Na tmavé těsto:
- 150 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 30 g oleje
- 1 lžička skořice
- 2 polévkové lžíce datlového sirupu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g nasekaných mandlí
- špaldové mléko podle potřeby
Na světlé těsto:
- 150 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 30 g oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g strouhaného kokosu
- 1 polévková lžíce rýžového sirupu
- rýžové mléko podle potřeby
Jak připravit jednoduché dvoubarevné sušenky
- Obě těsta připravte tak, že nejprve dobře promícháte suché ingredience.
- Postupně přidávejte tekuté přísady, abyste získali pevné, ale pružné těsto.
- Pomocí pečícího papíru rozválejte tmavé těsto a vytvořte obdélník.
- To samé se světlým těstem.
- Na tmavé těsto položte světlé těsto a podélně je smotejte.
- Opět s pomocí pergamenového papíru vytvořte jakýsi salám. Dejte do mrazáku a předehřejte troubu na 180°C.
- Těsto samozřejmě nesmí zmrznout, je tam pouze ke zpevnění, aby se lépe krájelo. Jakmile je trouba nahřátá, nakrájejte těsto na plátky a pečte asi 15-20 minut.
Praktické
- Těsto nepodsypávejte moukou, používejte pečící papír.
- Pokud máte rádi sladké, přidejte více sladidla, než je uvedeno v receptu.
Obměna
- Místo špaldového a rýžového můžete použít jakékoliv rostlinné mléko.
Děti
- Sušenky jsou vhodné pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve. Pozor na kousky mandlí.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Vierka, ďakujem ti za super recept. Si moc šikovná a krásne nám spestruješ náš jedálniček.
Každý deň sa čudujem, aké chutné jedlo som navarila 🙂 (vždy podľa JJ )
Děkuji Vierko za recept, dcera když slyšela k čemu dělám těsto, tak zůstala v kuchyni a celou dobu asistovala. Zvolila jsem špaldovou mouku, tmavé těsto obarvila tzv. vším možným, co přišlo pod ruku (karob, kakao, Caro). Místo mandlí, jsme dávaly lískové oříšky. Na tak malé množství těsta mi přišlo, že ta lžička kypřícího prášku je moc, příště zkusím dát méně, hodně to tam cítím v těch sušenkách. I presto si manžel, dcera i já si pochutnáváme. A esteticky je to fakt nádhera! 👍😉🤩