Jak by měl vypadat náš jídelníček v srpnu? Na jaké orgány bychom na konci biologického léta měli zaměřit, proč a jak na to?

Srpen – poslední měsíc biologického léta

Srpen je měsíc, kdy se z nadvlády elementu ohně začne dostávat do popředí element země, který s sebou nese uzemňující energii. Stále ještě máme příležitost čerpat pozitivní energii ze slunce, kterou budeme potřebovat v druhé polovině roku. Energie slunce bude postupně slábnout. Co nejvíc v sobě podporujme radost ze života i z denních maličkostí, pobývejme co to jde venku, využívejme poslední teplé večery pro setkávání se s přáteli či rodinou. Ty se postupně už zkracují a rána mohou být už chladnější. Ke konci srpna či dřív už možná budeme také cítit, že se pomalu začneme chtít vnitřně zklidňovat, zpomalovat, uzemňovat.

Srpen – měsíc termoregulace

V srpnu je podle čínské medicíny dobré obracet naši pozornost na kvalitu naší termoregulace. Po celé léto docházelo během horkých dnů k její prověrce. Na jejím fungování se podílí více oblastí, je to poměrně komplexní záležitost. Důležitý je zde okruh ledvin, jater, srdce. Roli hrají i plíce, krevní oběh a kůže. Vliv mají dále hormony, věk, strava, pohyb, ale i psychika. Termoregulace nám zajišťuje stálost teploty tak, aby mohly správně fungovat všechny systémy lidského těla.

Očima západní medicíny je její centrum v mozku (v hypothalamu), ten vyhodnocuje signály z termoreceptorů (teplotních nervových zakončení), podle vyhodnocení se spustí příslušná odpověď, aby došlo k vyrovnání tělesné teploty.

Podle čínské medicíny je důležitá vyváženost a průchodnost tzv. trojitého zářiče. Tento „orgán“ se rozprostírá ve třech oblastech v hrudní a břišní dutině. Jeho hlavní funkcí je smíchání primární čchi (tu získáme při narození) s čchi z potravy a dýchání a následné rozvedení takto získané energie do celého těla. Má vliv na oblast srdce, plic, sleziny, žaludku, jater a žlučníku, ledvin, močového měchýře a střev.

Jak se projevuje narušená termoregulace?

Můžeme cítit vnitřní přehřátí, bolesti či motání hlavy, návaly horka, můžeme se nadměrně potit nebo naopak pociťujeme chlad končetin a celkovou zimomřivost. Jde o stav, který často trvá delší dobu a neodpovídá vnějším podmínkám (př. pocit chladu v teplém letním dni, nadměrné pocení v běžně teplých dnech apod.). Pokud si tento problém uvědomíme, snažme se vypátrat, co za ním může stát. Soustřeďme se na posílení termoregulačních mechanismů našeho těla.

Posilujeme termoregulační schopnosti

Termoregulačnímu systému jistě obecně pomůžeme, když se budeme stravovat, oblékat a chovat v souladu s ročním obdobím, aktuálním počasím, případně pracovně-teplotními podmínkami. Vždy ale zároveň platí, že se řídíme naším aktuálním zdravotním stavem, vlastními pocity a podle toho upravujeme jídelníček a životní styl. I když je teplý den a je nám zima, tak je přednější právě tento náš pocit a pak bude dočasně potřeba zařadit potraviny se zahřívajícím efektem. Zároveň nebude optimální se s těmito pocity snažit otužovat v chladném jezeře. Nebo když jsme v létě nachlazení s rýmou a kašlem, nebudeme konzumovat potraviny s chladnou povahou. Tady víc než jinde platí, že posloucháme svoje tělo a co mu v danou chvíli udělá dobře. Příčin potíží s termoregulací může být mnoho. Jak obecně můžeme podpořit naše termoregulační schopnosti?

