Zdravé bezlepkové šulánky neboli šišky s mákem. Sladká dobrota našeho dětství ve zdravé formě bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky. Oblizuje se celá rodina:)

Ingredience
  • 0.5 hrnku krátkozrnné/dlouhozrnné neloupané rýže
  • 0.5 hrnku jahel
  • 2.5 hrnku vody
  • pohanková a kukuřičná mouka
  • sůl
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce rýžového sladu
  • zbytek máku z výroby makového mléka/mletý mák

Jak vytvořit bezlepkové šišky s mákem

  1. Nejdříve si uvaříme obilné nočky. Rýži propereme, dáme do hrnce, zalijeme 2.5 hrnkem vody a přivedeme k varu.
  2. Když se voda začne vařit, osolíme a přidáme oprané jáhly.
  3. Uvařenou obilovinu ještě za tepla zalijeme trochou vody a pomixujeme do konzistence hustší kaše.
  4. Tu pak zahustíme směsí pohankové a kukuřičné mouky.
  5. Rukama vypracujeme těsto (vlhkýma rukama by měly jít tvořit knedlíky, šišky,..).
  6. Na pomoučeném vále těsto rozválíme do dlouhých šišek a ty pak rozkrájíme na menší nočky.
  7. Nočky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
  8. Pak je vyndáme a pokropíme studenou vodou.
  9. Na rozpálené pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na menší kousky nakrájené nočky a osmahneme.
  10. Následně přidáme vrchovatou lžíci sladu (pokud máte rádi více sladké, klidně přidejte), mák a pořádně promícháme.
  11. Podáváme teplé nebo studené.

Obměna

  • Do receptu můžete použít i bílou rýži (basmati, jasmínovou) nebo je udělat jen z jáhel/rýže.
  • Pokud nemáte rádi mák, můžete si je posypat opraženým strouhaným kokosem a zalít sladem nebo sirupem.

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
  1. :-))) I já se musím smát; vavařila jsem včera ke guláši jahelných noků, že jsem nevěděla, co s nimi. Dnes přišel Dobroslad, tak jsem si noky opekla na kokosovém oleji, mák se mně povedlo umlít na jakémsi mlýnku, který jsem vyprostila z pavučin ve skříňce, kam vůbec nechodím (bydlím na chalupě v divoké zahradě plné havěti), posypala jsem pro jistotu ještě mletým kokosem a polila lžící Dobrosladu a pochutnala si. Manžel chtěl taky, tak ještě jednen pořádný talíř (sice s cukrem, ale v životě jsem ho neviděla něco takového jíst) a je skoro po nokách. Pak jsem šla nahlédnout, jestli náhodou šišky s mákem nenajdu na JJ; ach jo, vše už je vynalezené dávno přede mnou:-)))

  2. Těšila jsem se na ně týden a dnes ke snídani se to konečně sešlo – čas, chuť i ingredience. Dlouho jsem se tak nenasmála, neb jsem evidentně neodhadla množství vody pro „konzistenci hustší kaše“. Vařila jsem jako Pejsek a kočička když vařili dort dohromady s Hrnečku vař. Protože kukuřičné mouky jsem měla jenom zbytek, tak jsem obohatila o několik další cenných surovin (žitná celozrnná mouka, špaldová celozrnná, teffové vločky), než jsem se dobrala alespoň hustoty na noky. Nejenom, že jsem si pochutnala, ale ještě omládla z toho smíchu při míchání těsta a noky v mrazáku budou v týdnu jako najité. I v příštím týdnu :-D

    • Olgo, tak tomu říkám pozitivní přístup. Jiné ženy se nám tu při prvním nezdaru hroutí a vy jste si prodloužila život o několik let! :-)) Díky za veselou historku z kuchyně!

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFestival Evolution (Praha 22.-24.3. 2019)
Další článekKváskové koláče frgály