Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Svíčková omáčka s dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Když máme po ruce dýni, přidáváme ji a moc nám to chutná. Díky dýni dosáhnete krásné krémové konzistence a sladké chuti.

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • kus dýně hokkaido (stejné množství jako mrkve)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sójová)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)

Jak připravit svíčkovou jinak

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.

Praktické

  • Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
  • Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté, takže při mixování to nepřehánějte s přidáváním vývaru/vody.
  • Pokud se vám ruka přesto utrhne, zahustěte omáčku pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíčky škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu. Při vaření by se zdrcla.
  • Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.
  • Případné přebytky dáme do termosky a sníme k dalšímu jídlu během pár hodin.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pro slazení použijte obilný sirup a smetanu jinou než sójovou).

Obměna

  • Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
  • Dýni můžete vynechat, ostatní zeleninu je nutno ponechat, pokud má výsledek chutnat jako svíčková.

Tip

Děti

  • Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
4. 11. 2023

Přítel je kuchař, v práci i doma zvyklý jenom na klasiku, a tak má často “problém”, když jsou jídla “jinak, než mají být”. Ale často jí se mnou a i když má během tvorby připomínky, nakonec zjistí, že je výsledek moc dobrý. 😉 Připomínky nakonec zůstanou jen k názvosloví 😆 Dnešní oběd zblajzl jako první 😊

To bylo něco!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

3
4

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...
20
95

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...