Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Lískooříškové mléko s vanilkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Toto domácí mléko můžete obměnit podle vaší chuti a potřeby. Z oříšků získáte i okaru – drť, kterou využijete do dalších receptů.

Ingredience
  • 1 l vody o pokojové teplotě
  • 130 g lískových oříšků
  • 50 g rozinek
  • 1 polovina vanilkového lusku - semínka

Ivina mladá rodina žije v Banátu, v podhůří  rumunských Karpat. Bez telefonu, na vesnici, v přírodě. Mají stádečko kr...

Jak připravit domácí oříškové mléko

  1. Oříšky nechte namočené 8 hodin ve vodě.
  2. Poté vodu slijte, přidejte rozinky, semínka z vanilky a 1 litr čisté vody. Tyčovým mixérem rozmixujte a nechte 10 minut odpočívat.
  3. Poté mléko zceďte. Já používám Chufamix. Další možností je použít jemné sítko. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť – okara.
  4. Zbylou drť (okaru) nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.
  5. Připravené mléko uzavřeme do láhve a dáme do lednice.

Praktické

  • Já nechávám vylouhovat i lusk vanilky a před rozmixováním ho vyndám.
  • Mléko uchováváme v lednici, ne více, než 2 dny.
  • Pokud chcete okaru použít do slaných pokrmů, nedávejte vanilku, rozinky, ani žádné sladidlo.

Obměna

  • Do mléka můžete přidat karob, kakao, matcha čaj nebo i osladit sladidlem, které jste zvyklí používat.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zkuste oříšky před namočením nasucho opražit na pánvi. Mléko tak získá lepší chuť.:-)

Zdravim Eva – da sa mlieko zmrazit a pouzit neskor?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Meruňkový krém s amasaké

Osvěžující, rychlé, ovocné osvěžení z několika málo ingrediencí. Bez lepku a cukru je to výborný dezert, který neurazí ani naše hosty.

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Bezlepkové perníkové sušenky

Jednoduché, lahodné a rychle hotové sušenky, které provoní váš byt a jsou skvělé k čaji nebo kávě. Díky použitým ingrediencím jsou vhodné i při bezlepkové ...

Bohaté bezlepkové hromádky

Tento dezert je bez cukru, lepku, mléka i bez vajec. V receptu nenajdete ani sladidla, bez nichž můžete lépe vnímat každou jednotlivou chuť, která by jinak...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.