Zdravé bezlepkové šulánky neboli šišky s mákem. Sladká dobrota našeho dětství ve zdravé formě bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky. Oblizuje se celá rodina:)
Ingredience
  • 0.5 hrnku krátkozrnné/dlouhozrnné neloupané rýže
  • 0.5 hrnku jahel
  • 2.5 hrnku vody
  • pohanková a kukuřičná mouka
  • sůl
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce rýžového sladu
  • zbytek máku z výroby makového mléka/mletý mák

Jak vytvořit bezlepkové šišky s mákem

  1. Nejdříve si uvaříme obilné nočky. Rýži propereme, dáme do hrnce, zalijeme 2.5 hrnkem vody a přivedeme k varu.
  2. Když se voda začne vařit, osolíme a přidáme oprané jáhly.
  3. Uvařenou obilovinu ještě za tepla zalijeme trochou vody a pomixujeme do konzistence hustší kaše.
  4. Tu pak zahustíme směsí pohankové a kukuřičné mouky.
  5. Rukama vypracujeme těsto (vlhkýma rukama by měly jít tvořit knedlíky, šišky,..).
  6. Na pomoučeném vále těsto rozválíme do dlouhých šišek a ty pak rozkrájíme na menší nočky.
  7. Nočky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
  8. Pak je vyndáme a pokropíme studenou vodou.
  9. Na rozpálené pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na menší kousky nakrájené nočky a osmahneme.
  10. Následně přidáme vrchovatou lžíci sladu (pokud máte rádi více sladké, klidně přidejte), mák a pořádně promícháme.
  11. Podáváme teplé nebo studené.

Obměna

  • Do receptu můžete použít i bílou rýži (basmati, jasmínovou) nebo je udělat jen z jáhel/rýže.
  • Pokud nemáte rádi mák, můžete si je posypat opraženým strouhaným kokosem a zalít sladem nebo sirupem.

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

  1. Těšila jsem se na ně týden a dnes ke snídani se to konečně sešlo – čas, chuť i ingredience. Dlouho jsem se tak nenasmála, neb jsem evidentně neodhadla množství vody pro “konzistenci hustší kaše”. Vařila jsem jako Pejsek a kočička když vařili dort dohromady s Hrnečku vař. Protože kukuřičné mouky jsem měla jenom zbytek, tak jsem obohatila o několik další cenných surovin (žitná celozrnná mouka, špaldová celozrnná, teffové vločky), než jsem se dobrala alespoň hustoty na noky. Nejenom, že jsem si pochutnala, ale ještě omládla z toho smíchu při míchání těsta a noky v mrazáku budou v týdnu jako najité. I v příštím týdnu 😀

    • Olgo, tak tomu říkám pozitivní přístup. Jiné ženy se nám tu při prvním nezdaru hroutí a vy jste si prodloužila život o několik let! :-)) Díky za veselou historku z kuchyně!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFestival Evolution (Praha 22.-24.3. 2019)
Další článekKváskové koláče frgály