Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.

Ingredience
kulatá dortová froma

Na korpus

  • 1 hrnek hotového amasaké
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí/ořechů
  • špeta soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Na tvarohovou vrstvu

  • 2 hrnky hotového amasaké
  • 1 balíček bílého tofu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • 1 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Vymažeme a vysypeme formu.
  3. V míse smícháme amasaké s částí mouky a mletými mandlemi/ořechy. Přidáme špetku soli.
  4. Mouku přidáváme postupně podle potřeby. Potřebujeme těsto, které neteče a dá se přenést do formy.
  5. Ve formě z něj mokrýma rukama vypracujeme tenkou vrstvu a dáme péct.
  6. Pečeme cca 20 minut. na 180 °C, až okraje začnou růžovět a odlupovat se.
  7. Než se korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  8. Rozinky zalijeme vroucí vodou (1/2 hrnku) a přidáme mirin nebo rum pro vůni.
  9. Do hrnce dáme 1/2 hrnku vody. Přidáme špetku soli, tofu, lžičku agaru a krátce povaříme.
  10. Odstavíme, přidáme kůru z citronu a rozmixujeme.
  11. Do vzniklého krému přidáme rozinky a amasaké.
  12. Promícháme a nalijeme na korpus, necháme vychladnout.
  13. Krájíme po vychlazení, můžeme přelít sirupem.

Praktické

  • Pokud máme amasaké příliš mokré, můžeme jej vymačkat přes sítko a použít jen hustou část.
  • Krém před nalitím na korpus ochutnejte. Není-li pro vás dost sladký přidejte sirup nebo slad.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte amasaké z bezlepkových obilovin (vhodná je rýže a jáhly), starter z rýže s Koji a případné doslazení zajistěte použitím bezlepkového sirupu (vhodný je rýžový).

Obměna

  • Můžete udělat dvojbarevnou verzi – část krému obarvíte kakaem nebo karobem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...
        • Tak přeci tam je chybka, jasně, do krému přijde taky, už jsem to tam přidala. Vařit není třeba, je tam jako sladidlo a chutidlo, navíc už je převařené z Výroby (amasaké převaříme, aby se zastavila fermantace, když si ho děláme doma).

  1. A agar je práškový nebo vločkový? Já jsem vždy používala práškový, ale už jsem se setkala s tím, že byl myšlen vločkový a nebylo to uvedeno :-). Moc díky :-)

    • Luci, dala jsem práškový, ale může být i vločkový, ten se ale musí přede namočit a většinou ho dávám víc.

  2. Vždyť je v receptu lžička agaru :-). Zrovna jsem se chtěla zeptat, zda už dezert někdo zkoušel? Já se na něj chystám o víkendu… :-)

  3. Holky, ten krém z amasake a tofu na vrchu ztuhne? I takhle bez zahuštění (škrobem či agarem)?!? Díky za info a zdravím :-)

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNechávám věci plynout – Magda (51 let)
Další článekRetro: Proč nás pořád šidí? (1. část)