Jak jíme v létě

Stejně, jako se v létě oblékáme do lehkého oblečení, tak děláme změny i v našem stravovacím a pitném režimu. Zatímco v zimě si můžeme dovolit tučnější a hutnější jídla, v létě je lepší volit jídla lehká, svěží a vařit hlavně ve vodě či na páře. Ke konci biologického léta lehce prodlužujeme var a zařazujeme i krátké restování. Podle našich vnitřních pocitů a aktuální teploty okolního prostředí pak můžeme cíleně volit zahřívající či ochlazující potraviny a nápoje. Pokud potřebujeme spíše zahřát, můžeme zařadit např. pohanku, jáhly, o něco víc tuku, zahřívací koření (skořice, zázvor, tymián, saturejka, bazalka), z luštěnin např. fazole adzuki. Vyhýbáme se ovocným džusům a šťávám, mléčným produktům, čerstvému ovoci, čerstvou zeleninu si dáváme v minimálním množství. Tímto způsobem krásně dopomůžeme vyváženosti a podpory termoregulace. V horkých dnech máme často chuť na ledové nápoje, pravdou ale je, že ledové nápoje a pokrmy nás spíše zraňují a nejsou vhodné, zvlášť pro osoby nemocné, s narušenou imunitou.

Při potížích s termoregulací je vhodné omezovat alkohol a kávu.

V létě je optimální zařazovat hořkou chuť, která má schopnost pročišťovat tzv. horkost v krvi, játrech a plicích. Kromě ní je možné občas zařadit i lehce pálivou chuť, která má schopnost otevřít povrch a podpořit pocení – toto ne v případě, že se potíme nadměrně.

V srpnu je postupně vhodné více zařazovat kulatou a sladkou zeleninu jako je dýně, cibule, zelí, dále mrkev, pastinák, z obilnin jáhly, z luštěnin cizrnu – toto vše pro podporu dobré funkce okruhu sleziny. S postupujícím koncem biologického léta je vhodná právě sladká chuť upravené zeleniny.

A co psychika?

Radujme se, bavme se, dělejme to, co nás baví. Tím si krásně posilujeme proudění naší energie a správnou funkci termoregulace. Vím, je to hezky napsané, ale mnohdy se to nemusí dařit. Pokud jsme často během dne ve stresu, tak je dobré si nejprve sepsat a uvědomit, co nás trápí a užírá, co nám bere naší energii. Může nám to odkrýt mnohé. S něčím můžeme fyzicky něco dělat, s něčím ale ne. Pak je nejlepší se naučit, aby na nás to negativní tolik emočně nepůsobilo. Snažme se posilovat pozitivní myšlení, nezaobírejme se dokola tím, co jsme udělali špatně, jak to naše hlava často umí. Snažme se v myšlenkách zaobírat hlavně tím, co v životě chceme a také si to představujme, můžeme k tomu přistoupit kdykoliv nás napadne nějaká zacyklená negativní myšlenka.

Z pohledu psychosomatiky může převládající pocit vnitřního přehřátí souviset s určitým vnitřním emočním natlakováním. Tady je dobré naučit se včas uvolňovat emoce, nenechat v sobě hromadit vztek. Celkově zvolnit, naučit se vědomě klidně dýchat (Léčivá síla dechu).

V případě přetrvávajícího vnitřního chladu může jít o chybějící pocit radosti ze života, uvnitř převažuje úzkost, která mu brání v rozkvětu. Proto je dobré každý den myslet na pěstování a posilování radosti (Pěstujeme radost).

V průběhu srpna můžeme pomalu začít cítit potřebu zpomalovat své letní tempo a je to tak v pořádku.

Pohyb pomáhá

Celkově posílit naše tělo a jeho termoregulační schopnosti je výborné i pohybem. Dynamický pohyb vyvolá produkci tepla, proto by měli být, zvlášť citlivější lidé, opatrní v horkých dnech. Na druhou stranu nám ale pomáhá uvolňovat vnitřní horko, které se v nás může nahromadit kvůli chronickému stresu.

Cvičením jógy či Čchi-kung se můžeme zaměřit na pozitivní ovlivnění meridiánů, které jdou přes trojitý ohřívač.

