Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Svíčková omáčka s dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Když máme po ruce dýni, přidáváme ji a moc nám to chutná. Díky dýni dosáhnete krásné krémové konzistence a sladké chuti.

Naši rodiče a prarodiče nám v dětství chtěli dopřát vše, co sami neměli. Měli jsme krá...

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • kus dýně hokkaido (stejné množství jako mrkve)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sójová)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)

Jak připravit svíčkovou jinak

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.

Praktické

  • Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
  • Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté, takže při mixování to nepřehánějte s přidáváním vývaru/vody.
  • Pokud se vám ruka přesto utrhne, zahustěte omáčku pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíčky škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu. Při vaření by se zdrcla.
  • Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.
  • Případné přebytky dáme do termosky a sníme k dalšímu jídlu během pár hodin.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pro slazení použijte obilný sirup a smetanu jinou než sójovou).

Obměna

  • Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
  • Dýni můžete vynechat, ostatní zeleninu je nutno ponechat, pokud má výsledek chutnat jako svíčková.

Tip

Děti

  • Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
24. 2. 2024

Bez smotany a sladidla a táák sladučká😋

👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...
7
2

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...
17
30

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...