Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.

Ingredience
kulatá dortová froma
Na korpus
  • 1 hrnek hotového amasaké
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí/ořechů
  • špeta soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
Na tvarohovou vrstvu
  • 2 hrnky hotového amasaké
  • 1 balíček bílého tofu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • 1 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička agaru
  • špetka soli

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Vymažeme a vysypeme formu.
  3. V míse smícháme amasaké s částí mouky a mletými mandlemi/ořechy. Přidáme špetku soli.
  4. Mouku přidáváme postupně podle potřeby. Potřebujeme těsto, které neteče a dá se přenést do formy.
  5. Ve formě z něj mokrýma rukama vypracujeme tenkou vrstvu a dáme péct.
  6. Pečeme cca 20 minut. na 180 °C, až okraje začnou růžovět a odlupovat se.
  7. Než se korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  8. Rozinky zalijeme vroucí vodou (1/2 hrnku) a přidáme mirin nebo rum pro vůni.
  9. Do hrnce dáme 1/2 hrnku vody. Přidáme špetku soli, tofu, lžičku agaru a krátce povaříme.
  10. Odstavíme, přidáme kůru z citronu a rozmixujeme.
  11. Do vzniklého krému přidáme rozinky a amasaké.
  12. Promícháme a nalijeme na korpus, necháme vychladnout.
  13. Krájíme po vychlazení, můžeme přelít sirupem.

Praktické

  • Pokud máme amasaké příliš mokré, můžeme jej vymačkat přes sítko a použít jen hustou část.
  • Krém před nalitím na korpus ochutnejte. Není-li pro vás dost sladký přidejte sirup nebo slad.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte amasaké z bezlepkových obilovin (vhodná je rýže a jáhly), starter z rýže s Koji a případné doslazení zajistěte použitím bezlepkového sirupu (vhodný je rýžový).

Obměna

  • Můžete udělat dvojbarevnou verzi – část krému obarvíte kakaem nebo karobem.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Byla to dobrota, nahoru jsem namazala avokádovou nutellu a pecka. I návštěvě chutnalo.

Už to vidím, myslela jsem si, že přijde do krému. Díky

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Bezlepkový perník – vhodný i pro malé děti (bez mouky)

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...

Nepečená kokosová roláda

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
klub
1
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.