Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Ingredience
  • řasa kombu
  • 1 lžička oleje
  • mrkev
  • kus dýně
  • menší cibule
  • petržel
  • kokosové mléko
  • uvařené bílé velké fazole
  • sušený tymián
  • 1/3 – 1/2 lžičky koření kari (dle chuti a pikantnosti vašeho koření)
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka, případně bílé miso

Jak připravit kokosové zeleninové nishime

  1. Na dno hrnce s tlustým dnem nalijeme trošku oleje a vložíme řasu.
  2. Začneme skládat zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu a dýni na kostky a petržel a mrkev na kolečka.
  3. Zapneme plamen a jakmile se zelenina začne restovat, trošku osolíme, zakapeme sojovou omáčkou, posypeme tymiánem, zalijeme do 1/3 vodou.
  4. Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou cca 7 minut.
  5. Potom dolijeme cca 1/3 šálku kokosového mléka a přidáme uvařené fazole (nebo jinou luštěninu nebo vynecháme).
  6. Dusíme dalších cca 5 minut nebo do změknutí zeleniny.
  7. Zeleninu nemícháme.
  8. Vypneme a ochutíme dle toho, jakou máme rádi zeleninu – můžeme troškou bílého misa rozmíchaného v teplé vodě (vytvoří skladkou chuť), anebo třeba rýžovým octem (pro kyselkavější chuť) aj.

Praktické

  • Pokud by zelenina byla moc řídká, zahustíme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a povaříme se zeleninou do zhoustnutí. Pokud by naopak zelenina byla moc hustá, doředíme ji vodou nebo mlékem.
  • Zeleninu od začátku varu nemícháme, jinak se dobře neprovaří!

Obměna

  • Můžeme zaměnit druhy zeleniny – výborný je i batát, růžičková kapusta, zelí, pórek aj.
  • Místo uvařených fazolí můžeme dát i jinou uvařenou luštěninu )cizrnu, červenou čočku aj.), anebo uzené tofu / tempeh.
  • Místo tymiánu můžeme použít jiné bylinky.
  • Kari se dá vyměnit také za kurkumu nebo jiné koření.
  • Výborné je také duchucené troškou zázvorové šťávy. Zejména do chladných dnů.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...
  1. Bylo to opravdu vynikající a ještě jsme zužitkovali úrodu ze zahrádky a procházející kešu smetanu. Jste úžasní. Všechno tak dopodrobna vysvětlujete, že se z těch receptů musí naučit vařit i absolutní amatér. Díky za to že jste. Kurs jarní očista neměl také naprosto žádnou chybu.

    • Evi, moc děkujeme za milá slova. Moc nás těší, že se vám Jíme Jinak líbí a že vám chutná. Jestli se vám líbila Jarní očista, určitě zvažte kurz Podzimní detox. Vstup do něj je již otevřen a začínáme 18.10. 😉 https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/vanoce-jinak/. Jako roční členka Klubu Jíme Jinak ho máte jen za 490,- Kč 👍

  2. Lahodná krmě hodící se nejen k dobrému obědu pod rozkvetlými sakurami v dalekém Japonsku 🙏
    Velké fazole „sloní uši“, rýže basmati, napařená brokolice s mrkví, posypka gomasio. Moje premiéra s úpravou Nishime, ano toto dokážu milovat 😀 Též jsem poprvé měl fazole „sloní uši“ jsou vynikající. Rychlý a výborný recept, řekl bych až návykový 😀

  3. Och, tohle je něco neskutečně božího <3
    Miluju hokkaido a mrkev na všechny způsoby, ale cibulku spíš jen vysmaženou nebo zkaramelizovanou, případně úplně rozvařenou… takže jsem tomu radši dala víc času, aby mi křupkavá cibule nezkazila výslednou radost =)
    Do rendlíku na rýžovej olej se lžící kokosovýho jsem rozprostřela na kostičky cibuli, zasypala sweet curry kořením od Vratných lahví (který je fakt nejvíc co jsem okoštovala, doporučuju!), kurkumou a skořicí, na to na kostičky hokkaido, přes to na tenoučký plátečky mrkev jako ovoce na dort a na vršek jako drobenku na nudličky zelenou část pórku – fakt jsem si s tím vyhrála, měla jsem si to nafotit :D Posolila, po rozprskání oleje zastříkla sójovkou, podlila vodou a dusila minimálně deset minut, pak jsem tam vylila tu tekutou část z plechovky kokosovýho mlíka, přidala na kostky uzený tofu, tymián a špetku oregana, nechala dusit minimálně dalších deset minut, dokud nebyla mrkev téměř dle mého vkusu, zasypala jsem povrch rýžovou moukou, promíchala, a v mističce jsem si rozmíchala kuzu – byla to moje premiéra, konečně jsem se k němu ve zdravce dostala… a je to pecka, jak chuťově, tak konzistenčně, a dokonce i zdravotně, dělá mi nehorázně dobře na střívka <3 Nechápu, jak jsem s ním mohla tak dlouho otálet, a moooc děkuju JJ za tip =)
    Omáčičku jsem po zhoustnutí stáhla z plamene, zamíchala do ní majoránku, lžičku umeocta a miso… mnoa na talíři jsem teda zhřešila se zbytečkem GranaPadano, co mi trčelo v lednici a bylo mi líto ho vyhodit… a víte co? Nakonec to bylo lepší bez něj, což je u takového sýrového závisláka, jako jsem dřív bývala já, fakt co říct! Takže tenhle receptík rozhodně doporučuju i nejzmlsanějším jazýčkům, bude vám naprosto dostačovat ;)
    Servírováno s rýžovýma nudlema… Dobrou chuť! =)

      • Bylo to opravdu vynikající a ještě jsme zužitkovali úrodu ze zahrádky a procházející kešu smetanu. Jste úžasní. Všechno tak dopodrobna vysvětlujete,že se podle těch receptů musí naučit vařit i absolutní amatér, díky za to, že existujete.

  4. Predplatne mam jiz nekolik let, nevarim jen veganskou stravu, jen rada kombinuji a tady vzdy skoncim, kdyz neni chut na maso :D Tento recept je uzasny! Potrebovala jsem zprocesovat zbytek dyne a cizrny a moc jsme si s muzem posmakli! My pridavame jeste chilli papricku. A fakt, ze se to nasklada do hrnce a pak rovnou serviruje je uplne nejvic bozi! Takze moc diky za recept!!!

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak na festivalu Slamák 5.10. 2019 – vstupenky zdarma
Další článekCo mají společného brambory, rajčata a papriky? A proč je omezit?