Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.

Ingredience
kulatá dortová froma
Na korpus
  • 1 hrnek hotového amasaké
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí/ořechů
  • špeta soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
Na tvarohovou vrstvu
  • 2 hrnky hotového amasaké
  • 1 balíček bílého tofu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • 1 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička agaru
  • špetka soli

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Postup
  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Vymažeme a vysypeme formu.
  3. V míse smícháme amasaké s částí mouky a mletými mandlemi/ořechy. Přidáme špetku soli.
  4. Mouku přidáváme postupně podle potřeby. Potřebujeme těsto, které neteče a dá se přenést do formy.
  5. Ve formě z něj mokrýma rukama vypracujeme tenkou vrstvu a dáme péct.
  6. Pečeme cca 20 minut. na 180 °C, až okraje začnou růžovět a odlupovat se.
  7. Než se korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  8. Rozinky zalijeme vroucí vodou (1/2 hrnku) a přidáme mirin nebo rum pro vůni.
  9. Do hrnce dáme 1/2 hrnku vody. Přidáme špetku soli, tofu, lžičku agaru a krátce povaříme.
  10. Odstavíme, přidáme kůru z citronu a rozmixujeme.
  11. Do vzniklého krému přidáme rozinky a amasaké.
  12. Promícháme a nalijeme na korpus, necháme vychladnout.
  13. Krájíme po vychlazení, můžeme přelít sirupem.

Praktické

  • Pokud máme amasaké příliš mokré, můžeme jej vymačkat přes sítko a použít jen hustou část.
  • Krém před nalitím na korpus ochutnejte. Není-li pro vás dost sladký přidejte sirup nebo slad.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte amasaké z bezlepkových obilovin (vhodná je rýže a jáhly), starter z rýže s Koji a případné doslazení zajistěte použitím bezlepkového sirupu (vhodný je rýžový).

Obměna

  • Můžete udělat dvojbarevnou verzi – část krému obarvíte kakaem nebo karobem.
Děti
  • Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucie Sobková
15. 7. 2023

VÝBORNÝ 💯

Byla to dobrota, nahoru jsem namazala avokádovou nutellu a pecka. I návštěvě chutnalo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...