň – zda více zeleninovou nebo spíš rýžovou.
- Pokud máte velké papriky, lze seříznout jejich špičku, aby v pekáčku dobře stály.
- Nebojte se hrsti čerstvých bylinek jako je kopr, máta a petržel. Přidat samozřejmě můžete i nať mrkve apod.
- Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
- Tento recept někdy přijde vhod jen klasické risotto, kterému v tomto dochucení koprem a mátou říkám řecké. Takové už nebudeme zapékat v troubě, ale ponecháme ho delší dobu na pánvi dodělat.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv rýži.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Už jsem neměla mátu ani kopr, ale i tak to byla lahůdka😋🤩
Nahoře cibule, na kterou už nezbývá náplň, jak jsem vehementně ochutnávala:-)