Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě teď.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • kus dýně hokkaido stejné množství jako mrkve)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.

Praktické

  • Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
  • Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
  • Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu.

Kombinujeme

  • Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.

Tip

Děti

  • Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude „miminkovská“. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...
  1. Svickova i rajska jsou recepty, ve kterych se stale zdokonaluji :-) dnes jsem pridala skorici, jalovec i citron – a opet je to chutove nekde jinde :-)

  2. Svíčkovou tu ,,běžnou,, jsem nikdy nevařila. Takže moje svíčková premiéra je tato a bylo to naprosto mňamózní (mimochodem tohle slovo je taky novota v mém slovníku,, mňamózní). Jíme jinak posouvá mé hranice v kulinářstvi, ve verbálním projevu adal.

  3. Klasickou svíčkovou jsem nikdy nevařila. Asi mě odrazovala celá ta procedura, kterou jsem zažívala jako dítě ( nakládání masa den dopředu apod.). Vždycky mi z toho všeho chutnala jen omáčka. O to víc mě těší, že mi z té mé, opravdu první svíčkové, chutnalo všechno. V jídelníčcích si tak trochu skáču a to je skvělé. Těším se , co si vyberu příště :-)

    • Jasně, Blani, to je jen takový náš vynález ;-). Kupované brusinky jsou plné cukru a éček, tak jsme vymysleli variantu z řepy, kterou málokdo odhalí :-)

  4. Když jsem byla malá, klasickou svíčkovou jsem nemohla ani cíti a houskový knedlík už vůbec ne. Tak mi máma vždycky dělala přesně takovouto. Prostě svíčková bez smetany – nepotřebuji tam ani tu rostlinnou. A k tomu rýži. Dodnes moje nejoblíbenější omáčka a našim dětem taky chutná. Jinak já jedu po dýních pořád, když jsou. Teď už bohužel nejsou :-/

  5. Také ji miluji, i když jen mne připomíná svíčkovou :-D i bez dýně je super, už u nás není k sehnání :(

    • Svíčková je nejoblíbenější omáčka mé vnučky a má k ní ráda
      http://www.jimejinak.cz/pecene-seitanove-platky/. Tyto plátky se hodí k jakékoliv omáčce.

    • Když by to mělo vypadat jako tradiční masové jídlo, tak buď seitan, tempeh nebo tofu, jinak bych vyrobila z luštěnin nějakou sekanou (viz sekaná z čočky) nebo nějaký nákyp z fazolí, prejt apod. Ale u nás doma si k tomu klidně dáme cizrnu, čočku, mungo nebo adzuki, nám je to jedno :-)

  6. Evi, dělám úplně ten samý recept – taky s dýní hokkaidu už několik let – je nejlepší! Mňam. Vždycky vylizuji mixér do poslední kapky :-D K tomu velké bílé fazole, tempeh nebo tofu a zamíchat do toho rýži… Mmmm… Musím si ji zase udělat :-D

    • Že to je nejlepší svíčková na světě??? :-)) No a velké bílé fazole, to je moje velká bílá láska :-)

  7. Zobrazit všech 43 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoutěž o vstup do Jarní očisty pro vás a vaše 2 kamarádky
Další článekPečené žampióny se zeleninovým soté