Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě teď.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • kus dýně hokkaido stejné množství jako mrkve)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.

Praktické

  • Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
  • Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
  • Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu.

Kombinujeme

  • Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.

Tip

Děti

  • Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

    • Jasně, Blani, to je jen takový náš vynález ;-). Kupované brusinky jsou plné cukru a éček, tak jsme vymysleli variantu z řepy, kterou málokdo odhalí 🙂

  1. Omáčka je opravdu výborná. Použila jsem rýžovou smetanu a na sucho opečené kostičky uzeného tofu. Ještě teď se olizuju.

  2. vyzkoušeno,a musím pochválit, opravdu dobré.trochu jsem se bála tolika bobulek pepře a nového koření,a ta skořice nakonec…ale za mě 1*

  3. Když jsem byla malá, klasickou svíčkovou jsem nemohla ani cíti a houskový knedlík už vůbec ne. Tak mi máma vždycky dělala přesně takovouto. Prostě svíčková bez smetany – nepotřebuji tam ani tu rostlinnou. A k tomu rýži. Dodnes moje nejoblíbenější omáčka a našim dětem taky chutná. Jinak já jedu po dýních pořád, když jsou. Teď už bohužel nejsou :-/

  4. Také ji miluji, i když jen mne připomíná svíčkovou 😀 i bez dýně je super, už u nás není k sehnání 🙁

    • Svíčková je nejoblíbenější omáčka mé vnučky a má k ní ráda
      http://www.jimejinak.cz/pecene-seitanove-platky/. Tyto plátky se hodí k jakékoliv omáčce.

    • Když by to mělo vypadat jako tradiční masové jídlo, tak buď seitan, tempeh nebo tofu, jinak bych vyrobila z luštěnin nějakou sekanou (viz sekaná z čočky) nebo nějaký nákyp z fazolí, prejt apod. Ale u nás doma si k tomu klidně dáme cizrnu, čočku, mungo nebo adzuki, nám je to jedno 🙂

  5. Evi, dělám úplně ten samý recept – taky s dýní hokkaidu už několik let – je nejlepší! Mňam. Vždycky vylizuji mixér do poslední kapky 😀 K tomu velké bílé fazole, tempeh nebo tofu a zamíchat do toho rýži… Mmmm… Musím si ji zase udělat 😀

    • Že to je nejlepší svíčková na světě??? :-)) No a velké bílé fazole, to je moje velká bílá láska 🙂

  6. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoutěž o vstup do Jarní očisty pro vás a vaše 2 kamarádky
Další článekPečené žampióny se zeleninovým soté