Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Žitné perníkové koláčky

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Vyzkoušejte tyto rychlé zdravé sušenky bez cukru a sladidel, připravené ze základních zdravých ingrediencí, slazené pouze ovocem. 

Ingredience
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 60 g lískových ořechů
  • vanilka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka jedlé sody
  • 60 g rozinek
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • asi 100 g rýžového mléka
  • 30 g slunečnicového oleje
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • anýz
  • semena fenyklu

Jak připravit voňavé sušenky z žitné mouky

  1. Lískové ořechy rozmixujte na mouku.
  2. V míse smíchejte mouku, rozmixované lískové ořechy, jedlou sodu, perníkové koření, vanilku, kokos a kakao.
  3. V mixéru nasekejte rozinky a přidejte je do mísy.
  4. Nyní přidejte mléko a olej a hněťte, aby vzniklo poměrně tuhé, ale elastické těsto.
  5. Rozválejte za pomocí pečícího papíru a povrch posypejte fenyklem a anýzem. Znovu přejeďte těsto válečkem, aby semínka přilnula.
  6. Vykrajujte kolečka a pečte je v předehřáté troubě na 190°C do zlatova.

Praktické

  • Těsto válejte mezi dvěma listy pečícího papíru, nemusíte ho tak podsypávat moukou a nezapracujete tak do těsta víc mouky, než je potřeba.
  • Doba pečení záleží na vaší troubě.
  • Při přípravě bylo použito vykrajovátko o průměru 6 cm. Můžete vykrajovat i skleničkou nebo i jiné tvary.
  • Anýz a fenykl jsou koření, která společně dají sušenkám zajímavou chuť. Proto je nevynechte nebo použijte alespoň jedno z nich.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv rostlinné mléko.
  • Pokud máte rádi sladší, můžete těsto přisladit sladem nebo sirupem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pozor na semínka na povrchu.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

s.hemalova
25. 5. 2022

Zdravím , můžu použít místo sody prášek do pečiva? Vypozorovala jsem, že mi soda nedělá dobře. Díky za odpověď. Stanina

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkové perníkové sušenky

Jednoduché, lahodné a rychle hotové sušenky, které provoní váš byt a jsou skvělé k čaji nebo kávě. Díky použitým ingrediencím jsou vhodné i při bezlepkové ...

Máslové sušenky (bez lepku)

Pokud vás honí mlsná nebo si chcete připravit nějaké sladké křoupání do práce či na výlet, pak jsou tyto sušenky ideální volba. Jsou bez lepku, cukru a hla...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...

Ladu jinak

Ladu je výborná bezlepková sladkost, která vás jistě potěší svou rychlou přípravou a také variabilitou. Můžete do něj přidat třeba rozinky, karob a nebo ka...

Kakaový weck cake

Vyzkoušejte vláčný a voňavý dortík pečený ve sklenici! Vaření a pečení ve sklenicích je technika starého původu, která, jak název napovídá, umožňuje vařit ...