Opěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku

5

Probiotika se až doteď považovala za velmi přínosná. Ale v poslední době se začíná objevovat čím dál tím více výzkumů, které ukazují, že s probiotiky to nemusí být tak růžové, jak se věří. Dokonce mohou být i v některých případech nebezpečná a brzdit obnovu zdravé a rozmanité střevní mikroflóry v našich střevech.

Probiotika jsou IN

Střevní mikroflóra (mikrobiom)– Je souhrn všeho „cizího“ živého, co máme uvnitř těla.
– Nosíme v sobě zhruba 1,5 kg mikrobů. Jsme tedy takový „chodící ekosystém“.
– Mikrobiom můžeme právem považovat za jeden z největších orgánů těla – stejně váží mozek a o něco více játra.
– Mikrobi společně pracují na tom, aby fungovalo zpracování potravy, imunita, ovlivňují náladu, chuť k jídlu, obezitu, spánek i to, jestli vás štípne komár.

V posledních 10 letech se o střevním mikrobiomu mluví čím dál tím častěji. Má totiž zásadní vliv na mnoho procesů v lidském těle – od zpracování potravy, imunity až po sklon k obezitě. Autisté či duševně nemocní lidé mají dokonce úplně jiný střevní mikrobiom.

Probiotika jsou živé organismy, které se přidávají do potravin (jogurty, kefíry aj.) s cílem nejen zlepšit chuť, ale hlavně zlepšit střevní mikroflóru. V dnešní době se masivně začaly vyrábět a prodávat jako doplňky stravy v lékárnách.

Probiotika jsou obecně považována za velmi přínosná, hlavně co se týče léčby střevního mikrobiomu po antibiotikách, ale také při různých střevních problémech. Nové studie (1, 2) však zpochybňují vše, co doposud o probioticích jako doplňcích stravy z lékárny známe a čemu věříme – tj. jejich účinky a spolehlivost.

Probiotika zpozdila o půl roku obnovu střevního mikrobiomu

Zjistilo se, že střevní mikrobiomy lidí, kterým bylo po použití antibiotik podáno více kmenové probiotikum, se neobnovily tak rychle, jako mikrobiální společenství jedinců, kterým nebylo podáno vůbec nic, nebo kteří byli podrobeni fekální transplantaci (tj. transplantaci své vlastní mikrobioty odebrané, když ještě byli zdraví, zase zpět do těla po podání antibiotik). A nebyl to jen malý rozdíl! Výzkumníci zjistili, že střevní mikrobiom osob, které braly probiotika, se obnovil až za 6 měsíců! Naproti tomu účastníci, jejichž střeva byla ponechána bez zásahu (nebrali probiotika), se během několika málo týdnů z velké části zotavili. Ty osoby, které se podrobili fekální transplantaci, se zotavili nejrychleji, během pár dnů. (2)

Autoři práce zjistili, že lidé, kteří brali probiotika, trpěli vážnými poruchami.

Jakmile probiotika kolonizovala střeva, úplně zabránila tomu, aby se tam vrátila původní mikroflóra, která byla narušená léčbou pomocí antibiotik,“ uvedl Eran Elinav, izraelský imunolog, který tuto studii vedl.

Laktobacilly a Bifidobakterie brání růstu důležitých mikrobů

Studie také zjistila, že probiotické bakterie produkující kyselinu mléčnou (tj. Lactobacilly, Bifidobakterie, Saccharomyces boulardii) produkují také sloučeniny, které brání růstu různých typů mikrobů, které se běžně nacházejí ve střevech člověka, z nichž některé mohou být nezbytné pro udržení zdravého střeva. 

Probiotika nejsou vhodná pro každého

S probiotiky to není tak lehké, jak to vypadalo dříve. U zkoumaných osob, které probiotika dostaly, se objevily dvě reakce – asi polovina osob zvládla jejich užívání bez problémů, ale u druhé se jejich tělo kolonizaci střev probiotiky snažilo odolat. U skupiny, která dostala placebo, se neobjevil vůbec žádný dopad na organismus (1). Říká nám to, že v současné době uznávané paradigma probiotik, která jsou vhodná pro všechny, by mělo být nahrazeno individuálnějšími terapiemi, které využívají více vědecká měření a technologie,“ uvedl Elinav, izraelský imunolog.

