Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Ingredience
  • řasa kombu
  • 1 lžička oleje
  • mrkev
  • kus dýně
  • menší cibule
  • petržel
  • kokosové mléko
  • uvařené bílé velké fazole
  • sušený tymián
  • 1/3 – 1/2 lžičky koření kari (dle chuti a pikantnosti vašeho koření)
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka, případně bílé miso

Jak připravit kokosové zeleninové nishime

  1. Na dno hrnce s tlustým dnem nalijeme trošku oleje a vložíme řasu.
  2. Začneme skládat zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu a dýni na kostky a petržel a mrkev na kolečka.
  3. Zapneme plamen a jakmile se zelenina začne restovat, trošku osolíme, zakapeme sojovou omáčkou, posypeme tymiánem, zalijeme do 1/3 vodou.
  4. Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou cca 7 minut.
  5. Potom dolijeme cca 1/3 šálku kokosového mléka a přidáme uvařené fazole (nebo jinou luštěninu nebo vynecháme).
  6. Dusíme dalších cca 5 minut nebo do změknutí zeleniny.
  7. Zeleninu nemícháme.
  8. Vypneme a ochutíme dle toho, jakou máme rádi zeleninu – můžeme troškou bílého misa rozmíchaného v teplé vodě (vytvoří skladkou chuť), anebo třeba rýžovým octem (pro kyselkavější chuť) aj.

Praktické

  • Pokud by zelenina byla moc řídká, zahustíme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a povaříme se zeleninou do zhoustnutí. Pokud by naopak zelenina byla moc hustá, doředíme ji vodou nebo mlékem.
  • Zeleninu od začátku varu nemícháme, jinak se dobře neprovaří!

Obměna

  • Můžeme zaměnit druhy zeleniny – výborný je i batát, růžičková kapusta, zelí, pórek aj.
  • Místo uvařených fazolí můžeme dát i jinou uvařenou luštěninu )cizrnu, červenou čočku aj.), anebo uzené tofu / tempeh.
  • Místo tymiánu můžeme použít jiné bylinky.
  • Kari se dá vyměnit také za kurkumu nebo jiné koření.
  • Výborné je také duchucené troškou zázvorové šťávy. Zejména do chladných dnů.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
  1. Predplatne mam jiz nekolik let, nevarim jen veganskou stravu, jen rada kombinuji a tady vzdy skoncim, kdyz neni chut na maso :D Tento recept je uzasny! Potrebovala jsem zprocesovat zbytek dyne a cizrny a moc jsme si s muzem posmakli! My pridavame jeste chilli papricku. A fakt, ze se to nasklada do hrnce a pak rovnou serviruje je uplne nejvic bozi! Takze moc diky za recept!!!

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak na festivalu Slamák 5.10. 2019 – vstupenky zdarma
Další článekCo mají společného brambory, rajčata a papriky? A proč je omezit?