Zdravé bezlepkové šulánky neboli šišky s mákem. Sladká dobrota našeho dětství ve zdravé formě bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky. Oblizuje se celá rodina:)

Ingredience
  • 0.5 hrnku krátkozrnné/dlouhozrnné neloupané rýže
  • 0.5 hrnku jahel
  • 2.5 hrnku vody
  • pohanková a kukuřičná mouka
  • sůl
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce rýžového sladu
  • zbytek máku z výroby makového mléka/mletý mák

Jak vytvořit bezlepkové šišky s mákem

  1. Nejdříve si uvaříme obilné nočky. Rýži propereme, dáme do hrnce, zalijeme 2.5 hrnkem vody a přivedeme k varu.
  2. Když se voda začne vařit, osolíme a přidáme oprané jáhly.
  3. Uvařenou obilovinu ještě za tepla zalijeme trochou vody a pomixujeme do konzistence hustší kaše.
  4. Tu pak zahustíme směsí pohankové a kukuřičné mouky.
  5. Rukama vypracujeme těsto (vlhkýma rukama by měly jít tvořit knedlíky, šišky,..).
  6. Na pomoučeném vále těsto rozválíme do dlouhých šišek a ty pak rozkrájíme na menší nočky.
  7. Nočky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
  8. Pak je vyndáme a pokropíme studenou vodou.
  9. Na rozpálené pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na menší kousky nakrájené nočky a osmahneme.
  10. Následně přidáme vrchovatou lžíci sladu (pokud máte rádi více sladké, klidně přidejte), mák a pořádně promícháme.
  11. Podáváme teplé nebo studené.

Obměna

  • Do receptu můžete použít i bílou rýži (basmati, jasmínovou) nebo je udělat jen z jáhel/rýže.
  • Pokud nemáte rádi mák, můžete si je posypat opraženým strouhaným kokosem a zalít sladem nebo sirupem.

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...
  1. Těšila jsem se na ně týden a dnes ke snídani se to konečně sešlo – čas, chuť i ingredience. Dlouho jsem se tak nenasmála, neb jsem evidentně neodhadla množství vody pro „konzistenci hustší kaše“. Vařila jsem jako Pejsek a kočička když vařili dort dohromady s Hrnečku vař. Protože kukuřičné mouky jsem měla jenom zbytek, tak jsem obohatila o několik další cenných surovin (žitná celozrnná mouka, špaldová celozrnná, teffové vločky), než jsem se dobrala alespoň hustoty na noky. Nejenom, že jsem si pochutnala, ale ještě omládla z toho smíchu při míchání těsta a noky v mrazáku budou v týdnu jako najité. I v příštím týdnu :-D

    • Olgo, tak tomu říkám pozitivní přístup. Jiné ženy se nám tu při prvním nezdaru hroutí a vy jste si prodloužila život o několik let! :-)) Díky za veselou historku z kuchyně!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFestival Evolution (Praha 22.-24.3. 2019)
Další článekKváskové koláče frgály