Zjištění výše uvedených studií jen potvrzují domněnky odborníků týkajících se potenciálních komplikací, které mohou vzniknout v důsledku suplementace probiotikyProbiotika mohou zakrýt některé symptomy nefungujícího střevního mikrobiomu tím, že poskytují stejné nebo podobné funkce jako zdravá střevní mikroflóra, ale pravděpodobně nepovedou k nápravě mikroflóry. A navíc mohou bránit diverzifikaci (tj. osídlení střeva mnoha různými vhodnými kmeny) a stabilizaci vlastní střevní mikrobioty.

U probiotik neplatí čím více, tím lépe!

Bakterie mléčného kvašení jsou důležitá součást zdravé střevní mikrobioty a pomáhají udržet na uzdě patogeny – to ale neznamená, že je nutné střeva dlouhodobě „bombardovat“ extrémně velkými dávkami hrstkou vybraných kmenů těchto bakterií. Tak jako u všeho v životě – extrémy vždy škodí. Velké dávky probiotik mohou spíše narušit než posílit stabilitu a rozmanitost střevní mikroflóry. A to zejména u lidí, kteří mají problémy s trávením a střevní dysbiózou než u lidí, kteří mají silnou, odolnou a diverzifikovanou střevní mikrobiotu. U lidí s poškozeným střevem je menší konkurence bakterií, což je důvod, proč mají probiotika tak rychlý a výrazný vliv.

Jíme jinak radí:

  • Starejte se o svůj mikrobiom dobře. Vyřaďte z jídelníčku všechny polotovary, cukr, sladkosti, slazené nápoje, bílou mouku a další průmyslově zpracované potraviny.
  • Pokud jste byli nuceni brát antibiotika nebo máte narušenou střevní rovnováhu, zařaďte do svého jídelníčku místo braní probiotických doplňků malé množství co nejvíce různorodých fermentovaných potravin s různými druhy kmenů – miso pastu, umeocet, pickles, kimchi, rostlinné jogurty, natto, kombuchu, tibi vodu, rejuvelac atp.
  • Ani s fermentovanými potravinami se to ale nemá přehánět. Stačí malé množství.
  • Nezapomeňte také na prebiotika, která jsou v zelenině, bylinkách, celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci, semínkách, ořeších i řasách.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Pilulka byla v receptu s kokos.mlekem z plechovky z DM. Jak jsem psala, postrádám více receptů do fermentoru. Raději také bez pilulky. 😉

  2. Koupila jsem si fermentor a pro první výrobek jsem použila probiotika a prebiotika v kapsli. Chtěla jsem si skoro denně užívat jogurty, sýry, fermentovaná vína… A tady v tomto článku se dozvím, že to vlastně není úplně tak dobré….

    • Tady se jedná o kupovaná probiotika, ne o probiotické potraviny 😉 Většina lékařů doporučuje probiotika úplně na všechno v dlouhodobých kůrách a ve velkých dávkách. A většinou se jedná jen o pár kmenů.

      Když konzumujete probiotické potraviny, mají v sobě spoustu různých druhů kmenů. Ale i tady – střídat, střídat, střídat – nejíst jen velké dávky pickles, ale střídat různé druhy probiotických potravin a nejíst v obřích dávkách 🙂 Extrémy škodí, u všeho. Pestrost je důležitá. Takže určitě fermentor doporučuji! Také ho používám. Můžete v něm dělat od jogurtů, kefírů, přes ocet, tempeh, amasaké atp. Střídejte i různé druhy probiotik – zkuste i zemní, ty jsou skvělá.

      • Ahoj
        dříve se žádná probiotika , ani prebiotika z lékárny nekupovaly, ani jsme jako dětí nevěděly co to je a šlo to i bez nich:)
        Je to móda dnešní doby do sebe ládovat nesmyslné doplňky stravy. Také je fakt, že dříve v obchodě bylo pět druhů jogurtů, možná ani to ne, ale zase kvalitnější na živé kultury.
        Ne jako ted‘, že jsou nacpané regály umělýma jogurtama,
        které ani jako jogurt nechutná. Je to byznys a chudáci kravičky ve velkochovech trpí.
        Takže jsem ráda, že mám ode dneška fermentovač. Právě jsem nalila mléko s jogurtem Sojade a ráno mě čeká překvapení, jestli se povedl. Mléko jsem dala sojové od Provamelu, tak jsem zvědavá, jestli jogurt bude hustý:)

        • Dneska je bohužel jednodušší dát si pilulku, než si něco dobrého připravit k jídlu. Naštěstí je nás tu čím dál víc, co jíme a myslíme jinak.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStudentská směs v čokoládě
Další článekS každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“