Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Lískooříškové mléko s vanilkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Toto domácí mléko můžete obměnit podle vaší chuti a potřeby. Z oříšků získáte i okaru – drť, kterou využijete do dalších receptů.

Ingredience
  • 1 l vody o pokojové teplotě
  • 130 g lískových oříšků
  • 50 g rozinek
  • 1 polovina vanilkového lusku - semínka

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak připravit domácí oříškové mléko

  1. Oříšky nechte namočené 8 hodin ve vodě.
  2. Poté vodu slijte, přidejte rozinky, semínka z vanilky a 1 litr čisté vody. Tyčovým mixérem rozmixujte a nechte 10 minut odpočívat.
  3. Poté mléko zceďte. Já používám Chufamix. Další možností je použít jemné sítko. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť – okara.
  4. Zbylou drť (okaru) nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.
  5. Připravené mléko uzavřeme do láhve a dáme do lednice.

Praktické

  • Já nechávám vylouhovat i lusk vanilky a před rozmixováním ho vyndám.
  • Mléko uchováváme v lednici, ne více, než 2 dny.
  • Pokud chcete okaru použít do slaných pokrmů, nedávejte vanilku, rozinky, ani žádné sladidlo.

Obměna

  • Do mléka můžete přidat karob, kakao, matcha čaj nebo i osladit sladidlem, které jste zvyklí používat.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zkuste oříšky před namočením nasucho opražit na pánvi. Mléko tak získá lepší chuť.:-)

Zdravim Eva – da sa mlieko zmrazit a pouzit neskor?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Meruňkový krém s amasaké

Osvěžující, rychlé, ovocné osvěžení z několika málo ingrediencí. Bez lepku a cukru je to výborný dezert, který neurazí ani naše hosty.

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Bezlepkové perníkové sušenky

Jednoduché, lahodné a rychle hotové sušenky, které provoní váš byt a jsou skvělé k čaji nebo kávě. Díky použitým ingrediencím jsou vhodné i při bezlepkové ...

Bohaté bezlepkové hromádky

Tento dezert je bez cukru, lepku, mléka i bez vajec. V receptu nenajdete ani sladidla, bez nichž můžete lépe vnímat každou jednotlivou chuť, která by jinak...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.