Aromaterapie v létě

Aromaterapie je další možností, jak podpořit svoje tělo v oblasti termoregulace. V létě můžeme pro osvěžení zařadit ochlazující mátu, levanduli či citrusy. Cypřiš je vhodný pro podporu krevního oběhu.

Masáže

Můžeme volit lymfatickou či tlakovou masáž pro povzbuzení krevního oběhu, další příjemnou možností je masáž pomocí žínky.

Otužování v létě

Otužování v létě je výborný způsob a možnost, jak posílit termoregulační schopnosti těla a imunitu před nastávajícím podzimem a zimou. Platí tady důležitá poučka – otužování je vhodné pro zdravého člověka. Slovy čínské medicíny pro člověka, který má dostatečnou hladinu energie čchi. Pokud tomu tak není, můžeme své tělo naopak ještě více oslabovat. V tomto případě je ideální nejprve posílit tělo stravou, bylinkami, pohybem a zlehka přistoupit k mírným způsobům otužování. Tím se myslí se na závěr sprchování omýt chladnější vodou, postupně zvyšovat dobu působení a chladnost vody. Můžeme začít na nohou a postupně v závěru osprchovat celé tělo. Kromě sprchování je samozřejmě krásná možnost se otužovat v chladnějších rybnících, jezírkách apod., každý si vybere způsob podle svého a vždy se řídí podle svých možností a zdravotního stavu. Určitě není vhodné např. z rozpáleného sluníčka skočit do studené vody, zvlášť pokud má člověk zdravotní potíže a není v kondici.

Vzorový jídelníček pro srpen

Chcete se podle Jíme Jinak stravovat v srpnu? Zkuste se inspirovat recepty níže, které jsou vhodné pro teplé letní dny a pokud netrpíte zrovna zimomřivostí. Pokud máte zájem se stravovat podle vzorových jídelníčků déle než jeden den a chcete mít přitom k ruce podporu, ještě máte možnost se připojit do programu Hubneme do plavek, který je citlivě zaměřen na orgány, které v létě potřebují naší péči.

Snídaně:

Oběd:

Dezert:

Večeře:

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Nedá mi to se nepřidat … žiju a pracuju na místě, kam jsem jezdívala s rodiči na dovolenou a miluju to tady. Chápu Lucii – bydleni ve městě v tomto vedru je hrozné. Vzpomínám na probdělé noci, kdy jsem v létě nemohla usnout kvůli hluku a vstávala jsem v půl 5 do práce. Ale dnešních ranních 8 °na horách, chalupa která se vám nevyhřeje ani v letních měsících a chodíte se ven nahřívat … Navíc největší pracovní vytížení protože pracujeme sezóně. Takže si léto vlastně neužiju. Všechno má své pro a proti. A Petrusche… vy jste úžasná. Nemohu se k vám objednat na terapii…? ;-)

    • Děkuji, jste zlaté, jsem tady pro vás, vyloženě terapie tohoto typu jako takové nedělám :) Je to tak, jak píšete, Lebell, vše má dvě strany mince. Určitě se vyplatí poslouchat svoje srdce, jít si za tím, co chceme (byť třeba v myšlenkách a s pozitivním nádechem), zároveň nečekat, že nám to obrátí život o 180 stupňů. Že důležité je hlavně to naše vnitřní prostředí, jak se sebou nakládáme a v jaké energii žijeme sami se sebou. To je základ a myslím si, že je potřeba nejprve dobře postavit ten a pak můžeme jít s čistým srdcem po těch změnách vnějších.

  2. Já to mám podobně jako Lucie, akorát že přes den kvůli vedru moc chuť na jídlo nemám, ale pak se cpu večer a nejlépe sladkým…přestávám jíst maso, mléko nepožívám už dlouho, 3v1 téměř už nepiju, ale sladkosti, to mi zatím vůbec nejde. Hlavně když jedu z práce, mám chuť si prostě něco dopřát…a léto jsem nikdy moc ráda neměla, kvůli vedru. Tento rok je to lepší, jak téměř už nejím maso a nepiju kafe, tak se tak nezahřívám, ale stejně….ať už je podzim.-D

    • Jani, to je moc fajn, že cítíte pozitivní vliv změny stravy. Přes den tedy jíte přibližně co, mohu-li se zeptat? Ten pocit dopřání si něčeho máte každý den, souvisí to s prací, nebo obecně tak chcete zakončit den?

