Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě teď.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • kus dýně hokkaido stejné množství jako mrkve)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.

Praktické

  • Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
  • Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
  • Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu.

Kombinujeme

  • Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.

Tip

Děti

  • Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude „miminkovská“. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.

Chutný online kurz: Jak na zdravé dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

  • 10 nejoblíbenějších dezertů
  • praktické videolekce
  • + bonus Vánoční cukroví

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

24 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Když jsem byla malá, klasickou svíčkovou jsem nemohla ani cíti a houskový knedlík už vůbec ne. Tak mi máma vždycky dělala přesně takovouto. Prostě svíčková bez smetany – nepotřebuji tam ani tu rostlinnou. A k tomu rýži. Dodnes moje nejoblíbenější omáčka a našim dětem taky chutná. Jinak já jedu po dýních pořád, když jsou. Teď už bohužel nejsou :-/

  2. Také ji miluji, i když jen mne připomíná svíčkovou 😀 i bez dýně je super, už u nás není k sehnání 🙁

    • Svíčková je nejoblíbenější omáčka mé vnučky a má k ní ráda
      http://www.jimejinak.cz/pecene-seitanove-platky/. Tyto plátky se hodí k jakékoliv omáčce.

    • Když by to mělo vypadat jako tradiční masové jídlo, tak buď seitan, tempeh nebo tofu, jinak bych vyrobila z luštěnin nějakou sekanou (viz sekaná z čočky) nebo nějaký nákyp z fazolí, prejt apod. Ale u nás doma si k tomu klidně dáme cizrnu, čočku, mungo nebo adzuki, nám je to jedno 🙂

  3. Evi, dělám úplně ten samý recept – taky s dýní hokkaidu už několik let – je nejlepší! Mňam. Vždycky vylizuji mixér do poslední kapky 😀 K tomu velké bílé fazole, tempeh nebo tofu a zamíchat do toho rýži… Mmmm… Musím si ji zase udělat 😀

    • Že to je nejlepší svíčková na světě??? :-)) No a velké bílé fazole, to je moje velká bílá láska 🙂

  4. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.