Domů > Magazín > Blog

Biologické jaro je tady!

Věřte nebo nevěřte, biologické jaro dnes začalo. Vím, že při pohledu z okna to tak nevypadá. Ale jaro už je tu a naše nálada i jídelníček by se měli pomalu začít přizpůsobovat tomu, co se děje v přírodě. Vím, že kalendářní jaro má ještě pár dní čas. To o čem mluvíme, je jaro biologické, kterému je jedno, kolikátého je nebo jestli zrovna sněží.

Věřte nebo nevěřte, biologické jaro dnes začalo. Vím, že při pohledu z okna to tak nevypadá. Od rána se střídá za oknem chumelenice s větrem a sluníčko bylo vzácně dopoledne asi hodinu.  Ale jaro už je tu a naše nálada i jídelníček by se měli pomalu začít přizpůsobovat tomu, co se děje v přírodě.  Vím, že kalendářní jaro má ještě pár dní čas.  To o čem mluvíme, je jaro biologické, kterému je jedno, kolikátého je nebo jestli zrovna sněží.

Jak se pozná, že je jaro tu

Ptáte se, jak se pozná, že je biologické jaro tady? Možná jste si sami všimli, že posledních pár dní vzduch voní jinak. Prostě jarem. Už pár dnů jsou slyšet ptáci a ženy mají potřebu se obklopit řezanými květinami. Někteří citlivější muži je dokonce přinesou, aniž čekají až na Valentýna. Ani nevědí proč. Prostě jdou kolem květin a najednou je to osloví. A celou zimu vám kytku nedonesli. Až teď.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Já sama si už i od začátku února nosím z obchodu sem tam řezanou květinu. Leze na mě jaro, už jsem mnohem vnímavější k přírodě než dřív. Možná jste taky začali mít chuť na něco čerstvého, mokrého, šťavnatého nebo kyselého. I to je příznak blížícího se jara.

Jak se stravovat, když venku ještě mrzne

Protože je venku ještě velmi chladno, před pár dny dokonce třeskutě mrzlo, nemůžeme hned skočit na vyloženě jarní stravu. Ale bereme v potaz, že tak jako se probouzí příroda, mění se i naše potřeby v oblasti jídla. Pomalu začneme ubírat smažené, restované a pečené pokrmy. Přidáváme více jídla vařeného ve vodě nebo v páře.

Základ ale stále tvoří teplá snídaně, teplý oběd a teplá večeře. Všechny nápoje jsou ještě stále teplejší než teplota těla. Žádný led do pití nebo fresh džusy, to bychom si koledovali o nachlazení. Chuť na kyselé a šťavnatě řešíme listem čerstvého salátu, strouhanou ředkví apod. Na talíř určitě nezapomeneme dát alespoň jednou denně kvašenou zeleninu. Na hotová jídla sypeme čerstvé bylinky, klíčíme řeřichu, vojtěšku, můžeme i luštěniny a obiloviny. Více o tom, jak má vypadat jarní jídelníček se dočtete v sekci Jaro.

Prevence před jarní únavou a žlučníkovým záchvatem

Je skoro módní trpět na jaře jarní únavou. Ale je to zcela zbytečné a hlavně velmi vyčerpávající. Zdravý organismus je po zimě odpočatý a připravený na aktivity, které se na zimu musely utlumit.

Přirozené je vítat jaro v dobré náladě a dobré kondici. Člověk by se měl cítit bezdůvodně šťastná a jako znovuzrozený! Pokud máte pocit, že to všechno, co tu píšu, je ve vašem případě totální scifi, okamžitě vylepšete jídelníček a mrkněte na článek o stravě na jaře. Máte právě tak akorát šanci dát se do pořádku a vyhnout se únavě a žlučníkovému záchvatu o Velikonocích. Žlučník a játra mají totiž svoje kritické období právě na jaře. Jak se o ně postarat, se dočtete opět v sekci Jaro.

Mráz nemráz, sníh nesníh, přeji vám krásné jaro, ať jste zdraví a přivítáte jej s úsměvem na rtech!

Eva

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jako dobrou prevenci před nachlazením doporučuji zázvor, buď čerstvému nebo zázvorový čaj. Také na doplnění jsou dobré například zeleninové (zeleninovo-ovocné) šťávy.

Verunacek
19. 2. 2015

To je vtipný, já už týden říkám, že nějak nemám hlad a vše vařené co si nesu do práce, si taky zase přinesu zpět…nějak nemám pocit hladu…a ono jaro :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
3

Ministerská panika: Když „sójový párek” ohrožuje národní bezpečnost

Milí čtenáři, máme pro vás zprávu, která vás možná dostane do kolen. Připravte se: český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bojuje s rostlinným jí...

Co vysít v červenci a srpnu

Sklízet ze zahrádky je možné i v zimě, sezóna nekončí poslední letní sklizní. Sklízejte i v zimě. Právě teď je čas na výsev zimní zeleniny!

Aby si na vás hmyz nepřišel: Jak zmenšit riziko poštípání

Všichni to známe – nepříjemný hmyz si to míří přímo k nám a chce uspokojit svojí chuť. Jak je možné, že někteří lidé mají po večerním nájezdu hmyzu t...

Lehčí, svěží a nadšená (Lenka, 47 let)

Po dlouhé době jsem rozhodla změnit své stravovací návyky. Změna mi přinesla nejen úbytek kil a centimetrů, ale i zvýšenou energii a lehkost.

Zelenina v aspiku

Malá vzpomínka na léta osmdesátá, jednoduchý retro recept ve zdravé verzi. Jak si ho vymazlíte, je už jen a jen na vás.

Víte, jak je to s melouny?

Když se někde objevíme s melounem, tak se kamarádi a známí diví: “Vy můžete jíst meloun? Vždyť to není tuzemské ovoce!” A my na to říkáme, že j...