      • Jani, děkuji za příspěvek, protože mi to došlo: tláskám kvůli vedru, protože to přináší hluk, až se ochladí, děti a hluk ustane a já se budu zase jako každé léto divit, jak se to mohlo stát, že ta váha je vyšší než na jaře, protože v tom létě jsem otupělá, oteklá, vystresovaná, vyčerpaná… a jediné co chci, je to přestat slyšet či aby to už skončilo. Jani, děkuji a hurá k podzimu!

      • No přibližně z poloviny podle JJ, z poloviny klasika, např. těstoviny se zeleninou, někdy brambory třeba opečené nebo napařené, a kvůli únavě z horka nedávám celodenní vaření, takže spíš syrovou zeleninu i ovoce. Dopřát si, jo jo to mám téměř každý den:-D Všimla jsem si, že to nemám, když se celý den nezastavím. To si na to nevzpomenu, ale to zas nemohu často, nezastavit se, protože mám určité potíže, potřebuji víc odpočívat a tak…ale je fakt, že je to nastavení v hlavě, nejvíc to je, když jsem po práci, ale celý červenec jsem měla volno a stejně jsem to jedla, i když ne tolik. Když o tom přemýšlím, tak ano, nejvíc to souvisí s prací.

        • Děkuju za sdílení, Jani. Ono to dopřát si je určitě hezké slovo a vlastně není důvod si každý den nedopřávat, ba naopak :) Jen samozřejmě jde pak o jakou jde formu, jestli nám to dlouhodobě bude prospívat ze zdravotního hlediska. Co si dopřát během pracovního dne něco příjemného a nemusí jít zrovna o jídlo? Napadá vás něco takového? A pokud jídlo, tak klidně i nějaký sladký dezert, ideálně ve stylu JJ, který si přinesete z domova, což v létě může být klidně nějaký lehký dezert na bázi agaru, nebo nějaké sladké raw kuličky :-) Třeba byste pak už večer tolik netoužila po nějaké vyloženě sladké “odměně”. Ale místo toho si udělala třeba nějaký ten krásný pečující rituálek :)

          • No bohužel to jaksi není ono:-D Pečující rituálky si už dělám, ale….určitě to ale bude lepší na podzim, když budou děti ve škole, já budu celé dopoledne sama, soužití s naším novým pejskem si už taky sedne a v práci bude volněji, nebudeme gruntovat. Takže se fakt těším na podzim:-D Dnes mám tapiokový pudink s borůvkami a datlovým sirupem, ale stejně si pak jdu dát čokoládu…

            • Dezert zní parádně 😍 A navrch by se možná i hodil kousek té nastrouhané kvalitní hořké čokolády 😁 Rozumím, je pravda, že podzim s sebou nese určité ukotvení a zklidněni a v této energii se mnoho lidí cítí dobře.

              • Ano, přesně, podzim a zima přináší klid, stahujeme se dovnitř, a nebude to příšerné horko. Já opravdu podzim a zimu miluju.Nicmene musím říct, že tohle léto pro mě bylo zatím nejmíň obtížné, místy jsem si ho i užila. Rozhodně miluju letní rána a letos i pěstování zeleniny, sušení bylinek, cvičení na zahradě, posloucháním ptáčků, pozorování včel a motýlů,. Jo jo mohla bych pokračovat 😁 Ale stejně prostě to vedro 😰

  3. :-(… čím větší horko, tím mám více chuti na vše… tláskání nebere konce, nejvíce mi chybí mastné ,,věci,, (majonéza, chipsy, máslo, tučné sýry…)… už aby se ochladilo…

    • Luci, to mě mrzí, že to takhle prožíváte. Co ve vás vyvolá, když se řekne léto? Máte pocit, že tím jídlem zaháníte nepříjemný pocit z velkého horka?

