Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Řecká Gemista (plněná zelenina)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticitu receptu je klíčové zachování adekvátního množství bylinek (kopr a máta), které vás dokáží přesunout ze zahrady až na řeckou pláž.

Ingredience
4 porce
  • 3 velká rajská jablka
  • 3 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 2 červené cibule
  • 1 mrkev
  • hrst čerstvé petrželky, popř. mrkvové natě
  • hrst čerstvého kopru
  • hrst čerstvé máty
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • česnek nebo česnekové pesto
  • malý rajský protlak
  • sladidlo (např. rýžový sirup)
  • rýže kulatozrnná
  • veganský sýr (volitelné)

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit plněnou pečenou zeleninu na řecký způsob

  1. Deje vařit propláchnutou rýži a stáhněte ze sporáku těsně před změknutím.
  2. Nechte ji vychladnout.
  3. Z cuket, rajčat a cibule vyjměte vnitřek a vydlabaný vnitřek a také mrkev nakrájejte nadrobno.
  4. Na oleji orestujte cibuli, přidejte postupně oblíbený sirup, nakrájenou zeleninu, česnek a rajský protlak.
  5. Po orestování přidejte čerstvé bylinky, sůl a pepř a rýži. Dle potřeby lze náplň podlít vodou nebo zeleninovým vývarem.
  6. Po krátkém orestování a promíchání naplňte připravenou zeleninu risottem a skládejte je do zapékací mísy.
  7. Zbytek náplně lze dodělat v pánvi nebo přidat volně do zapékací mísy.
  8. Zeleninu ještě zakápněte olivovým olejem a osolte.
  9. Podlijte trochou vody. Pečte v troubě cca 50 min, podle typu trouby.
  10. Na 1. polovinu pečení doporučuji mít zeleninu zakrytou. Těsně před dopečením můžete přidat veganský sýr.
  11. Z rajčat a paprik lze pak individuálně na talíři odstranit slupka.

Praktické

  • Můžete využít zbytek rýže z předchozího vaření.
  • Množství rýže volte dle toho, jakou chcete mít náplň –  zda více zeleninovou nebo spíš rýžovou.
  • Pokud máte velké papriky, lze seříznout jejich špičku, aby v pekáčku dobře stály.
  • Nebojte se hrsti čerstvých bylinek jako je kopr, máta a petržel. Přidat samozřejmě můžete i nať mrkve apod.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Tento recept někdy přijde vhod jen klasické risotto, kterému v tomto dochucení koprem a mátou říkám řecké. Takové už nebudeme zapékat v troubě, ale ponecháme ho delší dobu na pánvi dodělat.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem šťastná milující maminka s vášní pro zdravý životní styl. Ráda hledám průnik mezi odlišnými světy či přístupy a předkládám lidem jiné úhly pohledu. Těší mne, že zde mohu psát i pro vás.

57 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Už jsem neměla mátu ani kopr, ale i tak to byla lahůdka😋🤩

Nahoře cibule, na kterou už nezbývá náplň, jak jsem vehementně ochutnávala:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...