Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Italská zuppa jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova nabitá výživově hodnotnými látkami a navíc si moc pochutnáte.

Ingredience
  • tuřín
  • fazole borlotti
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • kysané zelí (domácí)
  • sušený tymián
  • tamari
  • čerstvá petrželka
  • celozrnné ditalini

Zdeněk měl v plánu shodit 5 kg za půl roku – břicho mu totiž překáželo při sportu. Nechal si poradit s jídelníč...

Jak připravit tradiční italskou polévku zuppa jinak

  1. Tuřín očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. V tlakovém hrnci uvařte předem namočené fazole borlotti. Dejte stranou.
  3. Do hrnce nalijte olej, přidejte nakrájenou cibuli, osolte, přidejte tuřín, česnek a osmahněte.
  4. Zasypejte sladkou paprikou, znovu krátce osmahněte, přidejte kysané zelí, uvařené fazole borlotti, tymián a vodu. Vařte asi dvacet minut.
  5. Ke konci vaření přidejte ditalini a vařte 8 minut.
  6. Polévka pěkně zhoustne. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku místo tamari nebo více soli.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv polévkové těstoviny.
  • Místo fazolí borlotti použijte jakékoliv fazole, vhodné jsou např. fazole pinto.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření. Pro menší děti můžeme polévku rozmixovat.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept! Těstoviny mohu na jakýkoliv způsob. Trochu jsem si recept poupravila dle zásob v lednici. Nebyla to polévka, ale omáčka, místo fazolí jsem dala zbytek cizrny, místo vody jsem použila vodu z cizrny a šťávu ze zelí a zaměnila jsem těstoviny ditalini za kukuřičná kolínka. Moc jsem si pochutnala!
Hlad je nejlepší kuchař.
Ála

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Rychlá podzimní polévka

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, ...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...