Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Podzimní kaštanový krém

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Mám ráda rychlé sladké dezerty na lžičku, se kterými není moc práce. Jedním z nich je kaštanový krém. Prostě podzimní klasika.

Ingredience
6-7 porcí
  • 120 g kaštanové mouky
  • 700 ml rýžového mléka
  • vanilka
  • 12 datlí
  • lískové oříšky
  • 2 jablka
  • hřebíček
  • skořice
  • voda
  • rýžový sirup
  • 30 g hořké vysokoprocentní čokolády

Největší motivací pro mě bylo cítit se dobře, chtěla jsem se mít víc ráda a věděla jsem, že nezdravým jídlem svému tě...

Jak připravit Podzimní kaštanový pudink

  1. Do mixéru nasypejte kaštanovou mouku, přidejte datle, vanilku, mléko a rozmixujte. Směs přendejte do hrnce a vařte, dokud krém nezhoustne. Po celou dobu míchejte, aby se krém nepřipálil a neudělaly se žmolky. Pokud ho chcete velmi jemný, po uvaření ho ještě rozšlehejte elektrickým šlehačem.
  2. Rozdělte krém do pohárků.
  3. Rozpusťte čokoládu v troše horké vody, pořádně jí vymíchejte. Čokoláda nemusí být příliš hustá, lepší je tekutější.
  4. Polijte krém čokoládou.
  5. Do kastrůlku dejte hřebíček, kus skořice, vodu a nakrájená jablka. Vařte do změknutí jablek. Pokud jsou jablka kyselejší, ke konci varu vmíchejte trochu rýžového sirupu.
  6. Jablka dejte do pohárků navrch krému a ozdobte lískovými oříšky.

Praktické

  • Krém je dobrý i vychlazený, což se hodí na teplé dny místo zmrzliny, ale jelikož je to krém podzimní, doporučuji konzumovat vlažný nebo ještě teplý.

Obměna

  • Můžete použít i hrušky nebo jiné podzimní ovoce.
  • Místo lískových oříšků můžete ozdobit mandlí nebo vlašskými ořechy.

Děti

  • Veganský dezert vhodný pro děti od 2 let, ale pozor na tvrdé oříšky, bez čokolády jej můžete dávat už dětem od roka i dříve, pokud už jedí ovoce.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, opět úžasný recept! Mouku jsem si udělala sama usušením z nadrobno rozmixovaných syrových jedlých kaštanů. Mléko jsem měla makové, tak jsem ho naředila, aby mi nepřebíjelo tu skvělou kaštanovou chuť. Jinak vše podle receptu. Děkuji za inspiraci.😊👍

Vierko, díky za skvělý recept! Inspirovala jsi mne vyzkoušet kaštany!
S úpravami dneska připraveno z pečených loupaných kaštanů takto: 100 g pečené loupané kaštany (Albert), 250 ml ovesného mléka, 2 datle medjool, špetka soli, trocha vanilky a skořice. Rozmixovat ve vysokorychlostním mixéru. Čokoláda rozpuštěná se dvěmi lžícemi kokosového mléka. Zdobené praženými mandlovými plátky a sušeným zázvorem.
Neuvěřitelně chutné, sladké jen tak akorát.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaštanové střapáče

Skvělé a zdravé mlsání bez sladidel a cukru, výtečná rychlovka téměř bez práce. Snadno připravíte v bezlepkové variantě.
8
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Nepečené dýňové dortíky bez lepku a cukru

Těmito osvěžujícími, zdravými a lahodnými dortíky jistě potěšíte sebe i každou návštěvu. Je to jednoduchý nepečený dezert, vhodný i při bezlepkové dietě.

Vánoční kaštanové bezlepkové cookies

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru a přirozeně bez...

Kakaový puding s třešněmi

Tento puding je opravdu výborný a jeho konzistence je perfektní. Recept pochází z knihy proslulého italského doktora F. Berrina.

Kakaový chia pudink

Když nás honí mlsná a není moc času, chia pudink to vždy jistí.