Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrst kopřivových vršků
  • 120 ml vody
  • 80 g hrašky (nebo mouky)
  • olej na smažení
  • špetka soli

Jak připravit kopřivu v těstíčku

  1. Opláchněte kopřivu ve studené vodě a nechte okapat.
  2. V misce smíchejte vodu a hrašku (nebo vodu a mouku) na těstíčko řidší než hořčice.
  3. Kopřivy opatrně berte za stonky, abyste se nepopálili a obalujte je vidličkou v těstíčku.
  4. Rozpalte ve woku olej a když začne pěnit, vložte do něj vždy jen pár kousků právě obalené kopřivy.
  5. Kopřivy držíme za stonky, dobře se tak s nimi manipuluje.
  6. Během chvilečky udělá těstíčko krustu na kopřivě.
  7. V tu chvíli vyndáme a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
  8. Postupně takto osmažíme všechny připravené kousky kopřiv.

Praktické

  • Velmi křupavé konzistence dosáhnete, když olej a těstíčko mají rozdílnou teplotu. Doporučuje se proto dávat těstíčko do ledničky nebo do základu těstíčka hodit pár kostek ledu.
  • Ze stejného důvodu se také často používá místo vody minerálka s bublinkami.
  • Pokud nebudete tempuru podávat okamžitě, kdy je nejchutnější, můžete její křupavost udržet uchováním v teplé troubě s pootevřenými dvířky.
  • Pokud vám doma sabotují divokou zeleninu, dejte více těstíčka a kopřivu do ní pořádně schovejte. Vzniknou takové kopřivové palice. Pro jistotu můžete ustřihnout i stopku.

Obměna

  • Nemáte-li hrašku, můžete použít čočkovou nebo cizrnovou mouku.
  • Místo hrašky můžeme také obalovat v pohankové či jiné mouce.
  • Na tempuru se dá použít i klasická bílá hladká mouka – nesaje tolik tuku, spotřebuje se ji jen trochu a udělá dobře křupavé těstíčko.
  • Do těstíčka můžeme přidat oblíbené koření nebo bylinky.

Děti

  • Děti tempuru milují stejně jako dospělí. Pokud jsou zdravé, dáme jim občas kousek cca od 1,5 roku, častěji až od 2 let.

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak vcera jsme meli tempuru k veceri, manzel velky masozrout byl z kopriv uneseny a pry mam toho priste udelat vic. 😀 U nas jsou koprivy skoro pod snehem, jeste jich tu moc neni. Opravdu skvely recept, i pro milovniky masa! Diky 😊👌💓

  2. Můžu se zeptat na tu červenou omáčku na předchozím obrázku? Vypadá to skvěle, Evi, díky a těším se až vyzkoušíme.

  3. Dobrý den, dnes jsem narazila na recept na tempuru z kopřivy a hned vyzkoušela… Šli jsme totiž na podběl a vzali s malou i trochu kopřiv… A naprosto mňaaam… Jedla i naše holčička a chutnalo(4roky)…diky za to že jste♥️

    • Díky Kakamilulo, jsme rádi, že vás inspirujeme a že vám chutná. Díky, že jste s námi v Klubu a podporujete tak projekt Jíme Jinak ❤

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekA pak že Jíme Jinak není pro chlapy a sportovce (František, 44 let)
Další článekPlevel – první jarní zelenina