Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.
Ingredience
kulatá dortová froma

Na korpus

  • 1 hrnek hotového amasaké
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí/ořechů
  • špeta soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Na tvarohovou vrstvu

  • 2 hrnky hotového amasaké
  • 1 balíček bílého tofu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • 1 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Vymažeme a vysypeme formu.
  3. V míse smícháme amasaké s částí mouky a mletými mandlemi/ořechy. Přidáme špetku soli.
  4. Mouku přidáváme postupně podle potřeby. Potřebujeme těsto, které neteče a dá se přenést do formy.
  5. Ve formě z něj mokrýma rukama vypracujeme tenkou vrstvu a dáme péct.
  6. Pečeme cca 20 minut. na 180 °C, až okraje začnou růžovět a odlupovat se.
  7. Než se korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  8. Rozinky zalijeme vroucí vodou (1/2 hrnku) a přidáme mirin nebo rum pro vůni.
  9. Do hrnce dáme 1/2 hrnku vody. Přidáme špetku soli, tofu, lžičku agaru a krátce povaříme.
  10. Odstavíme, přidáme kůru z citronu a rozmixujeme.
  11. Do vzniklého krému přidáme rozinky a amasaké.
  12. Promícháme a nalijeme na korpus, necháme vychladnout.
  13. Krájíme po vychlazení, můžeme přelít sirupem.

Praktické

  • Pokud máme amasaké příliš mokré, můžeme jej vymačkat přes sítko a použít jen hustou část.
  • Krém před nalitím na korpus ochutnejte. Není-li pro vás dost sladký přidejte sirup nebo slad.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte amasaké z bezlepkových obilovin (vhodná je rýže a jáhly), starter z rýže s Koji a případné doslazení zajistěte použitím bezlepkového sirupu (vhodný je rýžový).

Obměna

  • Můžete udělat dvojbarevnou verzi – část krému obarvíte kakaem nebo karobem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

      • Ale do krému patří taky, že? Aspoň v surovinách je, ale v postupu ne… Má se tedy podařit společně s tofu? Děkuji.

        • Tak přeci tam je chybka, jasně, do krému přijde taky, už jsem to tam přidala. Vařit není třeba, je tam jako sladidlo a chutidlo, navíc už je převařené z Výroby (amasaké převaříme, aby se zastavila fermantace, když si ho děláme doma).

  1. A agar je práškový nebo vločkový? Já jsem vždy používala práškový, ale už jsem se setkala s tím, že byl myšlen vločkový a nebylo to uvedeno :-). Moc díky 🙂

    • Luci, dala jsem práškový, ale může být i vločkový, ten se ale musí přede namočit a většinou ho dávám víc.

  2. Vždyť je v receptu lžička agaru :-). Zrovna jsem se chtěla zeptat, zda už dezert někdo zkoušel? Já se na něj chystám o víkendu… 🙂

  3. Holky, ten krém z amasake a tofu na vrchu ztuhne? I takhle bez zahuštění (škrobem či agarem)?!? Díky za info a zdravím 🙂

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNechávám věci plynout – Magda (51 let)
Další článekRetro: Proč nás pořád šidí? (1. část)