Domů > Magazín > Zdraví

Jak podpořit své zdraví v červnu

Někdo se vrhne na zeleninové saláty, někdo začne cvičit jako o život. Všichni chceme být zdraví, štíhlí a spokojení. Ale jdeme na to chytře? Víme, co naše tělo v červnu skutečně potřebuje? Víte, co jíst, co nejíst a co dalšího pro svoje zdraví v červnu můžete udělat?

Červen a element ohně

Červen je měsíc, kdy je podle tradiční čínské medicíny v plném proudu letní období a panuje tzv. element ohně. Tento element s sebou nese energii, která roste směrem vzhůru a rozpíná se do všech stran – tyto projevy můžeme pozorovat v přírodě v podobě bujarého rozkvětu a růstu, plození, hojnosti, pestrosti druhů. I nás to většinou vede k delšímu pobytu venku, větší aktivitě a kontaktu s okolím (lidmi, přírodou). Je to obecně období, kdy jsou krásné předpoklady pro to v sobě rozvíjet lásku a radost a plnit si své sny a touhy.

Je potřeba pečovat o tenké střevo

K elementu oheň se řadí dva důležité orgány – srdce a tenké střevo. Tyto dva orgány mají společně na starost rozvádění krve (srdce) s kvalitními živinami (tenké střevo) po těle. Zatímco v květnu je dobré se zaměřit na srdce, které je v tom období nejcitlivější, nyní v červnu je na řadě péče hlavně o tenké střevo. Ptáte se proč? Pojďme se na něj podívat trochu blíže, abychom věděli, jak by mělo fungovat a jak jeho správnou funkci podpořit.

Co všechno pro nás tenké střevo dělá

Tenké střevo je 3-5 metrů dlouhý orgán, který navazuje na žaludek a skládá se ze tří částí – dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. V těchto jednotlivých částech probíhá proces dotrávení jednotlivých živin při procesu štěpení (pomáhá zde žluč z jater a enzymy ze slinivky břišní), dále jejich vstřebávání přes sliznici do krve a dál do jater a posun celé tráveniny pomocí peristaltických projevů zprostředkovaných hladkou svalovinou střev. Tato svalovina je pod nadvládou parasympatického nervového systému, který je aktivní v klidu. Největší objem trávení se děje v jeho první části – dvanáctníku, v dalších částech dochází ke vstřebávání důležitého vitamínu B12 a vzrůstá zde i počet důležitých střevních bakterií (ty jsou pak zastoupeny hlavně v tlustém střevě).

Tenké střevo se v tradiční čínské medicíně někdy označuje jako tzv. mozek břicha, což souvisí s jeho řídící funkcí – právě zde se totiž rozhoduje o tom, co za živiny a látky se vstřebá do krve a co se naopak dál vpustí do tlustého střeva, které přebytky vyloučí. S řídící funkcí souvisí i důležitá funkce imunitní – na kvalitě imunity v tenkém střevě záleží, zda organismus rozpozná a nevpustí dál do sebe cizorodé, škodlivé látky, to znamená, že od kvality střev se velmi odvíjí naše obranyschopnost.

Ekzémy, lupénka, záněty, alergie…všechno začíná ve střevu

Potíže mohou být akutního či chronického charakteru. Akutní záležitosti jsou většinou způsobeny konzumací mikrobiologicky závadné potraviny či vody a po zaléčení zánětu se v ideálním případě opět funkce střeva obnoví.
Chronické potíže nastávají, pokud sliznice tenkého střeva z nějakého důvodu dlouhodobě dostatečně neplní svoji funkci. Sliznice tenkého střeva je bohatě protkaná výběžky v podobě klků a mikroklků, které mají za úkol zvětšovat povrch střeva, aby mohlo dojít k co nejlepšímu vstřebání pro tělo důležitých látek. Nevhodnou skladbou stravy může docházet k jejich “zalepování” a poté neschopnosti kvalitně vstřebat potřebné živiny. Zároveň se střevo může poškodit do té míry, že se stane tzv. propustné a vpouští do oběhu částice, které by se tam vůbec dostat neměly. Často jde o nerozložené molekuly bílkovin – např. lepek obsažený v pečivu, který se nerozložil v žaludku z důvodu jeho pevné navázanosti na škrob, dále se takto může dostat do krve nestrávený kasein (bílkovina obsažená v živočišném mléce). Kromě toho, tenké střevo přestává fungovat jako obranná bariéra vůči toxinům, bakteriím a ty se také mohou dostat dál do těla. Tyto propuštěné částice zatěžují imunitní systém, což vede k jeho rozladění. Může se rozvinout intolerance bílkovin a to hlavně těch špatně stravitelných, jako je právě lepek a kasein. Dále porucha imunity vede k častějšímu vzniku zánětu po těle – člověk je daleko snáz a častěji nemocný, může trpět na opakované infekce pánevních orgánů, imunitu to může narušit až do té míry, že se u člověka rozvinou alergie, kožní projevy jako jsou ekzémy, lupénka a různé autoimunitní choroby (roztroušená skleróza, Crohnova choroba, celiakie), z nichž jsou některé geneticky podmíněné.

Harmonizace tenkého střeva

Nastínili jsme si, jaké všechny projevy mohou pramenit z toho, že tenké střevo nemůže plnit funkce tak, jak má. Člověk může mít potíže jako je nadýmání, průjmy, bolesti břicha, ale často není jednoznačné rozklíčovat, že za potížemi stojí primárně právě jeho dysfunkce. Určitě stojí za to o něj pečovat i preventivně. Jaké jsou tedy možnosti, pokud nám jde o jeho nápravu, co je potřeba dělat jinak?

