Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrst kopřivových vršků
  • 120 ml vody
  • 80 g hrašky (nebo mouky)
  • olej na smažení
  • špetka soli

Jak připravit kopřivu v těstíčku

  1. Opláchněte kopřivu ve studené vodě a nechte okapat.
  2. V misce smíchejte vodu a hrašku (nebo vodu a mouku) na těstíčko řidší než hořčice.
  3. Kopřivy opatrně berte za stonky, abyste se nepopálili a obalujte je vidličkou v těstíčku.
  4. Rozpalte ve woku olej a když začne pěnit, vložte do něj vždy jen pár kousků právě obalené kopřivy.
  5. Kopřivy držíme za stonky, dobře se tak s nimi manipuluje.
  6. Během chvilečky udělá těstíčko krustu na kopřivě.
  7. V tu chvíli vyndáme a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
  8. Postupně takto osmažíme všechny připravené kousky kopřiv.

Praktické

  • Velmi křupavé konzistence dosáhnete, když olej a těstíčko mají rozdílnou teplotu. Doporučuje se proto dávat těstíčko do ledničky nebo do základu těstíčka hodit pár kostek ledu.
  • Ze stejného důvodu se také často používá místo vody minerálka s bublinkami.
  • Pokud nebudete tempuru podávat okamžitě, kdy je nejchutnější, můžete její křupavost udržet uchováním v teplé troubě s pootevřenými dvířky.
  • Pokud vám doma sabotují divokou zeleninu, dejte více těstíčka a kopřivu do ní pořádně schovejte. Vzniknou takové kopřivové palice. Pro jistotu můžete ustřihnout i stopku.

Obměna

  • Nemáte-li hrašku, můžete použít čočkovou nebo cizrnovou mouku.
  • Místo hrašky můžeme také obalovat v pohankové či jiné mouce.
  • Na tempuru se dá použít i klasická bílá hladká mouka – nesaje tolik tuku, spotřebuje se ji jen trochu a udělá dobře křupavé těstíčko.
  • Do těstíčka můžeme přidat oblíbené koření nebo bylinky.

Děti

  • Děti tempuru milují stejně jako dospělí. Pokud jsou zdravé, dáme jim občas kousek cca od 1,5 roku, častěji až od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...
  1. Dnes jsem zkoušela tento recept s obměnou – variantu s bršlicí a hraškou, a musím říct, větší dobrotu jsem dávno nejedla! A přitom tak snadné. Bršlice ani nepálí, dobře se drží za dlouhý stonek (který pak též velmi chutná) a dobrota vesmírná je v cuku letu na stole. Opravdu jsem byla snadností a chutí nadšena, a můj muž si to taky nemohl vynachválit. Děkuji všem zde za inspiraci a za nápady. Šíříte radost.

  2. No to jsem měla zas co ochutnat! ;-) Smažení se vyhýbáme, ale že jsme měli doma zrovna čerstvé kopřivy a taky pro zpestření talíře jsem pár ze zvědavosti udělala. A nová závislost je na světě :-)))

    • Když se nesmaží denně a není to hnusný levný olej jako v restauracích, tak je to perfektní změna a chuťovka 👍👍 Jsem ráda, že kopřiva u tebe taky zabodovala 😍

  3. Tak vcera jsme meli tempuru k veceri, manzel velky masozrout byl z kopriv uneseny a pry mam toho priste udelat vic. 😀 U nas jsou koprivy skoro pod snehem, jeste jich tu moc neni. Opravdu skvely recept, i pro milovniky masa! Diky 😊👌💓

  4. Dobrý den, dnes jsem narazila na recept na tempuru z kopřivy a hned vyzkoušela… Šli jsme totiž na podběl a vzali s malou i trochu kopřiv… A naprosto mňaaam… Jedla i naše holčička a chutnalo(4roky)…diky za to že jste♥️

    • Díky Kakamilulo, jsme rádi, že vás inspirujeme a že vám chutná. Díky, že jste s námi v Klubu a podporujete tak projekt Jíme Jinak ❤

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekA pak že Jíme Jinak není pro chlapy a sportovce (František, 44 let)
Další článekPlevel – první jarní zelenina