Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Ingredience
  • řasa kombu
  • 1 lžička oleje
  • mrkev
  • kus dýně
  • menší cibule
  • petržel
  • kokosové mléko
  • uvařené bílé velké fazole
  • sušený tymián
  • 1/3 - 1/2 lžičky koření kari (dle chuti a pikantnosti vašeho koření)
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka, případně bílé miso

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

Jak připravit kokosové zeleninové nishime

  1. Na dno hrnce s tlustým dnem nalijeme trošku oleje a vložíme řasu.
  2. Začneme skládat zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu a dýni na kostky a petržel a mrkev na kolečka.
  3. Zapneme plamen a jakmile se zelenina začne restovat, trošku osolíme, zakapeme sojovou omáčkou, posypeme tymiánem, zalijeme do 1/3 vodou.
  4. Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou cca 7 minut.
  5. Potom dolijeme cca 1/3 šálku kokosového mléka a přidáme uvařené fazole (nebo jinou luštěninu nebo vynecháme).
  6. Dusíme dalších cca 5 minut nebo do změknutí zeleniny.
  7. Zeleninu nemícháme.
  8. Vypneme a ochutíme dle toho, jakou máme rádi zeleninu – můžeme troškou bílého misa rozmíchaného v teplé vodě (vytvoří skladkou chuť), anebo třeba rýžovým octem (pro kyselkavější chuť) aj.

Praktické

  • Pokud by zelenina byla moc řídká, zahustíme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a povaříme se zeleninou do zhoustnutí. Pokud by naopak zelenina byla moc hustá, doředíme ji vodou nebo mlékem.
  • Zeleninu od začátku varu nemícháme, jinak se dobře neprovaří!

Obměna

  • Můžeme zaměnit druhy zeleniny – výborný je i batát, růžičková kapusta, zelí, pórek aj.
  • Místo uvařených fazolí můžeme dát i jinou uvařenou luštěninu )cizrnu, červenou čočku aj.), anebo uzené tofu / tempeh.
  • Místo tymiánu můžeme použít jiné bylinky.
  • Kari se dá vyměnit také za kurkumu nebo jiné koření.
  • Výborné je také duchucené troškou zázvorové šťávy. Zejména do chladných dnů.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to opravdu vynikající a ještě jsme zužitkovali úrodu ze zahrádky a procházející kešu smetanu. Jste úžasní. Všechno tak dopodrobna vysvětlujete, že se z těch receptů musí naučit vařit i absolutní amatér. Díky za to že jste. Kurs jarní očista neměl také naprosto žádnou chybu.

Jaroslav Hlávka
4. 2. 2021

Lahodná krmě hodící se nejen k dobrému obědu pod rozkvetlými sakurami v dalekém Japonsku 🙏
Velké fazole “sloní uši”, rýže basmati, napařená brokolice s mrkví, posypka gomasio. Moje premiéra s úpravou Nishime, ano toto dokážu milovat 😀 Též jsem poprvé měl fazole “sloní uši” jsou vynikající. Rychlý a výborný recept, řekl bych až návykový 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.