Strava jako lék

Ať už je příčina jeho dysfunkce jakákoliv, a vždy je nutné se přitom na člověka dívat komplexně, je potřeba tenkému střevu ulehčit práci, aby mělo obecně možnost zahojení a obnovy sliznice. Tenké střevo bude rádo, když omezíme zátěže v podobě pro něj hůře uchopitelné stravy – jde především o již zmíněný lepek (hlavně v podobě pečiva, kde je obsažen ve špatně stravitelné podobě) a mléčnou bílkovinu. Někdy je pro úplné vyhojení střeva potřeba je vyřadit na čas úplně. Tenké střevo obecně přivítá vlákninu v podobě tepelně (více či méně dle zdravotního stavu a také období) upravené zeleniny, dobře uvařené luštěniny a celozrnné obilniny. Pokud jsou ale již velké potíže se sliznicí střeva, je ideální po určitou dobu stravu pasírovat. Nemá rádo častou kombinaci obilniny a ovoce, pokud jí použijeme, tak je lepší v rámci dezertu dát více ovoce a méně obilí. Lépe je omezit konzumaci masa, hlavně toho tučného červeného, výrobky z pečené mouky (hlavně ty průmyslově zpracované a z bílé mouky) a také zredukovat množství jednoduchých cukrů. Měli bychom ze stravy co nejvíce vynechat různé chemické přísady z průmyslově vyráběných produktů, umělá sladidla a konzervanty. Moc mu pomůžeme, když budeme jíst co nejvíc v klidu a jídlo budeme dobře kousat. Prospěje mu také, když zařadíme do potravy hořkou chuť, která je důležitá pro podporu dobrého trávení (tato chuť se řadí k elementu oheň)- např. ve formě pampeliškových listů, rukoly, artyčoku, chřestu, čekanky.

Psychika jako kotva

Stejně jako jiným orgánům těla, mu neprospívá chronický stres, který velmi omezuje schopnost kvalitně trávit. Kromě toho, že mu udělá dobře, když se budeme snažit jíst v klidu, abychom navedli do funkce parasympatikus, který podporuje dobré trávení, tak bude velmi prospěšné, když v sobě budeme podporovat pozitivní emoce (Pěstujeme radost). Tenké střevo, jak jsme si již řekli, hraje roli při oddělování pro tělo potřebného a nepotřebného – stejně tak se na to dá pohlížet i v oblasti psychiky a tak s tím můžeme pracovat – pro začátek si můžeme uvědomit, jaké myšlenky a vjemy už v sobě pěstovat nechceme a které naopak ano.

Pohyb jako proud energie

Podporující je obecný pohyb, radostný pohyb venku v přírodě a také speciální cviky, při kterých se oslovují meridiány tenkého střeva, což jsou dráhy, které vedou naší životní energii. Pro rozhýbání této energie můžete vyzkoušet cvičení Čchi-kung, ale i jógu. Dobré prokrvení a výživu tenkého střeva a obecně oblasti břicha můžeme podpořit i vědomým dechem do břicha, při kterém zapojujeme bránici, což je důležitý dýchací a stabilizační sval, který při nádechu poklesem „masíruje“ orgány břišní dutiny a podporuje tak jejich dobrou funkci. Více v článku Jak získat zpět svoji životní energii a Léčivá síla dechu.

Vzorový červnový jídelníček na podporu funkce tenkého střeva

Ucelený návod na letní zdravé stravování najdete v 15 min. videu Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček. Jeden takový červnový den se zdravou stravou by mohl vypadat třeba takto:

Snídaně:
kaše či polévka, například některá z těchto:

Oběd: 

Svačina:

Večeře: 

Pokud byste chtěli pro své tenké střevo udělat dobrou službu a jíst zdravě více než jeden den, najeďte na vzorové jídelníčky a dejte střevo do pořádku systematickou změnou jídelníčku. Nebo se přidejte do letního programu Hubneme do plavek, kde je připravený jídelníček na 14 dní včetně nákupních seznamů, video receptů a zdravotního cvičení. Vše s ohledem právě na orgány, které jsou v létě citlivé, potřebují naši péči. Dáte tak do pořádku nejen své střevo a srdíčko, ale také hormonální systém, váhu a psychiku.

Jak se o tenké střevo staráte vy? Řešili jste či řešíte nějaké potíže s ním?

Podělte se v komentářích.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

26 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

55
10

Jak podpořit své zdraví v září

Jak má vypadat vzorový jídelníček v září? Jakou část našeho těla se vyplatí hýčkat právě nyní, proč bychom to měli dělat a jak na to?

Syndrom propustného střeva – proč vzniká a co s tím

Bylo vám řečeno, že vaše potíže s trávením či imunitou mohou souviset se zvýšenou propustností střeva? Jak si takové střevo představit a jak ho vrátit zpět...
174
26

12 signálů, že vaše tělo potřebuje podzimní detox

Cítíte u sebe změny nálad, málo energie, zažívací potíže, zácpu, nepříjemný tělesný pach, problémy se spánkem nebo přibýváte na váze? To všechno jsou signá...
1
3

Tlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.

Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje “nejen” cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale...
Blog
klub
25

Crohnova choroba – jak zlepšit stav střev

Proč dochází k onemocnění Crohnovou chorobou. Jaká je prevence a jaká pomoc při akutní fází. Co dělat při chronickém stavu. Jak upravit stravu, aby se stře...
166
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...