      • Děkuji za reakci Petrushe, slovo léto znamená: nekončící hluk pod okny až do noci z dětského hřiště, spálená kůže, bolesti hlavy ze slunce, rekonstrukce bytů a panelových domů na našem sídlišti, rozedřená stehna a vyrážku na hrudi…, je toho víc jen ne to, jak je nám léto ukazováno v TV či na netu…

          • Na ideální léto by mi stačilo být obklopena přirozeným hlukem (děti jako zdroj zábavy používají mobily s hudbou, mlácení čímkoli do čehokoli, skákání na či vyhazování petky do vzduchu a jasně že nechání tam, kde spadla, kopání míčem na sílu do zdi, nekonečné driblování, používání aut na dálkové ovládání či závody koloběžek pod okny na poničeném chodníku, kde ta tvrdá kolečka dělají opravdu zvuk k zešílení. Jako lahůdku pro zvukovody mají koloběžkový závod přes poklopy, které nejsou napevno usazeny v rámu. Prostě by mi stačilo bydlet na vesnici, která je vesnicí v tom smyslu a po vesnicku žít… ideálně v Branově.

            • Rozumím tomu Luci tak, že toužíte hlavně po klidu, mít se kam schovat, nechat čas volněji plynout. Jak dlouho vás to už táhne spíš někam do klidné vesnice? A k Branovu máte vztah jaký, máte tam nějakou část rodiny, známé?

              • Jste báječná Petrushe, přesně tak. Do klidné vesnice mě to táhne již 9. let, ale okolnosti ať se mi to líbí nebo ne se nakonec postaví tak, že jediná rozumná, finančně únosná, pracovně schopná zůstává možnost i pro tentokrát zůstat na místě a nějak to přežít. K Branovu mám vztah srdcový, je to opravdu tak klidné místo, že to ani není v dnešní době možné. Byla jsem tam před 20ti lety, to jsem se do místa zamilovala a letos jsem tam byla po té době opět, a ucítila jsem, že je to tam stále. I to místo je stejné, ti samí lidé, poznali jsme se… A plynutí času se rovná lišce s dobrou nocí…

                • To zní krásně, jak to popisujete, s takovou touhou a vášní. Věříte tomu, že se to může někdy vyplnit? Pokud to zatím nejde realizovat, je možné si najít i nějaký klidný koutek, místo ve městě, kde bydlíte? Někam, kam můžete odcházet čerpat energii. Ať to je knihovna, park, víkendové výlety mimo město.

                  • Bohužel se mi to ještě nepovedlo, jakoby se ten hluk ke mě stahoval. Na víkendové pobyty nejsem zdravotně mobilní a kamarádky se s pomocí CV19 rozutekly jako korálky, já zůstala ležet a ony šly dál. Ale jak jsem psala Janě, zajídám hluk z léta, ochlazení přinese opět racionální myšlení a kýžený klid. Děkuji.

  4. Ještě doplním, že v horkých dnech jsou ze zeleniny pro osvěžení a hydrataci ideální okurky, meloun, cuketa, saláty, z ovoce ideálně to lokální – maliny, ostružiny, rybíz, letní jablíčka, švestky, broskve. A samozřejmě si hlídat pitný režim – výborný je např. vlažný čaj Bancha, případně voda o pokojové teplotě s osvěžujícími bylinkami jako je máta, nebo pár kapek jablečného octa či citrónu. Všechno opět s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Jak se cítíte v těchto dnech vy? Zvládáte aktuální horka, osvěžujete se vhodným jídlem, nebo spíš utíkáte někam do lesa?

      • Moc gratuluji, Luci 👏 Uvědomění je první důležitý krok a vydat se novým směrem vyžaduje potřebu se spojit sám se sebou, svými potřebami a pak být odhodlaný ke změně, což je váš díl práce 🍀 Jste skvělá 🌷

  5. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMeruňky a jablka v citrónovém želé
Další článekKimchi, tahiny, luggi a další dobrůtky od Beavia se slevou 30%