Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrst kopřivových vršků
  • 120 ml vody
  • 80 g hrašky (nebo mouky)
  • olej na smažení
  • špetka soli

Jak připravit kopřivu v těstíčku

  1. Opláchněte kopřivu ve studené vodě a nechte okapat.
  2. V misce smíchejte vodu a hrašku (nebo vodu a mouku) na těstíčko řidší než hořčice.
  3. Kopřivy opatrně berte za stonky, abyste se nepopálili a obalujte je vidličkou v těstíčku.
  4. Rozpalte ve woku olej a když začne pěnit, vložte do něj vždy jen pár kousků právě obalené kopřivy.
  5. Kopřivy držíme za stonky, dobře se tak s nimi manipuluje.
  6. Během chvilečky udělá těstíčko krustu na kopřivě.
  7. V tu chvíli vyndáme a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
  8. Postupně takto osmažíme všechny připravené kousky kopřiv.

Praktické

  • Velmi křupavé konzistence dosáhnete, když olej a těstíčko mají rozdílnou teplotu. Doporučuje se proto dávat těstíčko do ledničky nebo do základu těstíčka hodit pár kostek ledu.
  • Ze stejného důvodu se také často používá místo vody minerálka s bublinkami.
  • Pokud nebudete tempuru podávat okamžitě, kdy je nejchutnější, můžete její křupavost udržet uchováním v teplé troubě s pootevřenými dvířky.
  • Pokud vám doma sabotují divokou zeleninu, dejte více těstíčka a kopřivu do ní pořádně schovejte. Vzniknou takové kopřivové palice. Pro jistotu můžete ustřihnout i stopku.

Obměna

  • Nemáte-li hrašku, můžete použít čočkovou nebo cizrnovou mouku.
  • Místo hrašky můžeme také obalovat v pohankové či jiné mouce.
  • Na tempuru se dá použít i klasická bílá hladká mouka – nesaje tolik tuku, spotřebuje se ji jen trochu a udělá dobře křupavé těstíčko.
  • Do těstíčka můžeme přidat oblíbené koření nebo bylinky.

Děti

  • Děti tempuru milují stejně jako dospělí. Pokud jsou zdravé, dáme jim občas kousek cca od 1,5 roku, častěji až od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...
  1. No to jsem měla zas co ochutnat! ;-) Smažení se vyhýbáme, ale že jsme měli doma zrovna čerstvé kopřivy a taky pro zpestření talíře jsem pár ze zvědavosti udělala. A nová závislost je na světě :-)))

    • Když se nesmaží denně a není to hnusný levný olej jako v restauracích, tak je to perfektní změna a chuťovka 👍👍 Jsem ráda, že kopřiva u tebe taky zabodovala 😍

  2. Tak vcera jsme meli tempuru k veceri, manzel velky masozrout byl z kopriv uneseny a pry mam toho priste udelat vic. 😀 U nas jsou koprivy skoro pod snehem, jeste jich tu moc neni. Opravdu skvely recept, i pro milovniky masa! Diky 😊👌💓

  3. Dobrý den, dnes jsem narazila na recept na tempuru z kopřivy a hned vyzkoušela… Šli jsme totiž na podběl a vzali s malou i trochu kopřiv… A naprosto mňaaam… Jedla i naše holčička a chutnalo(4roky)…diky za to že jste♥️

    • Díky Kakamilulo, jsme rádi, že vás inspirujeme a že vám chutná. Díky, že jste s námi v Klubu a podporujete tak projekt Jíme Jinak ❤

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekA pak že Jíme Jinak není pro chlapy a sportovce (František, 44 let)
Další článekPlevel – první jarní zelenina