Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Italská zuppa jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova nabitá výživově hodnotnými látkami a navíc si moc pochutnáte.

Ingredience
  • tuřín
  • fazole borlotti
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • kysané zelí (domácí)
  • sušený tymián
  • tamari
  • čerstvá petrželka
  • celozrnné ditalini

Tohle jaro jsem už nevěděla, co sama se sebou. Měla jsem neustále nafouklé břicho, špatnou náladu a byla jsem protivn...

Jak připravit tradiční italskou polévku zuppa jinak

  1. Tuřín očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. V tlakovém hrnci uvařte předem namočené fazole borlotti. Dejte stranou.
  3. Do hrnce nalijte olej, přidejte nakrájenou cibuli, osolte, přidejte tuřín, česnek a osmahněte.
  4. Zasypejte sladkou paprikou, znovu krátce osmahněte, přidejte kysané zelí, uvařené fazole borlotti, tymián a vodu. Vařte asi dvacet minut.
  5. Ke konci vaření přidejte ditalini a vařte 8 minut.
  6. Polévka pěkně zhoustne. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku místo tamari nebo více soli.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv polévkové těstoviny.
  • Místo fazolí borlotti použijte jakékoliv fazole, vhodné jsou např. fazole pinto.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření. Pro menší děti můžeme polévku rozmixovat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept! Těstoviny mohu na jakýkoliv způsob. Trochu jsem si recept poupravila dle zásob v lednici. Nebyla to polévka, ale omáčka, místo fazolí jsem dala zbytek cizrny, místo vody jsem použila vodu z cizrny a šťávu ze zelí a zaměnila jsem těstoviny ditalini za kukuřičná kolínka. Moc jsem si pochutnala!
Hlad je nejlepší kuchař.
Ála

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Rychlá podzimní polévka

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, ...